Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bilirkişi raporu gönderen TÜBİTAK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu iddiasıyla internette yayımlanan ses kayıtlarının "montaj" olduğunu bildirdi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATMIŞTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının internette yayımlanması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı.

TÜBİTAK'TAN GERÇEKLİK TESTİ

Anayasal düzene karşı işlenen suçlar soruşturma bürosu da TÜBİTAK'tan ses kayıtlarının gerçek olup olmadığının tespit edilmesini istemişti.

"KAYITLAR MONTAJ"

TÜBİTAK, internette yer alan ve Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarıyla ilgili çalışmasını tamamladı. Bilirkişilerce yapılan titiz çalışma sonucu, söz konusu ses kayıtlarının montaj olduğu tespit edildi.

Savcılığa gönderilen raporda, kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulduğu, çok sayıda kelimenin de parçalanmış hecelerden oluşturulduğu bilgisi yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine TÜBİTAK uzmanları tarafından hazırlanan bilirkişi raporu, soruşturmayı yürüten anayasal düzene karşı işlenen suçlar soruşturma bürosuna gönderildi.

Soruşturmanın TÜBİTAK'ın bu raporundan sonra, montaj olduğu tespit edilen ses kayıtlarının kimler tarafından nereden ve nasıl internete yüklendiği konusunda yoğunlaşması bekleniyor.

TÜBİTAK'TA 5 KİŞİ GÖREVDEN ALINMIŞTI

Başbakan Erdoğan, "Devletin kriptolu telefonlarını bile dinliyorlar" diyerek ses kayıtlarının sızdırılmasından TÜBİTAK'ı sorumlu tutmuştu. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından da TÜBİTAK'ta beş kişi görevden alınmıştı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "TÜBİTAK maalesef, paralel yapının sızma girişiminde bulunduğu kurumlardan birisi. Bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz. Başbakanlık TÜBİTAK'tan teknik inceleme isterse yaparız ama teknik incelemeye gerek duymayacak kadar açık bir montaj" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Söz konusu kriptolu telefonlar, Başbakan Erdoğan'ın çalışma ofisinde 28 Aralık 2011'de böcek bulunmasının ardından TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından dinlemenin önüne geçilmesi için geliştirilmişti.

Editör: TE Bilisim