Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bahçeli’den gelen “Devlet el etek öpmez” açıklamasına, “Hiç merak etmeyin kimsenin karşısında eğilmedik eğilmeyiz. Devlet, milletin huzurunda diz çöker ama millete diz çöktürmez. Devlet Bey’e sesleniyorum; ‘Devlet’ diye kendini kastediyor herhalde. Nasıl sıra sıra Vatandaşlara el öptürdüğünü biliyoruz” karşılığını verdi.

Davutoğlu, ilk il kongresi olan Erzurum İl Kongresi için geldiği Erzurum’da şu özetle mesajları verdi:

VURMAYA BAŞLAYALIM: (‘Vur Vur inlesin muhalifler dinlesin’ sloganı üzerine) Vurmaya başlayalım madem istiyorsunuz. Her yere ziyaretlerde bulundum. Ülkemizin her yerini dolaşıyorum Tunceli konuşması sonrası Devlet Bahçeli bizi ihanetle suçladı. İhanet sözcüğünü Ankara’da ağzına almak kolay hadi Tunceli’ye gidin söyleyin dedik, sözümüzü dinledi gitti. Bu güzel bir işaret. Ankara dışına çıkmaya karar verdiler. Sözümüzü dinlediği için teşekkür ediyorum. Tunceli’de valilik önünde konuştu bir tek Tuncelili ile kucaklaştı mı esnafla kucaklaşamadı, cemevine gidebildi mi, hayır. Vatanın birliği beraberliği, biz Ak Parti kadroları olarak biz her yerde varız.

HAKKÂRİ’YE DE GİT: Bahçeli’ye çağrıda bulunuyorum devam edin. Hakkâri, Van, Bitlis Bingöl’e de bekliyoruz. Milli sınırlar içinde vatan bütündür. Türkiye’nin her yerine gideceğim ve soracağım. Gel diyeceğim. Aslında bu kadar üzerine gitmeyebilirdim ama Ankara’da oturarak gece gündüz dava için çalışan Ak Parti kadrolarına kimse ihanet isnat edemez.

EL ÖPMEYİ YASAKLIYORUM: (Davutoğlu’nun daha önceki ‘devlet el öpecek’ sözlerine Bahçeli’nin ‘devlet el etek öpmez’ cevabına ilişkin) Hiç merak etmeyin kimsenin karşısında eğilmedik eğilmeyiz. Allah’ın ve milletin huzurunda hesap veririz. Devlet el öptürmez diz çöktürmez. Milletin huzurunda diz çöker ama millete diz çöktürmez. Madem el öpme konusu polemik oldu Devlet Bey’e sesleniyorum; ‘Devlet’ diye kendini kastediyor herhalde. Nasıl sıra sıra vatandaşlara el öptürdüğünü biliyoruz. Devlet erkanına söylüyorum; bürokrasiye talimat olarak söylüyorum; vatandaşa el öptürmeyecek devlet memuru, bürokrat. Ama gerekirse 80 yaşındaki Alevi dedenin bugün yolda beni karşılayan hacı baba dua eden hacı dedenin elini ben öperim. Aramızdaki zihniyet farkı bu. Devlet diye zihninde bir şey tasavvur ediyor. Hakim olan talimat veren ferman veren Ankara’da oturup Türkiye’ye çeki düzen veren anlayış. Erzurum kongresinde yıkılan anlayış budur. Biz ise millet amir devlet memurdur anlayışındayız.

BAHÇELİ’YE İNAT SÖYLÜYORUM: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz; o diyor ki devleti yaşat insan ne olursa olsun. Bahçeli’ye inat bir daha söylüyorum. Asırlara dayanan köklü bir devlet geleneğiyiz. Millete kim zulmetmiş ise kaya gibi dururuz karşısında. İskilipliye, Türkeş’e, Seyit Rıza’ya, Adnan Menderes’e, Muhsin Yazıcıoğlu’na, Erdal Eren’e zulmedilmiştir. 28 Şubat’ta üniversite kapısında bekleyen kızlarımıza zulmedildi. Buna sessiz mi kalacağız. Başörtülü meclise girdi diye ‘dışarı dışarı’ tempolarına sessiz kalabilirsiniz ama biz kalmayacağız. Eşit haklar verdik vermeye de devam edeceğiz. Eski Türkiye alışkanlıklarına sahip çıkanlar Bahçeli gibi, tarihin çöplüğünde yer edinirler, milletin kalbinde değil.

‘Adı Harakani olacak’

Erzurum’dan Kars’a geçen Davutoğlu buradaki konuşmasında “Kobani de Halep de Lazkiye de Bayırbucak da bize tarihin emanetidir. Bugün de Kobani’deki kardeşlerimizin yanındayız. Ama onlar, bu olayları bahane edip bütün ülkede bir vandalizm, eşkıyalık yapmaya kalktılar, HDP ve zihniyeti” dedi. Bahçeli’ye “Tunceli’ye gitti ama Tuncelili ile buluşabildi mi?” diye soran Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun MİT hakkındaki sözlerini eleştirdi. Yenilenen Kars Havalimanı’ndaki termenalin açılış törenine de katılan Davutoğlu, havalimanının adının Harakani olacağını bildirdi. STK’larla da bir araya gelen Davutoğlu, sadece Türkiye’deki kamplarda 36 bin Suriyeli bebeğin doğduğunu ifade ederek, “Anneleri babaları Türkiye’ye sığınmasaydı o bebekler dünyada olmayacaktı” dedi. 

Editör: TE Bilisim