Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf, prim gün sayısının dolduğu, ancak emeklilik için yaşı beklediği hallerde yalnızca genelsağlık sigortası primini ödesin. Nasılsa, ödenen yaşlılık sigorta priminin bu hallerde bağlanan emekli aylığına bir katkısı yok." değerlendirmesinde bulundu.

 

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, prim gün sayısı dolduğu halde emeklilik için yaşı bekleyen, vergi kaydı açık olduğu için de sigorta prim ödemesi yapmaya devam eden esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarının her geçen gün düştüğünü belirtti.
Aylık bağlamanın formülünün bulunduğunu ifade eden Palandöken, aylık bağlama oranı ve ortalama aylık kazancın yüksek olduğu ölçüde daha fazla emekli aylığı bağlandığını kaydetti.

Emekli aylıklarının hesaplanmasında üç dönem bulunduğunu ve bu dönemlerden üçüncüsüne göre her hal ve koşulda en düşük emekli aylığının bağlandığını savunan Palandöken, özellikle 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylığının daha da düşük olduğunu ifade etti.

Bu soruna acil çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Palandöken, "Esnaf, prim gün sayısının dolduğu, ancak emeklilik için yaşı beklediği hallerde yalnızca genel sağlık sigortası primini ödesin. Nasılsa, ödenen yaşlılık sigorta priminin bu hallerde bağlanan emekli aylığına bir katkısı yok." ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim