İstanbul'un korkulu rüyası haline gelen ve uzmanların önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesini beklediği İstanbul depreminin büyüklüğüne ilişkin flaş bir açıklama geldi. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depreminin minimum 7.2 şiddetinde olacağını söyledi. Ayrıca görür beklenen felaketin 1999 yılında gerçekleşen ve bir çok can ve mal kaybına neden olan Gölcük depreminden daha yıkıcı olacağının da altını çizdi. Görür İstanbul'u, İstanbulluyu yaklaşan tehlike için tedbirli olmaları konusunda uyardı.

 

MİNİMUM 7.2!

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, olası bir İstanbul depremi senaryolarına ilişkin olarak, "Yaptığımız detaylı çalışmaların neticesinde Marmara'da büyük bir depremin olacağı tespitine vardık. Bunun da yaklaşık minimum 7.2 büyüklüğünde olmasını bekliyoruz" dedi.

 

"GÖLCÜK DEPREMİNDEN DAHA YIKICI OLABİLİR!"

Prof. Görür, olası depremin ne zaman gerçekleşebileceğine dair de, "1999'daki 7.4'lük Gölcük depreminden sonra 30 yıl içerisinde gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. 5-10 sene ileriye ya da geriye kayabilir. Depremin yıkımı Gölcük depreminden daha yıkıcı olabilir" diye konuştu.

 

GÖLCÜK DEPREMİNDE NELER YAŞANMIŞTI?

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

 

17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.

Editör: TE Bilisim