Diyarbakır dün yani 21 Mart 2013 tarihinde tarihi bir Newroz kutlamasına imza attı. ‘Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü’ sloganıyla Diyarbakır'da gerçekleştirilen tarihi Newroz'a katılanların sayısı milyonları buldu. Dünyanın dört bir yanından katılımcıların da davet edildiği Newroz kutlamasına en büyük damgayı da hiç şüphesiz Abdullah Öcalan’ın mektubu vurdu. Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan'ın 5 sayfalık mesajını BDP'li Sırrı Süreyya Önder Türkçe, Pervin Buldan da Kürtçe okudu. Öcalan, mektubunda PKK'ya ‘silahlar sussun’ çağrısı yaptı. Öcalan'ın dikkat çeken mesajlarından biri de “Ben bugün milyonlarca kişinin şahitliğinde yeni bir süreç başlatıyorum. Dönem helalleşme zamanı” sözleri oldu. Öcalan'ın mesajında dikkat çeken önemli ayrıntılar da vardı. Çanakkale Savaşları'ndan bahseden Öcalan Misak-ı Milli dedi; 3 peygamberi örnek verdi. Diyarbakır ve Türkiye’nin dört bir yanında bir taraftan Newroz sevinci yaşanırken bir taraftan da barış umutları yeşerdi. Öcalan’ın mesajının okunması ile başlayan Newroz gün boyunca çeşitli sanatçıların sahne aldığı konserler ile devam etti.

 

MİLYONLARCA İNSAN O MEKTUBU BEKLEDİ

 

Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarındaki en önemli beklenti Öcalan’ın BDP aracılığı ile gönderdiği mektup oldu. Milyonların aktığı alanda tüm Türkiye, Öcalan’ın yazdığı o satırlara odaklandı. Daha sonra sahneye çıkan Buldan ve Önder, Öcalan’ın kaleme aldığı ve adeta tarihi olarak değerlendirilen o çağrıyı okudu. Öcalan’ın silah bırakma ve sınır dışına çıkma çağrısı yaptığı o mektupta ayrıca şu satırlara yer verildi, “Ortadoğu ve Orta Asya halklarına selam olsun. Newroz'u büyük bir coşkuyla kutlayan bütün kardeş halklara selam olsun. Bu büyük yolun bütün yolcularına selam olsun. Halkların en eskilerinden olan Kürtler sizlere selam olsun. Binlerce yıllık bu büyük medeniyeti farklı ırklarla, kardeşçe ve dostça yaşayan Kürtler için Dicle ile Fırat Sakarya ile Meriç kardeştir. Halay ve delilo, horon ve zeybekle hısım, akraba olur. Kardeş topluluklar, siyasi baskılarla birbirine düşürülmeye çalışılmıştır. İçinde doğduğum çaresizliğe, bilgisizliğe karşı bireysel savunmayla başlayan bu mücadele bir ruhu oluşturmayı amaçlıyordu. Bizim kavgamız ezilmişliğe, bilgisizliğe karşı olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır. Bugün artık yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu'ya uyanıyoruz. Çağrımı bağrına basanlar, söylemlerimi kabul eden dostlar bugün yeni bir dönem başlıyor. Demokratik yönü ağır basan bir süreç başlıyor. Biz onlarca yılımızı bu halk için feda ettik, bedeller ödedik helal olsun. Bu fedakârlıkların hiçbiri boşa gitmedi. Kürtler kimliğini yeniden kazandı, kutlu olsun. Artık silahlar sussun noktasındayız. Yok sayan, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Kürdüne, Türküne, Lazına, Çerkezine bakmadan ülkenin bağrından akıyor. Bu çağrıma kulak veren milyonların şahidinde diyorum ki, artık yeni bir dönem başlıyor. Silah değil siyaset başlıyor. Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilme aşamasına gelinmiştir. Herkesin sürecin hassasiyetlerini düşüneceğini biliyorum. Daha farklı bir mücadeleyi başlatmadır bu. Etnik ve tek uluslu coğrafyalar oluşturmak insanlık dışı bir imalattır. Kürdistan ve Anadolu tarihine yakışır biçimde tüm halkların eşit, demokratik bir ülke oluşması için hepimize iş düşüyor. Zorla asimilasyon, imha, baskı yoktur.

 

“ORTAK GELECEĞİ BİRLİKTE KURALIM”

 

Zaman ihtilafın çatışmanın, birbirlerini horlamanın değil ittifakın, birliğin, kucaklaşmanın ve helalleşmenin zamandır. Çanakkale'de omuz omuza şehit düşen Türkler ve Kürtler, Kurtuluş Savaşı'nı birlikte aşmışlardır. Ortak geçmişimizin önümüze getirdiği gerçek ortak geleceğimizi de birlikte kurmamız gerektiğidir. Tüm ezilen halkların, sınıf ve kültür temsilcilerini, kadınları, ezilen mezhepleri, tarikatları, işçi sınıfının temsilcilerini, sistemden dışlanan herkesi çıkışın yeni seçeneği olan demokratik sistemde yer tutmaya çağırıyorum. Ortadoğu ve Orta Asya kendine uygun modernite aramaktadır. Yeni bir model arayışı ekmek kadar su kadar ihtiyaç haline gelmiştir.

 

“İSLAMİ DEMOKRATİK SİYASET”

 

“Bir kez daha yanımıza ezilmiş sınıfları da alarak bir model oluşturmaya çağırıyorum. Bu toprakların tarihselliğinde önemli bir yer tutan, dar seçkinci iktidar elitleri eliyle teke indirgenmiştir. Artık eski ruha gelmenin zamandır. Bizi ayrıştırmak isteyenlere karşı, onlara inat birleşeceğiz. Zamanın ruhunu okuyamayanlar, tarihin çöp sepetine giderler. Suyun akışına direnenler uçuruma sürüklenirler. Savaşlardan yorgun düşen halklar, kökleri üzerinden yeniden doğmak omuz omuza ayağa kalkmak istiyorlar. Bu Nevruz hepimize yeni bir müjdedir. Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in mesajlarındaki hakikatler bugün yeni müjdelerle hayata geçiyor. Batı'nın çağdaş uygarlığını inkâr etmiyoruz, onların demokratik değerlerini alıp kendimize uyarılıyoruz. Yeni mücadelenin zemini İslami demokratik siyasettir, büyük bir demokratik hamle başlatmaktır. Selam olsun süreci destekleyenlere, selam olsun sorumluluk üstlenenlere. Yaşasın Nevruz, yaşasın halkların kardeşliği. İmralı Cezaevi 21 Mart 2013 Abdullah Öcalan”

 

SANATÇILAR KARABALIĞI COŞTURDU

 

Onlarca televizyonun canlı yayınla verdiği mesajın okunması ardından DTK Eş Başkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak ve Halkların Demokratik Kongresi adına BDP Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü'nün yaptığı konuşmaların ardından miting Koma Çiya'nın sahne alması ile devam etti. Mesajların okunmasının ardından sanatçı Çopi sahne aldı. Daha sonra Federal Kürdistan Bölgesi'nden gelen şair Mehmed Emin Pençêwî sahneye çıkarak şiirlerini okudu. Ardından yabancı sanatçılar ve Silbus û Tari'nin sahne almasıyla beraber yüz binler halaya durdu. Tarihi Newroz kutlaması çekilen halayların ardından sona ererken, kitle alandan PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine attığı sloganlar eşliğinde uzun kortejler halinde yürüyüşe geçerek ayrıldı.

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN DA OLUMLU BULDU

 

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajına ilişkin Başbakan'dan ilk değerlendirme geldi: “Doğrusu bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyorum” dedi. Erdoğan, Öcalan’ın o çağrısı ile ilgili olarak, “Doğrusu bu açıklamayı olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Çağrıyı, daveti olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Ancak asolan tabi bu çağrının ötesinde uygulamadır. Uygulamada ne olacağı çok önemlidir. Ve burada Öcalan’ın ifadeleri ne denli karşılık bulacak onu en kısa zamanda görmeyi arzu ederiz. Zaten uygulamaya geçtiği andan itibaren de Türkiye’de hava değişecektir. Bölgede hava değişecektir. Ben buna inanıyorum. Ve buradaki ifadelerde yatan birçok mesajlar bizim biliyorsunuz aylardır yıllardır söylediğimiz sözler. Silahlar bırakılmalıdır. Ve eyleme karışmış karışmamış bunları tabi bizler şu anda bilemeyiz ama Habur’da bazı örneklerini yaşadık. Ülkemizi terk etmeleridir. Ülkemizi terk etmeleri halinde de zaten bir sulh-u sukün söz konusudur. Ve o zaman bizim güvenlik güçlerimizin de zaten operasyon yapma gibi bir lüksü kesinlikle yoktur diye bunu refaatle söyledik. Bu operasyonlarda zaten kendiliğinden biter ta ki bu tür eylemler olmasın. Onun için uygulama çok çok önemli. Mesajlar büyük ölçüde bizim sürekli söylediğimiz mesajlarla örtüşüyor. Bunu da özellikle ifade etmem gerekiyor. Doğrusu orada bu çözüm süreci noktasında bayrağımızı görmek isterdim.” Dedi.

 

MHP’LİLER ÇILDIRDI!

 

Tarihi Newroz devam ederken ve sonrasında da Türkiye’nin dört bir yanında büyük tartışmalara sahne oldu. Medya ve bazı siyasi partiler tarihi kutlamada Türkiye bayrağı olmamasından şikâyet ederken, MHP cephesinden de haraketli saatler yaşandı. Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'daki Newroz alanında okunan mektubu sonrası, MHP olağanüstü toplanma kararı aldı. MHP Meclis grubu, Öcalan'ın çağrısını değerlendirmek için toplandı. MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, değerlendirme sona erince düşüncelerini paylaşacaklarını söyledi. Grup toplantısı için yerlerini alan milletvekillerinin sıraların üzerine Türk bayrakları serdikleri ve şehit fotoğrafları koydukları görüldü. TBMM'de dün Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları ve Öcalan'ın mesajına tepki vardı. MHP'li vekiller sıralarına Türk bayrakları koydu. Öcalan'ın mesajının Diyarbakır'da okunmasının ardından TBMM'de gerginlik yaşandı. Özellikle MHP'li vekiller sert tepki gösterdi. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, kürsüde konuşurken “Bu manifestoyu kınıyorum” dedi.

 

DÜNYA BASINI O MEKTUPLA ÇALKALANDI

 

Öcalan'ın tarihi açıklaması dünyanın önde gelen medya kuruluşları tarafından da ‘flaş’ haber olarak verildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, hapisteki Abdullah Öcalan'ın ‘tarihi’ bir açıklamayla ‘ateşkes’ ilan ettiğini yazdı. Haberde, Öcalan'ın açıklamasının “Çatışmasızlık ve PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkarılmasını” öngördüğü belirtildi. İngilizlerin saygın gazetelerinden Guardian, Öcalan'ın açıklamasını “Öcalan ateşkes ilan etti” başlığıyla verdi. Haberde, Kürt ayrılıkçıların son 30 yılın en kritik adımını bugün atarak ‘ateşkes’ ilan ettiği belirtildi. Uluslararası haber ajansı Reuters, Abdullah Öcalan'ın açıklamasını ‘flaş’ olarak abonelerine duyurdu. Reuters, Öcalan'ın, “PKK'lılardan Türkiye'den çekilmelerini istediği belirtti. Kürt politikacılar tarafından okunan Öcalan'ın açıklamasında, “silahların susması ve siyasetin ön plana çıkması” çağrısı yaptığı vurgulandı.

 

Editör: TE Bilisim