TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda içerisinde bir çok değişikliği öngören torba tasarı kabul edildi. Torba tasarıda belediyelere kayyum ile ilgili de flaş gelişmeler var.

teröre destek veren belediyelere kayyum atanmasının da yolu açılıyor. Teröre bulaşan belediye başkanı, yardımcısı veya meclis üyeleri görevden alınabilecek ve 15 gün içinde yerlerine yeni isimler atanacak. Hendek kazma gibi terör eylemlerinde kullanılan kamu araçlarına da el konulabilecek.

 

BELEDİYELERE KAYYUM

Belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyeleri terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevlerinden uzaklaştırılacak. Görevinden uzaklaştırılan, tutuklanan, kamu hizmetinden yasaklanan veya istifa eden belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyesinin yerine Büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanlığı, diğer belediyelerde de valiler tarafından yeni isimler görevlendirilecek. Bu kanun yürürlüğe girer girmez terör nedeniyle haklarında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyelerinin yerine derhal yeni isimler görevlendirilecek.

 

HENDEK KAZAN KEPÇEYE EL KONULACAK

Belediye hizmetlerinin terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediği veya etkileyeceğinin belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti diğer kurumlara yaptırabilecek. Bu hizmetin masrafları belediyenin gelirinden düşülecek. Belediye veya bağlı idare imkânlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi halinde, söz konusu belediyenin taşınırlarına, o yerin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak. İlgili personel de görevden uzaklaştırılacak. Böylece özellikle operasyonların yoğunlaştığı bölgede güvenlik güçlerini engellemek ve tuzak kurmak için hendeklerin kazılmasında kullanılan kepçe gibi araçlara doğrudan el konulmanın yolu açılacak.

Editör: TE Bilisim