Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluTürkiye'ninSuriye'de 'güvenli bölge' oluşturabileceği iddialarıyla ilgili olarak, gerektiği zaman iç ve dış müdahalelerde bulunabileceklerini açıkladı. Bakan ÇavuşoğluSuriye sınırındaki tehditlerin arttığını belirterek, "Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. PKK'ye yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler var. Gerekli tedbirlerimiz var." dedi.

 

"BİZE KARŞI TEHDİTLER HER GÜN ARTIYOR"

A Haber'de soruları yanıtlayan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bize karşı tehditler her gün artıyor. Bizim şu an tek taraflı müdahalemiz, Türkiye'yi hiçbir zaman maceraya atmadık. Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor.

MGK'da da güvenlik toplantısında da, MGK cumhurbaşkanımızın başkanlığında, başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık. Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor, tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete.

 

"HER AN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız. Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız.
PKK'ye yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. Gerekirse müdahaleler yapılır.
Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda koridorda yapabilirdik. Biz sınırımıza yakın bir yere taşıdık ve şu anda orada. Biz dolayısıyla, gerekçe aramaya da gerek yoktu yapabilirdik.
Kendimize yönelik tehditlere karşı tedbirleri alamazsak istikrarı riske atmış olabiliriz.
bugüne kadar çok şükür Türkiye'nin güvenliği korundu. Ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor. Bunun oluşturacağı riskleri de görmek, neler yapılabileceğini gözden geçirmek bizim en doğal hakkımızdır.

 

"İÇERİDEN BİR TEHDİT GELİYORSA..."

İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler..Gerekli tedbirlerimiz var. Biz tabi risklerin arttığını görüyoruz. Bize yönelik tehdit oluştuğu zaman buna gerekli cevabı vermemiz lazım. Bize gelen top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz. Eğer bize yönelik tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa, yok etmek gerekiyorsa bunu yapmak askerimizin de görevi.

Ama durup dururken biz şöyle olursa gireriz, böyle olursa gireriz, bunu gündemin üstünde tutmak da doğru değil. Gerekli olduğu zaman, hangi şartlarda olabileceği zaten görüşülüyor, kararlarımızda yetkilerimiz de var. Sık sık toplanıyoruz. acil bir durum olursa, gerekli tedbirleri alırız.

 

SORU: ASKERE YETKİ VERİLİP VERİLMEDİĞİ TARTIŞILIYOR

Tabi ki Bakanlar Kurulu kararı, tezkere var. Sivil irade bunu kullanmasını istediği zaman, zaten beraber karar veriyoruz. Zaten toplantılarda da hep beraberiz. Askerimiz de oluyor,MİT de oluyor, ilgili bakanlar da oluyor. Kararı da birlikte verdiğimize göre, uygulayıcılar da bu talimatları yerine getirecek.

 

SORU: ASKERİN YAZILI TALİMAT İSTEDİĞİNE DAİR HABERLER VAR

Tezkere, Bakanlar Kurulu yazılı bir talimat değil mi? Gerekli olduğu zaman tabi ki yazılı talimat da veririz.

 

SORU: ASKER İSTEDİ Mİ

Şu anda herhangi bir talimat konusunda böyle bir şey söz konusu değil ama zaten tezkere çerçevesinde onun ayrıntıları var. Zaten yazılı talimat neler yapılabilir, bu. Burada asker ile hükümet arasında bir kamplaşma var gibi soru soruyorsunuz.
Bu tezkere zaten askerlerle birlikte hazırlanıyor. Bakanlar kurulu askerlerle birlikte hazırlanıyor. Toplantıda da kararlar beraber alınıyor.
Biz sürekli istişareler içindeyiz. Birkaç gün evvel John Kerry ile birlikte telefonda görüştük.

 

SORU: MÜDAHALE KAÇINILMAZ OLURSA, TEK TARAFLI MI ÇOK TARAFLI BİR MÜDAHALE Mİ PLANLANIYOR?

Bizim terör örgütüyle mücadele etmemiz gerekiyor. Ve rejimin üzerinde gerekli baskının oluşturulması gerekir. Siyasi çözüm olması gerekir. Biz siyasi çözümü ön planda tuttuk. DEAŞ terör örgütü var,diğer terör örgütleri var, gerkeli tedbirlerin alınması gerekiyor. BizTürkiye olarak, NATO ile işbirliği yapabiiriz, patriot füzelerinin ülkemizde olmasının nedeni de bu. Her ülke kendi tedbirini alır, almakla da yükümlüdür. Bizde tehdit oluştuğu zaman bunun tehdidini pekala alırız. Bunun da hukuki zemini var.

 

SORU: KERRY'NİN YAKLAŞIMI NASIL OLDU

Bizimle bu endişelerimizi paylaştığını da söyledi. Bunun siyasi çözümünü de konuştuk tabi. Son zamanlarda siyasi çözüm konusunda diplomasi çalışmaları da hızlandı. Rusyaile görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya FransaRusya ABD görüşmeleri devam ediyor. Bu ihtimal üzerinde daha fazla duruyoruz ki, doğrusu da budur. Tüm bu tehditlerden terörden kurtarabiliriz.

Bizim tüm görüşlerimiz arzumuz da budur. Irak halkı kendisini yönetecek bir hüviyete kavuşması lazım.


SORU: CNN TÜRK'ÜN HABERİ VARDI. ABD'NİN SİLAHLI PREDATÖRLERİNDEN SİLAHLI UÇMAYA DAİR

Predatörler zaten biliyorsunuz Türkiye'de iki tane var. Bunlar zaten uçuyorlar. Gerektiği zaman diğer amaçla da kullanılabilecek ama daha çok bilgi paylaşımı için kullanılıyor. Zaten predatörlerin ikisi de silahlı. Silahlı olması da doğal. Şu anda ABD ile işbirliğimiz var.

 

SORU: SURİYE'NİN KUZEYİNDE OLUŞTURULMAK İSTENEN NET OLARAK NEDİR? KÜRT KUŞAĞI MI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR?

Herkesin amacı farklı. YPG PKK kendi alanını oluşturmaya çalışıyor. DAEŞ olarak zaten kendisini devlet olarak ilan etti. Onların amacı daha farklı.

El nusra kendisine alan oluşturulmaya çalışıyor. Suriye, dışındaki tüm unsurlar Suriye'yi bölmek için bir mücadele veriyorlar. Özgürlük için, barış için mücadele etmiyorlar.

 

SORU: AMERİKAN SAVUNMA BAKANI'NIN BİR LAFI VAR. MEMLEKETLERİ İÇİN SAVAŞMAYI İSTEYEN YETERLİ SURİYELİ YOK DİYE. ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA YETERLİ ASKER SAĞLANAMADIĞI İDDİASI VAR.

Eğit donat programı yeni başladı. Biraz gecikme olmuştu. Politikalar konusunda bir ayrılık yok. Burada önemli olan bu programa katılacak insanların tespiti. O da belli bir zaman alıyor. Az bir sayıyla başlatıldı, bu sayı giderek artıyor. Şu anda istediğimiz düzeyde değil. Şu anda son rakamı hatırlamıyorum, askerlere sormak lazım. Bunlar hepsi teknik çalışmalar.
Biz bu işin siyasi çerçevesini çiziyoruz sadece. Her şey yolunda giderse sadeceTürkiye'de 2 bin kişi eğitilip donatılacak.

 

SORU: ASSANGE BİR AÇIKLAMASI OLDU. DER Kİ, TÜRKİYE SUUDİ ARABİSTAN VEKATAR, 2012 YILINDA ESAD'I DEVİRMEK İÇİN ANLAŞMA YAPTILAR. BU DOĞRU MU?

Benim böyle bir anlaşmadan haberim yok. Böyle bir anlaşmanın da içinde değiliz. Biz Esad rejiminin gitmesi, gerekiğini söylüyoruz. Bu kadar insanı öldüren bir kişi, bir rejimSuriye'yi yönetemez. Birlik beraberliği sağlayamaz. Esad'sız bir yönetimle sağlanır. Esad'ın meşruiyetini kaybettiğni herkes söylüyor. Esad'ın mutlaka gitmesi lazım ve siyasi dönüşümün sağlanması lazım.

Editör: TE Bilisim