Heyecanla beklenen Avrasya Tüneli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımı ile hizmete bugün açıldı. Peki Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar? Erdoğan Avrasya Tüneli geçiş ücretinin ne kadar olduğunu açıkladı. İşte Avrasya Tüneli'ne dair tüm detaylar...

Milyonlarca vatandaş tarafından heyecanla beklenen İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek Avrasya Tüneli bugün dualarla birlikte açıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda konuk katılırken açılış sonrası ''Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar?'' sorusu da merak konusu oldu. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli geçiş ücretinin fiyatını da açıkladı. İşte tüm detaylar...

AVRASYA TÜNELİ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrasya Tüneli'nin açılışında yaptığı konuşmada "Şimdi yılbaşına kadar diyoruz ki; buranın ücreti 15 TL olsun. Bu 15 TL'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki şehitlerimize yönelik o hesaba gidecek" dedi.
 

VATANDAŞLAR SAATLER ÖNCESİNDEN AKIN ETTİ

Boğazın iki yakasını iki katlı kara yoluyla denizin altından birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı öncesinde, vatandaşlar tören alanını saatler önce doldurdu.

Avrasya Tüneli'nin Kazlıçeşme girişinde düzenlenecek tören öncesinde, alana Türk bayrakları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın dev posterleri asıldı.

Alana vatandaşlar için mobil mescit, tuvalet ve sağlık alanları kuruldu. Vatandaşlar kendilerine ayrılan bölüme arama noktalarından geçerek alındı. Bu esnada vatandaşlara Türk bayrağının yanı sıra Türk bayrağı logolu atkı, bere, eldiven dağıtıldı.

AVRASYA TÜNELİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden olan tünel, 24 saat boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip. En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi. Tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek. Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleriyle hizmet verecek.

Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.

Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler taşıyan tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek. Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak.

Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ'yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.

Editör: TE Bilisim