HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, TBMM'deki HDP Grubunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Sırrı Süreyya Önder, "HDP kanunlar çerçevesinde davranmaya devam ederse görüşmelerimiz devam eder. Şiddet, terör, izinsiz eylem, can ve mal kaybına yol açacak tutumların dışında olmaları ve bunlara karşı tavır almaları durumunda muhatap oluruz" açıklamasında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çok ağır sözlerle yanıt verdi.

İşte o açıklamalar:

"Başlarken, Ermenek'te, İstanbul Boğazı'nda, Isparta'da yaşamını yitiren insanlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. İmralı Heyeti olarak uzunca bir zamandır büyük zorunluluklar olmadıkça günlük tartışmalara fazlaca girmiyorduk. Ancak özellikle Kobani direnişinden bu yana hükümet ve bağlı çevreler tarafından adeta bir siyasi lince tabi tutuluyoruz. Dolayısıyla sürecin bir de bizim durduğumuz yerden değerlendirmesini yapmak farz oldu."

"HADDİ VE HAKKI DEĞİLDİR"

"Sayın Davutoğlu bugün yaptığı bir açıklamada 'HDP bir parti gibi davranırsa muhataplığımız devam eder.' şeklinde sürece hizmet etmeyen barışı öncelemeyen bir dille partimiz üzerinden ahkam kesmiş. Bu dili ve benzer yaklaşımların hepsini reddediyoruz. HDP'nin neye benzediğini belirlemek kimsenin haddi ve hakkı değildir. Şunu Sayın Davutoğlu'na aynen iade ederim. Bu çizgiye had bildirme sevdası yeni değil, bu hevese ilk kapılan da Başbakan değil. Çok yönetici gördük biz. Çok egemen gördük ki, bugün siyasi tarihte yok hükmündeler. Dil, bu değildir. Başlangıçta 'Gerekirse baldıran zehiri içerim' diyorlardı ama şimdi dilleri baldıran zehiri saçıyor."

"BU TEHDİTLERE NASIL BİR TEPKİ VERECEĞİMİZİ BİLMEK İSTERLERSE 2 SENE ÖNCESİNE GİTSİNLER"

"Bu tehditlere karşı nasıl bir tepki vereceğimizi bilmek isterlerse, çok değil iki sene öncesine gitmeleri yeterlidir. Bu hareket kimseden nizamat alacak değildir."

"KİMSE BİZE DİZ ÇÖKTÜRME HEVESİNE KAPILMASIN"

"Baskı, sürgün, zulüm denendi, bu çizgide siyaset yapan kimsenin diz kapağı toprağa değmedi. Kimse bize diz çöktürme hevesine kapılmasın."

"Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş üzerinden bir linç furyası başlatıldı. Buraya nasıl gelindi, bizden dinlemenizde fayda var. Sayın Öcalan'ın her seferinde önerdiği politikalar bizim de dile getirdiğimiz yaklaşım bir tehlikeye işaret ediyordu: Bölgenin çetelere bırakılması."

"HÜKÜMETİN ANLAMADIĞI ŞEY..."

"Hükümetin anlamadığı, korkarım da hiç anlamayacağı şey halk gerçekliğidir. Halk gerçekliğinin yenildiği görülmemiştir. üzakere heyeti olarak kritik pek çok aşamadan geçtik, bir kısmı kamuoyunca fark edilen, bir kısmı edilmeyen. Kobani söz konusu olunca Hükümet inisiyatif yitirdi, tamamen askerine, polisine bıraktı."

Editör: TE Bilisim