Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde Kürtçe eğitim vermek üzere açılışı yapılarak hizmete başlayan ‘Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu’nun savcılık kararının ardından polislerce mühürlenmesi ile ilgili olarak Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç,”Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu sonrası Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler, Askeri Ceza Kanunu, işçi ölümleri, Suriyeli göçmenlere kimlik iddiası ve Kürtçe eğitim verecek okulun mühürlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Okulun mühürlenmesiyle ilgili olarak Arınç “Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız” dedi.

‘Hayır yapamazsınız’

“Son açıklanan demokratikleşme paketi içinde, 2014’ün de ocak ayında kanun olarak çıkan önemli bir paket var. Burada özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitim verileceği kararlaştırılmıştı. Seçmeli ders olarak eğitim verilebileceği kararlaştırılmıştı. Anayasamızdaki hükümler duruyor. Ancak özel eğitim kurumlarında Kürtçe dersler verilebilir. Bu kurumun tam donanımlı özel bir eğitim kurumu olması gerekir.

“Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor. Bu propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışmadır. Güvenlik güçlerimiz adli görevlilerimiz oraya gitmişlerdir ancak oradakiler buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Bu provokasyona yönelik sadece dedikoduyla Türkiye’yi meşgul etmektir.

“Diyarbakır merkezde Bağlar’da belediyenin bir binasının Kürtçe eğitim verecek bir okula dönüştürülmesi konusu soruşturulmuştur. Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız. Bunu yapabilmeniz için bir özel eğitim kurumu nasıl vücuda geliyorsa onu yapmanız gerekir. Okul bile denemez böyle bir girişimin yasa dışı olduğu valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir.

“Zarar gören okullarda tamir ve tadilat çalışmaları en kısa sürede tamamlanacaktır. Bu okulları yakma girişiminde bulunan yangına sebebiyet verildiği bir gerçektir. Ancak derhal bunların giderilmesi için gerçekleştirilmiştir.”

Arınç’ın açıklamasından diğer başlıklar şöyle:

AB ile ilişkiler

“AB sürecinin masaya yatırıldığını ve çok önemli kararlar alındığını söyleyebilirim.

“AB süreciyle ilgili bir eylem planı yapılıyor. Üç aşamalı bir eylem planı hazırlığı yapıyoruz. Bugünden itibaren 2014 yılı sonuna kadar bir eylem planı, 2015 başından Haziran ayına kadar 2. eylem planı, 2015 seçimlerinin ardından 2019’a kadar da üçüncü bir eylem planı hazırlığı üzerinde duruyoruz.

“Bizim eylem planımız üzerinde; müzakere sürecini, siyasal stratejiyi ve algı sürecini dikkate aldığımızı söyleyebilirim. Hazırladığımız eylem planından bu konuya pozitif baktığımızı göreceksiniz.

“Bugünün bence en flaş konusu Türkiye’nin AB konusundaki pozitif yaklaşımının üyeler için de kabul edilir bir noktaya gelebilmesidir.

Askeri Ceza Kanunu

“Yeni çağdaş bir askeri kanun düzenlemesi konusunu da ele aldık. Yeni Askeri Ceza Kanunu toplantıda konuşuldu.

İşçi ölümleri

“Sayın Başbakanımız iş kazalarının önlenmesi ile ilgili düzenlemeler için talimatını vermişti. Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanlığımızın ev sahipliğinde faydalı yararlı bir çalışma yapıldı. O çalışma sonrası elde edilen veriler bugün ele alındı. Yararlı faydalı olduğunu gördük. Bunu sonuçlandıracağız. Bütün taraflarla birlikte belki eylem planı tekrar masaya yatırılacak. Gördük ki kanunları çıkartmak yetmiyor. Kanunları uygulamak gerekiyor.

Suriyeli mülteciler

“Bir takım tartışmalara kafaların kafasına sebebiyet verebilir. TC vatandaşlarına verdiğimiz türden bir nüfus cüzdanı Suriye’den gelen sığınmacılara verilmemektedir. Ancak sığınmacılara misafir tanıtma kartı verilmektedir. Bu hiçbir zaman nüfus cüzdanı yerine vatandaşlık verilmiş gibi değerlendirilemez. Bu kart geçici barınma merkezi içi ve dışı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kart verilirken biyometrik tanıtma yapılmaktadır.

“Suriye’deki şartlar normale dönüp ülkelerine dönmeye başladıklarında bu kartlar ellerinden alınacaktır.”

Kaynak: 
Editör: TE Bilisim