Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlar kurban ibadeti için kurbanlarını kesmeye çalışırken kendini yaralayan acemi kasaplar da hastanelerin acil servislerine akın etti.

 

 

İSTANBUL

Kurbanlığını kendi kesmeye çalışan vatandaşlar, zaman zaman çeşitli kazalar yaşanmasına neden oldu. Kesim sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlar, hastanelere müracaat etti. Elini kesere Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran acemi bir kasap "Kurbanı kesmiştim, boynuzlarını ayırmak isterken parmağımdan oldum. İlk defa başıma geldi" dedi.

 

ANKARA

Ankara’da kurban keserken yaralanan acemi kasaplar hastanelere akın etti. Kurban keserken yaralanan acemi kasaplar, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servisine koştu. Yaralanan kasaplardan Emrullah Çelik, "Hayvan keserken bıçak elimi kesti. Hayvanı kesmiştik, derisini sıyırıyorduk. Sadece ben yaralandım" dedi. Yaralanan başka bir vatandaş ise et doğrama sırasında bıçakla elini kestiğini belirtti. Kurban kesimi sırasında elleri, kolları ve bacaklarından yaralanan vatandaşlara, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servisinde pansuman yapıldı.

 

SİVAS

Sivas’ta kurban kesimi sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan 132 acemi kasap hastaneye başvurdu.
Bayram namazının ardından vatandaşlar aldıkları büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının kesimine başladı. Hayvanı yatırma ve kesme sırasında acemi kasaplar bıçak ve baltayla çeşitli yerlerinden yaralanınca hastanelere akın etti. Bir vatandaşın da kurbanlık tosunun ayağına düşmesi sonucu ayağı kırıldı. Sivas Numune Hastanesi’ne 55, Devlet Hastanesi’ne 57 ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne 20 kişi kesik nedeniyle başvurdu. Yaralananlar tedavilerinin ardından taburcu edilirken, bacağından ve kolundan yaralanan 2 kişinin hayati tehlikesinin olduğu ve hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi. 

 

KOCAELİ

İzmit ilçesinde, her yıl olduğu gibi bu kurban bayramında da hastaneler acemi kasaplarla doldu taştı. Kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlar soluğu hastanelerin acil servisinde aldı. İzmit ve ilçelerinde kurban kesen vatandaşlardan kimileri bıçakla yaralanırken bazıları hayvanın tekmesine ve boynuzuna maruz kalarak yaralandı. Hayvan kesimi sırasında yanlışlıkla elini, kolunu ve bacağını kesenler kendi imkanları ile hastanelere gelirken ağır kesik alanlar sağlık ekiplerince hastanelere taşındı.


İzmit Yeşilova’da kurban kesmek isteyen Hasan Hüseyin Çallıoğlu kafasına aldığı darbeyle yaralandı. Topçular mahallesinde hayvanı yatırmak isteyen Hüseyin Kama, hayvanın can havliyle savurduğu tekmeyle kaburga kemiklerinde kırık oluşarak yaralandı. Maşukiye’de hayvanı kestiği sırada Mürsel Şamlı isimli vatandaş bıçağı kaçırarak kendi bacağına derin bir kesik attı. İzmit Seka Devlet Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, Derince Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Umuttepe Tıp Fakültesi Hastanesine gün boyunca 200 kişi geldi. 

 

KİLİS

Kilis'te kurban keserken yaralanan 30 acemi kasap hastanelik oldu. Kilis'te bayram namazından çıkan vatandaşlar kurbanlıklarını bahçelerinde, kaldırımlarda rastgele kesti. Bazı vatandaşlar ise, çocukların bakmalarına aldırış etmeden hayvanlarını kesti. Kurban keserken kendilerini yaralayan 30 acemi kasap, Kilis Devlet Hastanesi ile özel kliniklere başvurdu. Tedavileri yapılan acemi kasaplar taburcu edilirken, akşam saatlerine kadar hastane ve özel kliniklere başvuranların sayısının artacağı tahmin ediliyor. 

 

GAZİANTEP

Gaziantep’te bayram namazından sonra kurbanlarını kesmek isteyen bazı vatandaşlar vücutlarının çeşitli yerlerini kesti. Hastane aciline akın eden acemi kasaplar, burada tedavi edildi. Kurbanı keserken yanlışlıkla elini kestiğini söyleyen Ömer Torunlar, “Kurbanı şöyle çevirelim, böyle çevirelim derken ters tarafıma geldi. Bir anda olan bir şeydi yani” dedi. Kendisini yaralayan bir başka acemi kasap ise, “Hayvanın ayaklarını keserken birden bire kaydı ve parmağımı kestim” şeklinde konuştu. Gülerek hastaneye gelen acemi kasaplar kendilerini görüntüleyen gazetecilerin de bayramını kutlamayı unutmadı.

 

ADANA

Adana'da kurban keserken bıçak ve balta ile kendilerini yaralayan vatandaşlar, hastanelerin acil servisine akın etti. Adana’da koyunu asarken başına balkondan mermer düşen bir acemi kasap, “Koyunu bıraktık hastaneye geldik. Birazdan eve gidip kalan koyuna devam edeceğim” dedi.

 

Adana genelinde kurban kesimi sırasında yine istenmeyen kazalar yaşandı. Belediyelerin oluşturduğu kurban kesim alanlarında ya da evlerinin önünde kurbanlıklarını kesmek isteyen vatandaşlar kendilerini yaraladı. Acemi kasapların kimisi ambulanslarla, kimisi ise kendi veya yakınlarının araçlarıyla hastanelere getirildi. Çoğunluğunda el, parmak ve bacak kesiği bulunan acemi kasaplar, kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Koyunu balkona asarken başına mermer düşen İsmail Alcan (35), “Koyunu asarken balkondan mermer düştü başıma. Koyunu bıraktık hastaneye geldik. Başıma 4-5 dikiş atıldı. Birazdan eve gidip kalan koyuna devam edeceğim. Koyunlar yerde mi kalacak?” dedi.  İçeride kendisi gibi çok yaralının bulunduğunu belirten Alcan’ın yaşananlara gülmesi ise dikkat çekti. 

 

SAKARYA

Sakarya’da, kurban keserken yaralanan acemi kasaplar hastaneye akın etti. Kurban bayramının birinci gününde Sakarya’da acemi kasaplar iş başındaydı. Kent merkezi ve ilçelerinde aldıkları kurbanlarını kendileri kesmeye çalışan veya kasaplara yardımcı olmak isteyen vatandaşlar kesici aletlerle yaralandı. Yaralanan vatandaşlar Sakarya Üniversitesi Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Toyota-Sa İlkyardım Hastanesi, Yenikent Devlet Hastanesi ve ilçe hastanelerinin acillerine başvurdu. 

 

SAMSUN

Samsun'da acemi kasaplar kurban kesmek isterken kendilerini sekerek hastanelik oldular. Samsun'da acemi kasaplar kurban kesimi sırasında hastanelik oldular. Kimileri kurban keserken ellerinden, kollarından, bacaklarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden satır ve bıçaklarla kendilerini keserken kimileri ise kurbanlık hayvanın boynuz darbeleri ve sürüklemesi sonucu çeşitli yerlerinden yaralandılar. Kurbanlık kesim yapılacağı direğin kırılması sonucu yaralananlar ise soluğu hastanede aldılar. Kanlar içinde kalan acemi kasaplar 112 Acil Servis ekipleri tarafından ambulanslarla veya kendi imkanlarıyla hastanelere kaldırıldılar. 

 

ERZURUM

Erzurum’da Kurban Bayramı’nda kurban keserken yaralanan acemi kasaplar hastanelik oldu. Kurban Bayramı’nın birinci gününde Erzurum’da yine acemi kasaplar iş başındaydı. Erzurum’un çeşitli ilçe, belde ve köylerinde aldıkları kurbanları kendileri kesmeye çalışan veya kasaplara yardımcı olan vatandaşlar kesici aletlerle yaralandı. Palandöken ilçesinde aldığı kurbanı kesmeye çalışırken kurbanın ters hareketiyle birlikte bıçakla elini keserek yaralanan Ahmet Özkan, Palandöken Devlet Hastanesi’nde tedavi oldu. Palandöken Devlet Hastanesi ve Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’ne şu ana kadar 55 acemi kasap müracaat etti. 

 

KAYSERİ

Kayseri'de Kurban Bayramı'nın 1. gününde bayram namazının ardından kurbanlarını kesmek isteyen vatandaşlar, kendilerini çeşitli yerlerinden yaraladı. Yakınlarının yardımı ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirilen acemi kasaplar, tedavi altına alındı. Yakınları ile beraber hastaneye gelen acemi kasaplar, kurban keserken yanlışlıkla kendilerini yaraladıklarını ifade etti. Bir vatandaş ise, “Bıçak elimden kaydı” dedi.  

 

ELAZIĞ

Elazığ’da Kurban Bayramı'nda kurbanlığını kendisi kesmek isteyen acemi kasaplar kendilerini yaraladı.
Elazığ’da acemi kasaplar kurban kesimi sırasında hastanelik oldu. Kurban kesimi sırasında şuana kadar yaralanan 45 kişi, kentteki çeşitli hastanelere başvurdu. Kimileri kurban keserken ellerinden, kollarından, bacaklarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden satır ve bıçaklarla kendilerini keserken, kimileri ise kurbanlık hayvanın boynuz darbeleri sonucu çeşitli yerlerinden yaralandı. Bir vatandaş da kesilen kurbanı parçalarken kurban kemiğinin parmağına batması sonucu hastanelik oldu. Kurban keserken yaralanan acemi kasaplar, 112 Acil Servis ekipleri tarafından ambulanslarla veya kendi imkanlarıyla kentteki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. 

 

ÇORUM

Bayramın ilk saatleriyle birlikte kentte acemi 50 kasap kurban yerine ellerini kesti. Bazı vatandaşlar kurbanlık hayvanın sıkıştırıp sürüklemesi sonucu yaralanarak hastanelik oldu. Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve ilçe devlet hastanelerine başvuran 50 kişi ayakta tedavi edildi. Hastane personeli acemi kasaplar nedeniyle yoğun bir gün yaşadı.

 

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de bayram namazını kılan vatandaşlar, kurbanlarını kesmeye başladı. Belediyelerin oluşturduğu kurban kesim alanlarının yanı sıra kendi imkanlarıyla kurbanlıklarını kesmek isteyen bazı vatandaşlar, bayramın ilk saatlerinde kendilerini yaraladı. Bazı yaralılar kendi imkanlarıyla, bazıları ise ambulanslarla hastanelere getirildi.

 

GEÇEN YIL 110 OLAN SAYI BU YIL 50’YE DÜŞTÜ

Öte yandan yaralanan vatandaşlar kent merkezindeki hastanelerde tedavi altına alınırken, il genelinde geçen yıl yaklaşık 110 acemi kasap kendini yaralarken bu yıl ise bu sayı yaklaşık 50 kişiye düştü. Yetkililer, acemi kasapların yıllar geçtikçe ustalaştığının istatistiklere de yansıdığını bildirdiler.

 

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'da bayram namazının ardından başlayan kurban kesimlerinde ellerinden ve ayaklarından yaralanan onlarca kişi, tedavi için acil servise koştu. Tekirdağ Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne bir saat içerisinde kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralanan 20 kişi başvurdu. Ayağından ve kolundan yaralanan Ekrem Yakut, "Kurbanı keserken ayağıma kaçırdım bıçağı. 30-40 senedir kesiyorum, acemi değiliz ama oldu bir kere" dedi.

 

ERZİNCAN

Erzincan'da, acemi kasaplar kurban bayramının ilk gününde yine iş başındaydı. Öğle saati itibari ile kurban keserken çeşitli yerlerinden yaralananların sayısı 25’i buldu. Erzincan merkezi, ilçeler, belde ve köylerinde aldıkları kurbanları kendi kesmeye çalışan veya kasaplara yardımcı olan vatandaşlar kesici aletle yaralandı. Erzincan Belediyesi tarafından belediye mezbahanesi çevresinde belirlenen kurban kesim alanları sabah erken saatlerinden itibaren kurbanlarını kesmek isteyen vatandaşların akınına uğradı. Bazıları usta kasaplardan yardım alırken, bazı vatandaşlar kurbanlarını kendileri kesmeye çalıştı. Kurbanlık hayvanı yere devirmek için uzun uğraş veren vatandaşın biri ağır yaralandı. Kurban keserken yaralanan ve hastaneye başvuranların sayısı öğle saatleri itibari ile 25’i buldu. Yaralılar arasında elini, parmaklarını ve ayaklarını kesenler görüldü. 

 

KONYA

Konya’nın Kulu ilçesinde, bayramın ilk günü birçok vatandaş kurban kesimi sırasında kendini yaraladı. Kurban bayramının ilk saatlerinden itibaren ilçe merkezinde 2 saat içerisinde vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan yaklaşık 25 kişi Kulu Devlet Hastanesi Acil Servisine koştu. Acil servise gelen acemi kasaplardan birisinin kesilen kurban etini doğradığı sırada eline konan eşek arısını kovmaya çalıştığı sırada kendini yaraladığı öğrenildi. Öte yandan, kurban keserken kendini yaralayan acemi kasapların yanında çok sayıda kişinin eşek arılarının sokması sonucu alerji şikayetiyle hastaneye başvurduğu belirtildi. 

Editör: TE Bilisim