Fethullah Gülen'in Zaman gazetesine verdiği röportajın devamı yayınlandı. Gülen, röportajının üçüncü gününde 'AK Parti-Cemaat kavgası' iddiaları ile ilgili Mesele "AK Parti-Cemaat kavgası değil. Temel hak ve hürriyetler konusunda son birkaç senedir ciddi bir daralma yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gülen, paralel yapı iddiaları sorulunca ''Bir gün bir cemaati 'paralel' ilan eder onlara 'çete' derseniz, bir başka gün biri de çıkar başka topluluklar için aynı iddiaları gündeme getirir'' yanıtını verdi. ''Örgüt derseniz size de sorarlar: 12 yıldır bu insanlarla beraber çalıştınız onlar bunca senedir emrinizde görev yaparken iyi idi de yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra birden kötü mü oldular?'' diye belirtti.

İlker Başbuğ'un taliyesine de değinen Gülen, "Kapalı kapılar ardında "Askere diz çöktürdük, karşımızda topuk selamı verdirdik, askerî vesayeti sona erdirdik..." gibi cümleler kuranlar, askerî yetkililere de, "Bu işi biz çözeriz ama cemaat mani oluyor." dediler. Halbuki birkaç günde MİT Müsteşarı Sayın Hakan Fidan için yasa çıkardılar. İsteselerdi ve samimi olsalardı eski Genelkurmay Başkanı Sayın İlker Başbuğ ve diğerleri için, bir gecede kanun çıkarırlardı" ifadelerini kullandı.

İşte Gülen'in açıklamalarından satır başları:

"MESELE AK PARTİ-CEMAAT KAVGASI DEĞİL"

Mesele AK Parti-Cemaat kavgası değil. Temel hak ve hürriyetler konusunda son birkaç senedir ciddi bir daralma yaşanıyor. Siyasetin kırıcı ve yıkıcı dili her kitleyi ayrı ayrı ötekileştiriyor, toplumu kutuplaştırıyor. Gezi olayları sırasında 'çapulcular' demesine acizane itiraz ettim, 'öyle dememek lazım' dedim. Aleviler için de aynı şey geçerli. En tabii haklarına demokratik çözümler bulunamıyor. Belki de bulunmak istenmiyor. Cami-cemevi projesine destek verdik, beklenmedik yerlerden mevzua huşûnetle yaklaşanlar oldu.

"SİYASİ PARTİ DEĞİLİZ, HİÇBİR PARTİNİN RAKİBİ DEĞİLİZ, OLMAYACAĞIZ DA"

Biz bir siyasi parti değiliz, olmayacağız da. Binaenaleyh hiçbir partinin rakibi de değiliz. Herkese eşit yakınlıktayız. Buna rağmen memleketimizin geleceği adına ümitlerimizi ve kaygılarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bundan rahatsız olunmasını yadırgıyorum. Ülkeyi idare edenlere "Şöyle bir fikrim var..." demek neden suç olsun?

"ASIL ŞEFFAF OLMAYANLARIN KİMİN OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Arkadaşlarımızın kurduğu her müessese devlet denetimine açık, kanunlara bağlı faaliyet gösteriyor. Yani tamamen şeffaf bir yapıdan bahsediyoruz. Asıl şeffaf olmayanların kim olduğu son aylarda ortaya çıkan bir kısım eracif ile daha net anlaşılmıştır. Hayatında karınca bile incitmemiş insanlar kanunlara bu kadar riayet ederken gizli Kapaklı bir örgütmüş gibi onlardan bahsedilmesi esef vericidir.

"FİŞLENME, O İNSANLARIN HAKKINA TECAVÜZ"

Devletin her biriminde her düşünceden insan olur. Sağcısı solcusu, Alevi'si, Sünni'si, gayrimüslimi, Kürt'ü, Türk'ü devletin verdiği görevi yerine getirir. Asıl önemli olan da o insanların kanunlar çerçevesinde işlerini yapmasıdır. Hangi fikirden olursa olsun insanların devlette çalışırken fişlenmesi, mesnetsiz bir şekilde suçlanması onların haklarına, hukuklarına bir tecavüzdür.

Hiçbir suç olmadığı halde, bir kere "paralel yapı" var derseniz o evham, karşınıza bin paralel yapı çıkarır. Ve masum insanlara zulmetmiş olursunuz.

Kimseyle hiçbir menfaat birlikteliğimiz olmadı. Hep müstağni kaldık. Makama talip olmayı, kendi değerlerimize ihanet gibi gördüm hep.Biz hiçbir zaman ne genel müdürlük, ne kaymakamlık, ne valilik, ne bakanlık talep ettik

"ÇOĞULCU DEMOKRASİYİ KALICI HALE GETİRECEK PARTİYİ DESTEKLERİZ"

Biz demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi gibi mevzularda samimi bir destek vermeye çalıştık. Antidemokratik dönemlerin sona ermesi, çoğulcu demokrasi kültürünün kalıcı hale gelmesi için hangi parti adım atsa onu destekleriz. Körü körüne partizanlık başka bir şey, demokratik icraatlara destek vermek başka bir şey.

"UZAKLAŞAN KİM, ONA BAKMAK LAZIM"

Biz dün nerede duruyorsak, bugün de orada duruyoruz. Uzaklaşan kim, ona bakmak lazım. Daha birkaç sene öncesine kadar temel hak ve hürriyetler konusunda adımlar atan bir siyasi parti bugün interneti yasak etmeyi, "istihbarat devleti" dedirtecek şekilde kanunlar çıkarmayı göze alıyor. Kullandığı keskin ve yaralayıcı dil ile sosyal ahengin ayarını bozma ve demokratik teamülleri rafa kaldırma teşebbüslerine destek vermemiz düşünülebilir mi? Mesele sadece Cemaat ile sınırlı olsa buna bir şekilde katlanmayı deneyebilirsiniz. Ancak gelinen noktanın daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye maalesef dünyadan kopuyor, yalnızlaşıyor. İçine kapanan ve demokratik zenginliğini kaybeden bir Türkiye, sadece bu ülke insanına değil; şuuraltı müktesebatına dayanarak Türkiye'ye itimat eden, onu kendine hüsnü misal kabul eden herkese zarar verir.

"HAKARET SADEDİNDE SÖYLENMEDİK LAF KALMADI"

Maalesef öfke ile çok şeyler söyleniyor. Sanırım, hakaret sadedinde söylenmedik laf kalmadı. Pek çok şeyi tükettiler. Bu arada insafa sığmayacak ithamlar da dile getirildi. Örgüt, çete gibi lafların ardından yargıyı etkilemeye yönelik yönlendirmeler de yapılıyor. Bu o kadar tavazzuh etti ki, bir dava açılacağı artık meydanlarda söyleniyor. Ortada hiçbir suç yoksa, onca yola başvurulmasına rağmen bir suç bulunamıyorsa, kanun gücünü zorlamak adalet duygusu ile telif edilebilir mi? "Paralel yapı" denen mevhum ve muğlak suçlama toplumun hemen her katmanı, her kesimi için söylenebilir. Yani devlette çalışan kişilerin inancı, ideolojisi, cemaati, tarikatı, partisi üzerinden suç çıkarmaya çalışmanın sonu yoktur.

"BİR GÜN CEMAATE PARALEL DERSENİZ..."

Bir gün bir cemaati 'paralel' ilan eder onlara 'çete' derseniz, bir başka gün biri de çıkar başka topluluklar için aynı iddiaları gündeme getirir. Devlette vazife alan ama bu arada bir sosyal, siyasî veya dinî bir topluluğa sempati besleyen herkesin başına bir gün 'paralel devlet' suçlaması bela kesilebilir. Hatta bugün bu mevzuyu sıkça diline dolayanların bir gün benzer bir suçlamayla karşı karşıya gelmeyeceğini kimse garanti edemez. Öyle ithamlarla insanlar zan altında bırakılırsa ne nizam kalır ortada, ne adalet.

Bir devlet memuru dairedeki amirini dinlemiyorsa, hukukta bunun tecziye usulü bellidir. Kanunlar çerçevesinde bu itaatsizliğin hesabı sorulur. Ancak meseleyi hukukî mecrasından çıkararak binlerce insanı yaftalayıp oradan buraya sürmenin insanlar hakkında davalar açıp zulmetmenin tarih önünde hesabı verilemeyeceği gibi ötede de hesabı verilemez.Ayrıca uydurma davalardan hukukî bir netice alınamayacağı da aşikârdır.

"BU İNSANLARA ÖRGÜT DERSENİZ SİZE SORARLAR: 12 YILDIR BERABER ÇALIŞTINIZ..."

Kaldı ki kanunlara riayeti bir tarz-ı hayat haline getiren bu ülkenin insanlarına örgüt derseniz size de sorarlar: 12 yıldır bu insanlarla beraber çalıştınız onlar bunca senedir emrinizde görev yaparken iyi idi de yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasından sonra birden kötü mü oldular?

"İŞİ GÜCÜ BIRAKIP, İNSANLARIN MAHKUM OLMASI İÇİN UĞRAŞMIŞ"

Bu iftiralarla toplumun önemli kesimlerini iğfal etmeyi denediler. Mesela bazı medya gruplarına, "Bizim sizinle bir problemimiz yok ama Cemaat sizinle uğraşıyor." dediler. Şimdi internetlere düşen o kayıtlar gösteriyor ki ülkeyi yöneten insanlar işi gücü bırakıp bu insanların mahkûm olması için uğraşmış. İş dünyasından ihalelere girip hakkıyla kazanan insanları bile doğrudan müdahale ederek saf dışı bırakmışlar. Burada en üzücü şey, bu tür yanlışları masum bir kitlenin üzerine yıkarak korkunç bir vebale girmeleridir. Bu konuda yapılan gıybetler, atılan iftiralar o kadar çok ki, mahzun olmamak elde değil.

"İSTESELERDİ BAŞBUĞ İÇİN 1 GECEDE KANUN ÇIKARIRLARDI"

En üzücü kısmı da ordu ile ilgili. Kapalı kapılar ardında "Askere diz çöktürdük, karşımızda topuk selamı verdirdik, askerî vesayeti sona erdirdik..." gibi cümleler kuranlar, askerî yetkililere de, "Bu işi biz çözeriz ama cemaat mani oluyor." dediler. Halbuki birkaç günde MİT Müsteşarı Sayın Hakan Fidan için yasa çıkardılar. İsteselerdi ve samimi olsalardı eski Genelkurmay Başkanı Sayın İlker Başbuğ ve diğerleri için, bir gecede kanun çıkarırlardı.

"EMEKLİ ASKERLERİN DERDEST EDİLMESİ YÜREĞİMİ BURKTU"

Arkadaşlarım defalarca şahittir ki o emekli askerlerin derdest edilmesi karşısında yüreğim burkulmuş, gözlerim dolmuştur. "Ah keşke bu şerefli üniformayı üzerinde taşıyan insanlar, bu durumla hiç karşı karşıya gelmeseydi..." demişimdir. Darbe, ağır bir suçlamadır ve hukuk kendi kuralları içinde bunun hesabını sormak zorundadır. Ona bir şey demem. Ancak keşke yaşını başını almış, uzun yıllar hep saygı görmüş insanların yaşları, sağlık durumları dikkate alınarak hukuk içinde bir yol bulunsaydı...

"MADEM BÜTÜN OPERASYONLARI BİLİYORDUN...."

Geçenlerde üst düzey emekli bir emniyet istihbarat görevlisi, bir gazeteciye konuşmuş. Arkadaşlar bana internetten okudu. Diyor ki: "Hangi operasyonu yaptıysak operasyon öncesinde Sayın Başbakan'ın bilgisi vardı." Sanırım bir köşe yazısına konu edilen bu beyanat hiçbir makam tarafından yalanlanmadı. Şunu sormaya hakkımız yok mu: Madem bütün operasyonları biliyor ve bu icraatlar sizin bilginiz dahilinde yapılıyorsa bugün 'kumpas'tan bahsedip insanları zan altında bırakmak büyük bir vebal almak değil mi?

Öyle bir kumpas varsa neden o zaman müdahale etmediniz? Şayet biliyor ve müdahale etmediyseniz 'kumpas'a ortak olmuş sayılmaz mısınız?

Editör: TE Bilisim