Pek çok yerde süren sokağa çıkma yasakları ve operasyonlara son verilip, çözüm sürecinin yeniden başlaması talebiyle bildiri yayınlayan akademisyenler, yeni bir bildiri daha yayınladı. Bildiriyi Prof. Dr. Baskın Oran açıkladı.
Daha önce "Bu suça ortak olmayacağız" diyerek taleplerini sıralayan akademisyenlere yönelik soruşturma gözaltı ve operasyonlar sürerken Oran'ın açıkladığı dört maddelik yeni bildiri şöyle:
2. Hendekler ve barikatlar denilen olay bugünkü kargaşanın sebebi değildir. Kürtlere 1919'dan bu yana verilip tutulmayan sözlerin, son olarak da müzakere masasının devrilmesinin yarattığı hayal kırıklığının ve Kürtlere uygulanagelmiş boğucu baskının günümüzdeki koşulları sonucudur.
3. Erdoğan rejimi bunları bahane yaparak kendi Kürt vatandaşlarını öldüremez, zulmedemez, onurlarını ayaklar altına alamaz, cenazelerini zırhlı araçlar arkasında sürükleyemez, kentlerini harabeye çeviremez.
4. PKK ise Kürtlerin imha edilmesi politikası ile mücadele ederken kör teröre kayarak sivillere zarar veremez, kendi halkını çaresiz bırakamaz, iktidara daha büyük baskı uygulama bahanesi yaratamaz.