Ankara patlamasının ardından yapılan inceleme sonucu terör eylemini gerçekleştiren canlı bombaların Türk vatandaşı olduğu ve Suruç'taki saldırıyı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Ankara'daki "Emek, barış, demokrasi" mitingini öncesi ardarda patlayan bombaların acı bilançosu arttı. Ölenlerin sayısı, kimlikleri belirlenen iki kişiyle birlikte 99'a yükselirken, Adli Tıp Kurumu'ndaki kimlik tespit çalışmaları sonrası iki saldırganın isimleri belli oldu.

 

ANKARA'DAKİ CANLI BOMBA KİM ÇIKTI?

Ankara’da 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren canlı bombalarınYunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar olduğu ortaya çıktı. İki canlı bombanın ayrı araçlarla Gaziantep’ten geldikleri, Y.Ş.’nin canlı bombalara keşif yaptırdığı tespit edildi.

Kimliklerin tespit edilmesinin ardından bu sabah Gaziantep’te Y.Ş. ile iki aracın sahibi operasyonla gözaltına alındı. Üç kişinin soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya gönderileceği öğrenildi.

Yunus Emre Alagöz, Suruç'ta 20 Temmuz'da 33 gencin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) militanı Adıyaman nüfusuna kayıtlı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyi.

 

 

KAMERA KAYITLARINDA YUNUS EMRE ALAGÖZ İZİ

Kamera kayıtlarında yapılan incelemeler sonucunda Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz’ün görüntüsüne ulaşıldı. Alagöz’e ait olduğu belirtilen ancak net olmayan görüntü, dijital uygulamalarla netleştirildi.

 

DİJİTAL NETLEŞTİRME

Yunus Emre Alagöz’e ait olduğu belirtilen görüntü çok net olmaması nedeniyle dijital görüntü uygulamalarıyla daha net hale getirildi. Yapılan son düzeltme sonrasında, görüntüdeki şüphelinin Yunus Emre Alagöz olduğu anlaşıldı.

Bu gelişme sonrasında, olayın ardından ilk aşamada gündeme gelen IŞİD ve Adıyamanlı Dokumacı Grubu bu kez daha güçlü halde soruşturmanın merkezine oturdu. Suruç eylemi sonrasında adı kamuoyuna gelen ve liderliğini Mustafa Dokumacı’nın yaptığı IŞİD bağlantılı grup içinde yeralan ağabey Yunus Emre Alagöz’ün adı kardeşinin canlı bomba eylemi sonrasında kamuoyuna yansımıştı. Ancak, Polis ve MİT’in yaptığı çalışmalar sonucunda Alagöz’ün Adıyaman’dan ayrıldığı ve büyük ihtimalle Suriye’de olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı. Ankara eylemi şüphelisi Alagöz’ün adı ve fotoğrafı Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’nce geçen Temmuz’da hazırlanan listede yeralmıştı.

 

 

 

EMNİYET 21 CANLI BOMBANIN FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI

ANKARA 'daki patlamanın ardından emniyet alarma geçti. Diyarbakır ve Suruç patlamasıyla birlikte gözlerin çevrildiği, Türkiye'de aranan IŞİD terör örgütünün 6'sı kadın 21 militanının kimlikleri belirlendi.

İstihbarat birimlerinin elde ettiği bu kişilerden 18'inin Adıyamanlı, 3'ünün ise bu kişilerle evlilik yapan yabancı kadınlar olduğu ifade edilirken, 'canlı bomba' eylemi yapabilecek 21 kişi için tüm güvenlik birimleri alarma geçti. Adıyaman'da 2013 yılında bir çayevinde toplanan ve ardından geçen yılın ikinci yarısından itibaren peş peşe sınırı geçerek Suriye'ye giden kişiler IŞİD saflarına katıldı.

 

TÜRKİYE'DE EYLEM PLANLAYAN 21 IŞİD MİLİTANI İSİMLERİ

Ailelerinin şikayeti üzerine inceleme başlatan güvenlik güçleri sınırı geçen kişilerin IŞİD'e katıldığını saptayarak bunları 'Terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aramaya başladı. Sınırı geçen bazı kişiler dönerken, polis yakınlarının kayıp başvurusu yapmadığı bazı kişilerin de Suriye'ye gittiğini saptadı.Geçen yılın Ekim ayında sınırı geçerek Suriye'ye giden ve IŞİD saflarına katılan Orhan Gönder, 7 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır'daki HDP mitinginde, Şeyh Abdurrahman Alagöz ise 20 Temmuz'da Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde bombalı eylem düzenledi. 'Canlı bomba' olan Alagöz patlamada ölürken, HDP mitinginde bombayı patladan Orhan Gönder ise olayın ardından tutuklandı.

 

HEPSİ 'DOKUMACILAR GRUBU' ÜYESİ

Bu gelişmelerin ardından polis, canlı bomba olarak kendini patlatan Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz'ün de aralarında bulunduğu 15 ismin IŞİD'e katıldığını ve kendilerine öncülük eden Mustafa Dokumacı'nın soyadından esinlenerek 'Dokumacılar Grubu' adını verdiğini ve IŞİD'in üssü konumundaki Rakka ve Telabyad'da bombalı eylem konusunda eğitildiğini saptadı. Bu saptamanın ardından istihbarat birimlerinin takip ettiği kişilerin zamanla Suriye'de evlilik yaptığı da belirlendi. Polisin yaptığı araştırmada 'Dokumacılar Grubu' üyelerinden bazılarının 3'ü Türk, 3'ü yabancı uyrukul 6 kadın ile dini nikahlı olarak evlendiği ve kadınların da bombalı eylem ve canlı bombalı saldırı konusunda eğitildiğini belirledi.

Editör: TE Bilisim