Meclis'e sevk edilen yasanın çıkmasıyla, 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiyesini alabilecek.

Takvim'de yer alan habere göre, 2014 yılında emekli olan ve 40 yıl çalışan memur yaklaşık olarak 13 bin lira ikramiye alacak.  Yeni düzenleme emeklileri sevindirirken, devletin ödeyeceği tutarlar da merak konusu oldu. İkramiye farkı, memurun kademe ve derecesine göre değişecek. Emekli olunan yıl ve hizmet yılı da belirleyici olacak.

 

İkramiye; 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, kişinin görevden ayrıldığı tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek.

 

 

NASIL ALINACAK ?

Hak sahiplerinin, ikramiyelerini alması için yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekecek. Daha önce başvuruda bulunanların bir şey yapmasına gerek olmayacak. Bu kişilerin başvuruları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak. Dava açanların da başvuru yapmasına gerek kalmayacak. Ödemelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde ödenecek. Kalan kısmı da ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayında ödenecek.

 

HERKESE FARKLI TUTAR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, ikramiyede her bir emeklinin unvanına, çalıştığı yıla, ek göstergesine, derecesine göre farklı farklı tutarlar çıkacağını söyledi. İkramiye tutarının 5 unsura göre hesaplandığını söyleyen Tonbul, "Örneğin, 40 yıl çalışarak 2014'te tavandan emekli olmuş bir arkadaşımızın alacağı ekstra ikramiye 12-13 bin lira olacaktır. Ancak geçmiş yıllarda emekli olan arkadaşlarımızın farkları bu kadar yüksek olmayacaktır. İkramiyeler bugüne göre değil o günkü oranlara göre ödeniyor" diye konuştu.


 

DAVALAR DÜŞECEK

Tasarıda, açılan fakat sonlanmamış davalar için, başvuru şartına gerek kalmaksızın 3 ay içerisinde ödemelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu yüzden, davası sonlanmayanlar, SGK’ya başvuru yapmak zorunda kalmayacak. Bu kişilere, dava açtıkları tarihten fark ödemesinin yapıldığı tarihe kadarki süre için faiz işletilerek farklar ödenecek, davalar da düşmüş olacak. Yargılama giderleri idarenin üzerinde kalacak.

 

İKRAMİYE FARKI MİKTARI NE KADAR OLACAK?

Memur emeklilerinin en merak ettiği nokta, ikramiye farkının miktarı. Memurun kademesi, derecesi, ek göstergesi, emekli olduğu yıl ve hizmet yılı, ikramiye farkının ne kadar olacağını belirler. Ancak kademe ve derece ne kadar yüksekse, emekli olunan tarih ne kadar yakınsa, makam göstergesi gibi ilave unsurlar söz konusu ise fark yüksek olacaktır.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim