Devlet memurları ilgili birçok mevzuatın yürürlükte olup olmadığı bilinemiyor. Bu durum ise ister istemez memurların kafalarını karıştırıyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, devlet memurlarının kafalarını karıştıran mevzuatları açıkladı. İşte o yazı:

 

TEDAVİ YARDIMI YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTE Mİ DEĞİL Mİ?

Personelle ilgili mevzuata baktığımızda büyük çoğunluğunun 1973-1984 tarihleri arasında yürürlüğe girdiğini ve birçok yönetmeliğin ve birçok yönetmelik maddesinin mülga olduğunu görüyoruz. Düşünün ki 21'inci yüzyılda 1980'lerin anlayışıyla personeli yönetmeye çalışıyorsunuz ve bundan da hiçbir rahatsızlığınız yok. Üzücü olan husus ise bu durumun maalesef sorgulanmasının dahi yapılmamasıdır.

Bu bağlamda, 11.8.1973 tarihinde yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nin hangi maddelerinin yürürlükte olduğunu bilen dahi yoktur. Çünkü, dayanak maddelerinin yarısı yürürlükte yarısı mülgadır. Yani yönetmeliğin dayanak maddesinde yer alan 657 sayılı Kanun'un Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesi 5510 sayılı Kanun'un 106'ncı maddesiyle yürürlükten kaldırılmış, dayanak maddesi olarak sadece 210'uncu madde kalmıştır.

Bu açıklamalar ışığında, Başbakanlık tarafından yayımlanan mevzuata baktığımızda yönetmeliğin bütün maddelerinin yerinde durduğu görülüyor. Dolayısıyla bu yönetmeliğin hangi maddesinin yürürlükte hangi maddesinin ise mülga olduğunu bilme imkanımız bulunmuyor. Böyle bir yönetmelik niçin güncellenmez veya güncellenmesi için kimden nasıl bir talimat beklenir? Memurlar, bu yönetmeliğin hangi maddesi yürürlükte diye niçin araştırma zorunda bırakılır? Doğrusu bu durumu anlamak mümkün değildir.

 

 

MECBURİ HİZMET YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTE Mİ?

Yine memurlar, 18.05.1983 tarihli yürürlüğe giren Yurt İçinde Mecburi Hizmet Karşılığı Öğrenci Okutma ve İhtisas Yaptırma Hakkında Yönetmeliği'nin hangi maddelerinin yürürlükte olduğunu ya da yürürlüğünün olup olmadığını merak ediyorlar.

Başbakanlık tarafından yayımlanan mevzuata baktığımızda yönetmeliğin bütün maddelerinin yerinde olduğu ve hiçbir maddesinin mülga olmadığı görülüyor.

Ancak, bu yönetmeliğin dayanak maddeleri 657 sayılı Kanun'un ek 35'inci maddesiyle zımnen mülga olmuştur. Doğrusu bu konuyla ilgili olarak ilgililerin haberinin olup olmadığından kuşkularım var. Aksi takdirde bu yönetmelik gözden geçirilerek yeniden düzenlenirdi.

 

ASLİ DEVLET MEMURLUĞUNA ATANMA

Aday memur olarak atananlar, adaylık süresinin sona ermesiyle birlikte çalıştıkları kurumlarının düzenleyecekleri bir merasimle yemin ederek asli memurluğa atanmaktadır. Aday memurların asli memurluğa atanmasını düzenleyen mevzuat, üzülerek belirtelim ki 21'inci yüzyıl Türkiye'sine yakışmamaktadır. Hiçbir zorunluluk olmamasına rağmen darbe hükümeti tarafından yürürlüğe konulan bir yönetmeliğin hala yürürlükte olması üzüntü vericidir.

Bu bağlamda, Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği'ne baktığımızda 1982 yılında darbe yönetiminin Başbakanı Bülent Ulusu zamanında yürürlüğe girdiğini görüyoruz. Kaldı ki bu yönetmelikteki süreci uygulayan kamu kurumu da hemen hemen kalmamıştır.

Bu yönetmelik baştan sona okunduğunda komedi olup olmadığı da görülecektir. Acaba bu yönetmeliği değiştirmek için kim elinizi tutmuştur? Bunca büyük projeleri büyük bir başarıyla hayata geçiren bir hükümetin bu kadar basit bir düzenlemeyi niçin hayata geçiremediği anlaşılabilir bir durum değildir.

 


KAYNAK-MEMUR HABER

 

Editör: TE Bilisim