AK Parti Kızılcahamam Kampı'nın basına kapalı bölümünde bedelli askerlik konusu gündeme geldi.Bazı milletvekilleri, "Bedelli askerlikte 400 bin talep beklenirken sınırlı kaldı, yeniden gündeme gelse iyi olur"görüşünü dile getirdi.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Beklenen sonucu alamadık ama artık bu konuyu kapatmak zorundayız" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN: "BU İŞ YETERİNCE SULANDIRILDI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Milli Savunma Bakanı'nın sözlerine destek verdi. Erdoğan, "Bu iş yeterince sulandırıldı, sulandırmaya yönelik bir davranış bize yakışmaz. Artık bu işi kapatalım" dedi.

 

YILMAZ: "GEREKİRSE SÜRE KISALTILABİLİR"

Toplantıda sorular üzerine askerlik süresi de gündeme geldi. Bakan Yılmaz, çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda, zorunlu askerlik süresinin kısaltılabileceğini dile getirdi. Yılmaz, "Gerekirse askerlik süresi kısaltılabilir, bu konuda bir düzenleme yapılabilir" dedi.

İsmet Yılmaz'ın sözleri üzerine Erdoğan, "Olabilirse, önümüzdeki süreçte 15 ay olan askerlik süresi kısaltılabilir" diye konuştu.

 

KISA DÖNEM 4 AY UZUN DÖNEM 10-12 AY OLACAK

Erdoğan ve Yılmaz makul sürenin ne olacağı konusunda ayrıntı vermezken, yükseköğretim mezunları için kısa dönem askerlik süresi olan 6 aylık askerliğin 4 aya, 15 ay olan uzun dönem zorunlu askerliğin de 10-12 aya düşürülebileceği belirtiliyor. Genelkurmay’ın askeri personel ihtiyacı göz önüne alınarak yapılan çalışmaya göre kısalmanın ne kadar olacağı belirlenecek. Askerlik süresindeki kısalmanın 2013 sonuna yetiştirilmesi planlanıyor. Düzenleme gerçekleştiği tarihte vatani görevini yapanların da yeni düzenleme çerçevesinde daha erken terhis hakkına kavuşacak. Düzenleme askerlik çağında olan milyonlarca genci ilgilendiriyor. Yılmaz uzman çavuşların statüsüne dair, kamuda atama önceliğinin hak ediliş süresinin 2 yıldan 7 yıla çıkartılacağını açıkladı. Böylece yeni yapılacak yasal değişiklikle 7 yıl görev yaptıktan sonra uzman çavuşluktan ayrılanlar kamu kurumlarına atanabilecek.

Editör: TE Bilisim