Görmez: Değmesin mabedimin göğsüne na mahrem eli” dedi. Habertürk'te canlı yayına katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez,  raporun gecikmesinden dolayı  bu konuda açıklamalarının geciktiğini kabul ettiğini belirterek “Teftiş raporunu bekledik, iki sebeple açıklamamız gecikti, birincisi suçla masumiyet birbirine karıştığı zaman sabredip sonucu görmemiz gerekiyor. Bir konu siyasetin çok ateşli tartışmasına dönüştüğü zaman Diyanet'in o konuda konuşması zorlaşıyor. Üçüncüsü de teftişin sonucunu beklemek istedik” dedi.

 

“YAŞANANLARI AN BE AN İZLEDİM”

 

Teftiş kurulundan iki kişinin bu konu ile görevlendirildiğini olayın meydana gelmesinden 2 gün sonra haberdar olduğunu anlatan Görmez, basında olayın çıkmasından sonra olayı an be an izlemeye başladığını belirterek, “3 gün içerde yaşananlar an be an kameralar kaydetmiş vaziyette. Dış kameralar kırıldığı için dışardan görüntü yok. Ancak iç kameralarda her şey kaydedilmiş. Ayrıca orada görevli din görevlileri, temizlik görevlileri ve şahitler dinlendi. Çok mufassar bir rapor ortaya çıktı. Artık konuşabiliriz” dedi.

 

“KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM”

 

“Hasbelkader bu cübbeyi giymiş bir din hizmetkarı olarak herhangi bir olayda suçu ne olursa olsun dini rengi ırkı ne olursa olsun bir insan can havli ile yaralı olarak bir mabede sığınırsa o bize Allah’ın emanetidir” diyen Prof. Görmez ancak burada kabul etmeyecekleri çok önemli bir husus olduğuna dikkat çekerek içinde her türlü şiddeti barındıran bir kalkışma hareketinde Allah'ın evi olarak nitelendirilen bir mescidi, camiyi üs, karargah, lojistik bir merkez olarak kullanılır mı kullanılmaz mı sorusunu sordu. Görmez kamuoyunun daha çok camide içki içilip içilmediği konusunu tartıştığını ancak asıl tartışılması gereken noktanın bu olduğunu bunu da asla kabul edemeyeceklerini söyledi.

 

“GÖRÜNTÜLERİ İZLERKEN ÇOK ÜZÜLDÜM”

 

İkinci olarak caminin bir masuniyeti olduğunu, mabed masuniyetinin dünya literatürünün kabul ettiğini anlatan Görmez, “Kuralları olan, ahlakı olan, nasıl girileceği, içerde nasıl davranılacağı gibi prensipleri olan bir mabed orası. Böyle bir mabede rast gele girilerek, içerde yapılmaması gereken her şeyi yaparak o mabed masuniyetini çiğnemek doğru değildir. Bir yaralı varsa o yaralıya bakmak Allah'ın emri ben onu istisna ederim. Ancak 3 günlük görüntüleri baştan sona tek tek izledim. Çok üzüldüm. Bir caminin harimi İsmet'ine tecavüz var.” Diyen Görmez Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'ndaki sözleri ile devam etti. “Değmesin mabedimin göğsüne na mahrem eli” dedi. Görmez camide yaşanan diğer ayrıntılara da değindi.

 

YAZ KURAN KURSU VERİLEN CAMİLERDEKİ O GÖRÜNTÜLERLE İLGİLİ ŞOK SÖZLER

 

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, camilerde yaz kuran kursları sırasında çocukların yaptığı sportif hareketlerle ilgili medyaya yansıyan görüntülere değindi ve bu eylemin bir tertip olduğunu savundu. Görmez camilerdeki o görüntülerin hemen youtube'ta dünyaya servis yapıldığını söyledi. Görmez, bu görüntülere müsade eden ve görüntülerin çekildiği esnada orada bulunan müftünün de kendi nazarında müftü olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim