6 maddeden oluşan ve "çözüm sürecinin çerçeve yasası" olarak adlandırılan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumlal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sunuldu.

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm süreciyle ilgili hazırlanan çerçeve yasa tasarısıyla ilgili, "Yasa, süreç kapsamında temas diyalog, görüşme gibi siyasi irade ve kararlık getiren konularda bir Bakanlık veya kurum işlemi yerine, Bakanlar Kurulu kararı alınması ve görevlendirme yapılması yoluyla konunun bir hükümet politikası olarak idare tarafından daha hızlı ve etkin şekilde uygulanmasına imkan sağlanmaktadır" dedi.

İŞTE SÖZ KONUSU 6 MADDE

"Uygulama, izleme ve koordinasyon" başlığı altında, Hükümetin, çözüm süreci kapsamında yürüteceği çalışmalar şöyle sıralandı:

SİLAHSIZLANDIRMA ADIMLARI BELİRLENECEK

Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek. Gerekli görülmesi halinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.

EVE DÖNÜŞ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK

Silah bırakan PKK mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.

KAMUOYU ZAMANINDA BİLGİLENDİRİLECEK

Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak.

KOORDİNASYON ÇALIŞMALARI

Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak. Gerekli mevzuat çalışmaları yapacak.

YETKİ BAKANLAR KURULUNDA

Yetki ve sekretarya başlığı altında ise Bakanlar Kurulu, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak.

Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetleri Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütülecek.

GÖREVLİLERE CEZAİ SORUMLULUK DOĞMAYACAK

Düzenleme kapsamında verilen görevler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirilecek. Bu Kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak.

Editör: TE Bilisim