Hükümet'ten, vergi ve prim borcu olan 13 milyon kişiye müjdeli haber geldi. Naci Ağbal, vergi ve prim  borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. İşte detaylar...

Maliye Bakanı Naci Ağbal,"30 Haziran 2016 itibarıyla ödenmemiş olan vergi,prim ve gümrük vergi borçlarına yeniden yapılandırma getiriyoruz. Vatandaşlarımız bu borçlarını 18 aya kadar yeniden yapılandıracak"dedi.

Vergi dairelerine kayıtlı 90 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar bulunduğuna işaret eden Ağbal, "Sosyal güvenlik primleri olarak da yaklaşık 72 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar var. Vergi artı prim olarak yaklaşık 162 milyar liralık tutarı, vatandaşın lehine yeniden yapılandırmış olacağız" diye konuştu. 18 aya kadar taksitlendirme imkanı sunulduğunu anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

 

 

PEŞİNE BÜYÜK TEŞVİK

"Önceki sistemde vergi aslı ve gecikme zammı olarak yurt içi ÜFE uyguluyorduk. Bu yine aynen geçerli. Fakat bu defa, yapılandırma düzenlemesinde peşin ödemeye büyük bir teşvik getiriyoruz. Örneğin; 100 lira borcu olan vatandaşımız var, 70 lira da gecikme zammı var. Vergi dairesi 170 liralık bir alacağı takip ediyor. Biz yapılandırma kanununda diyoruz ki, bu 70 liralık olan faiz kısmını normal gecikme zammı olarak değil de yurt içi ÜFE oranında değiştiriyoruz. Yani bu 70 liralık faiz borcunu 40 liraya düşürüyoruz. Daha önce bu 140 liralık borcu peşin ödeme imkanı vardı, bunu 18 ay taksitle ödemek istediğinizde de 18 aylık döneme isabet eden taksit faizini ayrıca alıyorduk. Bu defa diyoruz ki, '170 liradan 140 liraya düşürdük. Eğer peşin öderse bu defa faiz ve gecikme zammının yüzde 50'sini de almayalım. Böylelikle 140 lira olan tutarı 120 liraya düşürelim.' Bu önceki kanunlarda olmayan bir düzenleme." Ağbal, yapılandırma ile vergilerbakımından yaklaşık 4.5- 5 milyon, sosyal güvenlik tarafında ise yaklaşık 8 milyon vatandaşın bu düzenlemeden istifade edeceğini söyledi.

 

GEÇMİŞE DÖNÜK TÜM BORÇLARI KAPSIYOR

Bakan Ağbal, düzenlemenin geçmişe dönük tüm borçları kapsadığını ve bu anlamda bir kısıtlama olmadığını kaydetti. Vatandaşların vergi ve sosyal güvenlik dairelerine yönelik 'ihtilaflı' borçlarına ilişkin de düzenleme yapıldığını anlatan Ağbal, "İhtilaflı vergi ve prim alacaklarıbakımından da yeniden yapılandırma getiriyoruz" dedi. Devam eden vergi incelemeleri bakımından da yeniden yapılandırma imkanı tanıdıklarını söyleyen Ağbal, "Vatandaşımız devam eden bir vergiincelemesine dönük olarak belli oranda eğer bildirimde bulunursa, bu ödemeleri yaparsa bu vergi incelemeleri de süratle tamamlanacak" şeklinde konuştu...

 

Editör: TE Bilisim