Yüksekova’da yaşayan 35 yaşındaki Sibel Çapraz, 27 Kasım 2015’te ilçede tencere ve tava çalma eylemi yapıldığı sırada, topluluğun üzerine silahla ateş açılması sonrası karnından ve kolunda ağır şekilde yaralandı. Defalarca ameliyat geçiren ve 96 gündür polis gözetiminde İstanbul Baltalimanı’ndaki Metin Sabancı Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören Çapraz, 1 Mart’ta taburcu edildi. Ameliyat için Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitmesi gereken Çapraz, aynı gün gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada susma hakkını kullanan Çapraz’a şu sorular yöneltildi:

 

KATILDIĞI AÇIKLAMADAN ÖTÜRÜ SUÇLANIYOR

* PKK/KCK terör örgütü içerisinde aktif olarak faaliyet gösteren akrabanız var mı?

* YDG-H içerisinde faaliyet yürüttüğünü bildiğiniz şahıslar var mı? Bu şahısların katıldığı eylemler hakkında ayrıntılı ifadenizi veriniz.

* YDG-H adına gerçekleştirilen korsan gösteri eylemlerinden hangisine katıldınız?

* 12 Ağustos 2015’te KCK’nın “Kürt halkı için özyönetimden başka seçenek kalmadı” başlıklı açıklamasından sonra aynı gün Yüksekova’daki basın açıklamasına katıldığınız, bu nedenle 15 Ağustos’a gözaltında alınmanız hakkında bildiklerinizi anlatınız.

* Bir tanığın, sizin hakkınızda “Kendisini Yüksekova KCK Kent Meclisi Eşbaşkanı olarak bilirim. İlçede örgüt tarafından verilen toplantı, açıklamalar ve özyönetim konularında KCK’ya bağlı unsurları organize eden, ilçe merkezinde barikat ve hendek kuranlarla irtibat halindedir” dediği iddia ediliyor. Bildiklerinizi anlatınız.

* 12 Ağustos’ta Yüksekova’da yapılan ve sizin de katıldığınız basın açıklamasında geçen “Kürt özgürlük güçleri”, “Devlete karşı kendi öz savunmamızı sağlayacağız”, “Kürdistan’ın birçok il ve ilçesinde yapılan öz yönetim çağrı ve açıklamalarına Yüksekova da katıldı” ibaresinden kastınız nedir?

 

TUTUKLANDI

Ardından Çapraz, İstanbul Adliyesi’ne götürülüp Sesli ve Görüntülü Bilgi Sistemi üzerinden sorgulandı. Sonra Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen Çapraz, “yasadışı örgüt üyeliği” ve “halkı tahrik etmek” iddiasıyla tutuklanarak, Bakırköy Kadın Cezaevi’ne kondu.

 

 

CEZAEVİNDE ENFEKSİYON KAPTI

 Yüksekova Haber Gazetesi’nin sahibi Necip Çapraz, kardeşinin tedavisi bitmeden tutuklandığını ve cezaevinde enfeksiyon kaptığını belirterek şunları söyledi:  “Mahkemeye çıkarıldığında ayakta duramıyordu. Tüm vücudu yaralı, bağırsakları dışarda, sağ kolunun yarısı gitmişti. Kolu için iki ayağından ve omuzundan doku, kemik, sinir, damar, yumuşak doku alınmış. Şu an tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Koluna nakledilen dokular henüz tam kaynamamış ve kalın bağırsağı yerine dikilmemiş. Doktorlarından aldığımız bilgiye göre cezaevinde enfeksiyon kapmış. Ayrıca doktorların belirttiğine göre biri bağırsak ameliyatı ve ikisi kolundan olmak üzere üç ameliyat daha geçirmesi gerekiyor.”

Çapraz, kardeşinin polis tarafından vurulduğunu iddia ederek şöyle konuştu: “Kardeşimi vuranlar hakkında hukuki girişimlerde bulunacağız. Sibel’i tutuklama çabası, masum bir insanı öldürmek kastıyla vurmak suçunu örtme çabasıdır. Sibel’in yeri şuanda cezaevi değil hastanedir. Ailesi olarak Sibel’in ikinci kez mağdur edildiğine inanıyoruz. Karar ne hukuki ne de insanidir. Sibel’in sağlık durumu tehlikededir. Sibel hastanede kaldığı 96 gün boyunca suçsuz olduğunu bildiği için kaçma girişiminde bulunmamıştır. Dolayısıyla bir an evvel cezaevinden çıkarılıp hastanede tedavisine ve ameliyatlarına devam edilmesi gerekiyor. Bu tutuksuz yargılanması ile mümkün olabilir.”

 

 


KAYNAK / RADİKAL ÖZEL - İSMAİL SAYMAZ

Editör: TE Bilisim