Ehliyet sonuçları için geri sayım başladı. 27 Haziran ehliyet sınav sonuçları bugün MEB tarafından açıklandı. 


Ehliyet sonuçlarını adaylar T.C numaraları ile MTASAS sonuc sorgulama ekranından t.c numaraları ile öğrenecek. Ehliyet sonuç tarihini MEB açıkladı. Sonuçları bugün saat 18.00'a kadar açıklanacak. 70 puan ve üzeri alan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak

 

EHLİYET SINAVI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur. Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.

Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi
sonucunda soru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu
soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, hatalı bulunan soru/sorular doğru kabul edilerek 100 puan üzerinden hesaplanır.

 

EHLİYET SINAVI SORU VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYINIZ

Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir. Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak kursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

 

2015 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

27 Haziran 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 6 Nisan-12 Haziran 2015
22 Ağustos 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 1-21 Temmuz 2015
10 Ekim 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 25 Ağustos-15 Eylül 2015
12 Aralık 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 16 Ekim-17 Kasım 2015

 

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

27 Haziran 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 07 Temmuz 2015 tarihinde açıklanacak.
22 Ağustos 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları ise 02 eylül 2015 tarihinde açıklanacak.
10 Ekim 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 20 Ekim 2015 tarihinde açıklanacak.
12 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Aralık 2015 tarihinde ilan edilecek.

Motorlu taşıtlar sınavı (MTSAS) olarak da bilinen ehliyet sınavı 27 Haziran 2015 tarihinde saat 11:00‘da başlayıp 12:00‘de sona erdi. Trafikte araç sürüşü için vatandaşların ehliyet almaları gerekiyor. Türkiye’de farklı araç sınıflarına yönelik olarak ehliyet kursları bulunuyor. Farklı dönemlerden oluşan ehliyet eğitimleri ile birlikte artık vatandaşların çok daha doğru bir trafik eğitimi ve araç sürüş deneyimine ulaşabilmeleri sağlanabiliyor.

27 Haziran 2015 tarihli ehliyet sınav sonuçları açıklanır açıklanmaz internet üzerinden kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. İnternet üzerinden ehliyet sınavı sonuçlarını öğrenmek ve detaylı bilgiye sahip olmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ehliyet sınavından alınacak sonuç ile ehliyet alabilme hakkına sahip olabileceğinden ehliyet adayları için büyük bir heyecan oluşuyor. 2015 yılı içerisinde Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'na göre, bir yıl içerisinde 9 defa gerçekleştirilen ehliyet sınavı sayısı 6'ya indirilmişti.

Ehliyet sınavı soruları açıklamasına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama henüz yapılmış değil. Ehliyet adaylarının merakla bekledikleri ehliyet sınavı sonuçları ve sınav soruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın dijital platformda yer almakta olan resmi internet sayfasında bulunan MTSAS duyuruları ekranından açıklanacak.

Büyük bir heyecan içerisinde olan ehliyet adayları için bu süreninde çok uzun sürmeyeceği tahmin ediliyor. Özellikle de gelişen internet teknolojisini en etkin şekilde kullanmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet sınav soruları ve sonuçları en kısa süre içerisinde doğru ve hatasız olarak okunarak, adaylara açıklanacağı tahmin ediliyor.

Adayların başarılı olabilmeleri için 70 puan ve üzeri puan alması gereken ehliyet sınavına ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği sınavda ilk yardım dersi, trafik ve çevre dersi ve araç tekniği dersi üzerinden farklı oranlarda sorular bulunuyor. Ehliyet sınavı sonuçları açıklandığında T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ nın dijital platformda gerçekleştirilmekte olduğu bu online sınav sonucu açıklama sisteminin yanı sıra ehliyet adayları 27 Haziran'da girmiş oldukları ehliyet sınavının sonuçlarını özel MTSK müdürlükleri, özel MTSK modülünden ‘kurum kodu’ ve ‘kurum şifresi’ girilerek, müdürlükler tarafından kursiyerlere tebliği gerçekleştirilecek.

 

YENİ YÖNETMELİK

Yeni yönetmeliğe göre sürücü adayının tek seferde park etmesi, aracı sınav esnasında hiç stop ettirmemesi, yokuşlarda el freni kullanmadan kaldırması gerekiyor.

Sürücü Kursları ve eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, direksiyon sınavında başarısız olunmasında en büyük etkenler arasında yer alan bu hatalarda adaya ikinci bir hak verilmesi için teklif hazırladıklarını söyledi.

Yılmaz, adayların aşırı heyecan nedeniyle sınav esnasında araç kullanma becerilerinde aksaklıklar olabileceğini vurgulayarak, "Deneyimli bir şoför bile zaman zaman tek seferde park edemez, kullandığı aracı stop ettirebilir ya da el freni kullanmadan yokuşlarda kalkamaz. Sürücü adaylarının bu becerilerden tek seferde, hata yapmayacakları bir sınava tabi tutulması çok sayıda adayın direksiyon sınavından kalmasına neden oluyor" diye konuştu.

Sürücü adayının akıcı trafikte araç kullanma becerisi, şerit ihlali yapmaması, yaya haklarına uyması, trafik ışıklarına dikkat etmesi gibi unsurların çok daha önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Adaya yokuşta durup kalkma becerisini isterse el freni yardımıyla yapması, tek seferde park edememesi ya da aracı stop ettirmesi halinde adaya bir hak daha tanınması yönündeki tekliflerimizi Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne sunduk. Genel Müdürlük, sınavlarda yaşanan bu tür aksaklıklara çok karşı duyarlı ve bizden gelen önerileri dikkate alıyor. Bu aksaklığın giderilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor."

Editör: TE Bilisim