ANKARA bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a yaptığı sürpriz çağrı ile hareketli saatler yaşadı.

Erdoğan'ın davetini kabul eden Deniz Baykal saat 12.30'da Erdoğan'la görüşmek üzere Çankaya'daki Dışişleri Konutu'na geldi. Baykal'ı kapıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel Kalem Müdürü Hasan Doğan karşıladı. 

 

BAYKAL'IN İKİNCİ RANDEVUSU

Deniz Baykal Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmenin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile biraraya gelecek. Deniz Baykal'ın Erdoğan'la görüşmesine ilişkin de basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi. 

 

NE KONUŞACAKLAR?

Erdoğan'ın, TBMM'nin açılışı ve çalışmaları hakkında, TBMM'nin yeni döneminde en yaşlı üye olarak, Baykal ile değerlendirmede bulunacağı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Erdoğan 9 Haziran'da Antalya’da bulunan Baykal’a bir mesaj göndererek görüşmek istediğini iletti. Baykal’ın da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na danıştıktan sonra olumlu cevap verdi. 


BAYKAL AK SARAY'A GİTMEDİ Mİ?

Görüşmenin Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerine Çankaya’daki Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda yapılacak olması da dikkat çekti. Kulislerde konuşulan bilgilere göre, Deniz Baykal, görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda olmamasını şart koştu.Erdoğan ise Baykal'ın şartını kabul ederek görüşmeyi Dışişleri Konutu'na aldı.


erdoğan deniz baykal'ı çağırdı.jpg
 

DAVUTOĞLU'NUN İSTİFASI SONRASI

Erdoğan Deniz Baykal'a mesajı dün akşam Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifasını sunmasını ardından gönderdi. 

Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmede “Meclis açılışına dair konular” ele alınacak.

 

CHP İLE KOALİSYON SİNYALİ OLABİLİR

Görüşmeye ilişkin kulis bilgilerini bugünkü köşesinden aktaran Radikal yazarı Murat Yetkin ise AK Parti-CHP koalisyonu için sinyal olabilir yorumu yaptı.

Yetkin, "Erdoğan-Baykal görüşmesinin sonucuna göre, zaten en kıdemli üye olarak Meclis açılışını yapacak olan Baykal’ın Meclis başkanlığına adaylığını koyabileceği, bunun da muhtemel bir AK Parti-CHP koalisyonu görüşmesinin işareti sayılabileceği belirtiliyor" diye yazdı. 

 

İKİNCİ KEZ GÖRÜŞECEKLER

Erdoğan-Baykal'ın ilk kritik görüşmesi 22 Şubat 2003'te gerçekleşmiş, bu görüşme sonrasında Erdoğan'ın milletvekilliği ve Başbakanlık yolu açılmıştı.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de bir şiir okuduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra AK Parti'nin kurucu Genel Başkanı olmasına rağmen, sicilindeki bu hapis cezası nedeniyle milletvekili adayı olamamıştı.

2002 seçimlerinde AK Parti tek başına iktidar çoğunluğunu kazandığında, Erdoğan partinin Genel Başkanlığı'nı yürütüyordu. Ancak milletvekili olamadığı için, 2002'de AK Parti'den Başbakanlık görevini Abdullah Gül üstlenmişti.

AK Parti, o dönemde de parlamentoda hükümet kurma çoğunluğuna sahip olmasına rağmen, Anayasa değişikliği konusunda yeterli vekile sahip değildi. İşte 2003 Şubatında, dönemin ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı olan Deniz Baykal, Erdoğan'la Beylerbeyi Bosphorus'ta gizli bir ikili görüşme yapmış, bu görüşmeden çıkan uzlaşma sonucu, parlamentoda AK Parti ve CHP'nin oylarıyla gerekli Anayasa değişikliği geçirilmişti.

Bu Anayasa değişikliği ile Erdoğan'ın cezasının milletvekilliğini engellemesi durumu ortadan kaldırılmış, Erdoğan da Siirt'te yapılan ara seçimlere girerek, TBMM üyeliğini kazanmıştı. O dönemde Başbakan olan Abdullah Gül, Erdoğan'ın Başbakanlığı'nın önünü açmak üzere istifa etmiş, Erdoğan da Siirt Milletkili sıfatıyla Başbakanlık görevini üstlenmişti.

Baykal ile Erdoğan'ın bu gizli görüşmesi yıllar sonra, o dönemde vekil olan Zülfü Livaneli tarafından açıklanmış, Baykal da daha sonra yaptığı açıklamalarda bu görüşmeyi doğrulamıştı.


KAYNAL-İNTERNETHABER

Editör: TE Bilisim