Hükümetin teröre çözüm arayışında gündeminde olan 'Akil Adamlar Komisyonu'nda kimlerin yer alacağı büyük oranda belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Yaşar Kemal, Kadir İnanır, Tarhan Erdem, Ali Bayramoğlu, Rifat Hisarcıklıoğlu, Jülide Kural, Fazıl Hüsnü Erdem, Vahap Coşkun, Mithat Sancar gibi isimler, komisyonda yer alacak isimlerden bazıları.

Akil Adamlar Komisyonu, 25 ile 30 kişiden oluşacak ve yedişerli gruplar halinde alt komisyonlar kurarak belli bölgeler ile konularda çalışacak.

Bu komisyonlar kendi iç mekanizmalarını oluşturacak. Başkan, sözcü gibi görev dağılımını da kendi bünyelerinde kuracaklar. Ayrıca, akil adamlar oluşumunun bir sivil toplum örgütü şemsiyesi altında çalışması da gündemde.

PEKİ KOMİSYON NASIL BİR İŞLEV ÜSTLENECEK?

Akil Adamlar Komisyonu'nun temel işlevi çözüm sürecinin sağlıklı işleyişini temin etmek olacak. Çıkabilecek sorunlar, bu komisyon aracılığıyla giderilecek. Komisyon, sürece toplumsal desteği artırıcı çalışmalar yürütecek.

Akil adamlar, PKK'nın sınırdışına çekilme sürecini sekteye uğratacak sorunlar yaşanmaması için gözlemci statüsü olacak. Çekilmeyi sekteye uğratacak sorunlar yaşanmaması için çalışacak.

 


KİM KİMDİR?

ALİ BAYRAMOĞLU

Gazeteci Ali Bayramoğlu 1956 yılında Çanakkale'nin Geliboli yarımadasında doğdu. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. 1985'de aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde doktorasını verdi. 1981 - 1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca Yeni Yüzyıl, Star, Yeni Binyıl ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Halen Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor. Ali Bayramoğlu, köşe yazılarında Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümünden yana olduğunu belirtiyor ve "İmralı süreci"ne destek verdiğini açıklamıştı.

YAŞAR KEMAL

Türk edebiyatının en önde gelen kalemlerinden biri olan Yaşar Kemal, 1923'te Osmaniye'de dünyaya geldi. Kürt kökenli olan Yaşar Kemal'in ilk romanı "İnce Memed" yaklaşık kırk dile çevrildi. Pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlanan Yaşar Kemal, Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazarıdır. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Yaşar Kemal, 17 yaşından bu yana sosyalist siyasetin içinde yer aldı. Yaşar Kemal, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü için de sürekli çağrı yapan isimler arasında yer alıyor.

HASAN CEMAL

Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü için en çok yazı kaleme alan isimlerin başında gelen Hasan Cemal, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara'da haftalık Devrim dergisinde başlayan Hasan Cemal, 1979 yılında Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi oldu. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliği yapan Cemal, 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin başyazarı olarak görev yaptı. Milliyet gazetesinde uzun süre haftada altı gün iç ve dış politika yazıları kaleme alan Hasan Cemal geçtiğimiz hafta gazetenin yeni patronu Erdoğan Demirören tarafından kovuldu. Hasan Cemal, Kürt kelimesinin çok zor telafuz edildiği dönemde PKK lideri Abdullah Öcalan ve Murat Karayılan'la yaptığı röportajlarla ön plana çıkmıştı.

KADİR İNANIR

Türk sinemasının en ünlü aktörlerinden biri olan Kadir İnanır, 15 Nisan 1949'da Ordu'ya bağlı Fatsa ilçesinde doğdu. Türk sinemasında toplumsal sorunların işlendiği "Selvi Boylum, Al Yazmalım", "Bir Yudum Sevgi" ve "Amansız Yol" gibi filmlerde başrol oynayan Kadir İnanır, Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesi yolundaki fikirleriyle tanınıyor. Kadir İnanır, "İmralı süreci"ne destek verdiğini de ilan etmişti.

FAZIL HÜSNÜ ERDEM

1964 Karakoçan doğumlu olan Fazıl Hüsnü Erdem Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1986 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda, doktorasını ise, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı'nda yaptı. 1998'de doçentlik, 2004'te ise profesörlük unvanını aldı. Halen, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta. Anayasa hukuku ve insan hakları hukukuna ilişkin yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

MİTHAT SANCAR

Anayasa profesorü olan Mithat Sancar 1963'te Nusaybin'de doğdu. Diyarbakır Öğretmen Lisesi ve A.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu olan Sancar 'Temel Hakların Yorumu' konulu teziyle 1995'te doktor, başka çalışmalar yanında 'Hukuk Devleti' konulu teziyle de 1999'da doçent oldu. Başta Birikim olmak üzere çeşitli dergilerde çok sayıda yazısı yayımlanan Mithat Sancar A.Ü. Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyesi.

TAHA ERDEM

Araştırmacı ve yazar kimliğiyle ön plana çıkan Tarhan Erdem, 1933 Bartın doğumlu. 1959 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olan 1987 yılında KONDA Araştırma ve Danışmanlık Ltd. Şirketini kurdu. Yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla Türk siyasetine ışık tutan Taha Erdem, 1977 yılında İstanbul milletvekili oldu. 1977 Haziranı'nda güvenoyu almayan Ecevit Hükümeti'nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı idi. Uzun yıllar Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yapan Taha Erdem, Kürt sorununun barışçıl yollardan çözülmesinden yana.

VAHAP COŞKUN

Lisans ve yüksek lisansını Dicle Üniversitesi'nde, doktorasını ise Ankara Üniversitesi'nde tamamlayan Vahap Coşkun, 'İnsan Hakları: Liberal Bir Tahlil' ve 'Ulus-Devletin Dönüşümü ve Meşruluk Sorunu' başlıklı iki kitap yazdı. Coşkun, 'Toplumsal Barışın İnşası: Sivil Anayasa Arayışı' (Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Diyarbakır Barosu Yayını, 2009) başlıklı kitabın da editörlüğünü yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi bulunan Coşkun, halen Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıyor. Vahap Coşkun, Taraf gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı olan Rifat Hisarcıklıoğlu 1955'de Ankara'da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olan Hisarcıklıoğlu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığını da yürütüyor.

Editör: TE Bilisim