Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesi, 5'e 2 oy çokluğuyla Zekeriya Öz'le birlikte savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi.

 

İŞTE HAKİM VE SAVCILARI YAKAN MADDE

Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

 

HSYK'DAN İLK AÇIKLAMA

HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, ihraç kararıyla ilgili yaptığı açıklamada "Kurulda bütün üyeler kararları bütün üyeler kendi vicdani kanaatlerine göre verir. Kimseden etkilenmesi söz konusu değildir" ifadelerine yer verdi.

 

ZEKERİYA ÖZ: YAZIKLAR OLSUN BAĞIMLI HSYK'YA

Kararın ardından Twitter'da açıklama yapan Zekeriya Öz, ''Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir. Verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK, Anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir. Yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya'' dedi.

 

İşte Zekeriya Öz'ün tweeti;

 

SUÇLAMALAR NELERDİ

17-25 Aralık soruşturmasını başlatan savcılardan Celal Kara, yeterince araştırma, inceleme yapmadan tüzel kişilerin mal varlığına el koyduğu, eski İçişleri BakanıMuammer Güler ile oğlu Barış Güler ve iş adamı Reza Zarraf ile eşi Ebru Gündeşarasındaki konuşmaları kaydettiği ve kayıtları imha etmediği gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.

Savcı Muammer Akkaş hakkında da soruşturmanın gizliliğini ihlal, dosyayı yeterince incelemeden karar verme gibi iddialar nedeniyle yürütülen kovuşturma sonucu ihraç kararı alındı.

25 Aralık soruşturmasında şüphelilerin mal varlıklarına el koyma kararını veren hakimSüleyman Karaçöl de meslekten ihraç edilen isimler arasında yer alıyor.

 

ZEKERİYA ÖZ HAKKINDAKİ İDDİALAR

HSYK 2. Dairesi, savcı Zekeriya Öz hakkında "Dubai tatili, Fatih Belediyesiyle ilgili işlemler" gibi iddialar nedeniyle son savunmasını vermesi karara bağlanmış ancak Öz'e bu iki konuyla ilgili kovuşturma izni verilmemişti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) 12 Ekim 2014'teki seçimde hükümete yakın isimlerin çoğunluğu elde etmesinin ardından 3. Daire ilk soruşturma izinlerini 3 Aralık 2014 tarihinde vermişti. Daire, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Celal Kara, Zekeriya ÖzMuammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkında meslekten ihraçları yönündeki müfettiş raporlarını değerlendirerek soruşturma kararı almıştı.

 

KARA VE YÜZGEÇ '17 ARALIK'I BAŞLATMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ise iş adamı Rıza Sarraf ve bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hakkındaki 17 Aralık 'yolsuzluk' ve 'rüşvet' soruşturmasını başlatmıştı. 23 Mart 2014'teki HSYK kararnamesiyle Celal Kara Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığına, Mehmet Yüzgeç ise KahramanmaraşCumhuriyet Savcılığı'na atanmıştı.

 

AKKAŞ, 25 ARALIK SORUŞTURMASINI BAŞLATMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş ise '25 Aralık'taki 'rüşvet' ve 'yolsuzluk' soruşturmasını başlatmıştı. Akkaş, operasyon için kolluk güçlerine talimat vermiş, talimatı yerine getirilmeyince de adliye önünde yazılı basın açıklaması dağıtmıştı. Akkaş'ın, yaptığı basın açıklaması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleri tarafından eleştirilmişti. Akkaş, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 16 Ocak 2014 tarihindeki kararnamesiyle Tekirdağ Cumhuriyet Savcılığı'na düz savcı olarak atanmıştı.

 

ERGENEKON SORUŞTURMASININ KRİTİK İSMİYDİ

Zekeriya Öz, 12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmalarına baktı. Öz ayrıca El Kaide üyesi El Sakka hakkında müebbet hapis istemiyle iddianame hazırladı. Zekeriya Özİstanbul CumhuriyetBaşsavcı vekilliği görevindeyken 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının koordinatörlüğünü yürüttüğü sırada, HSYK tarafından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atandı. Öz, buradan da Bolu'ya düz savcı olarak atanmıştı.

 

AÇIĞA ALINMIŞLARDI

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını yürüten hâkim ve savcıları 30 Aralık'ta açığa almıştı. Hakim ve savcılar için 3 Mart'ta yargılama izni verilmişti.

Editör: TE Bilisim