Yargıtay'a 129, Danıştay'a 39 yeni üye kadrosu veren yargı paketinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından gözler HSYK Genel Kurulu'na çevrildi. TBMM'den geçip, cuma günü yasalaşan yeni paket çerçevesinde bugün Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyeler seçiliyor.

YÜKSEK YARGI ÜYELERİ SEÇİLECEK

HSYK Genel Kurulu bugün olağanüstü toplanarak, fiilen 17 görev yılını doldurmuş 3 bin 825 hakim ve savcı arasından tayin edilecek yüksek yargı üyelerini seçecek. Aday hakim ve savcılara ilişkin taslak çalışmasının tamamlanmasının ardından bugün yapılacak. Genel Kurul'da 12 ve daha fazla üyenin oylarını alan hakim ve savcı adayları Yargıtay ve Danıştay'a atanacak.

KULİSLERDE ADI GEÇEN İSİMLER

Yargıtay'a seçilecek isimler arasında Yargıda Birlik Platformu Sözcüsü Abbas Özden ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek'in olduğu belirtiliyor. Danıştay'a seçilecek isimler arasından ise Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen ile Kayseri Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Cevdet Erkan da bulunuyor. Yargıtay ve Danıştay'a atanacak yeni üyeler hakkında yargı kulislerinde de bazı isimler konuşuluyor. Buna göre Yargıda Birlik Platformu Sözcüsü Abbas Özden'in Yargıtay üyesi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

DAHA ÖNCE SEÇİM TARTIŞARAK YAPILIYORDU

Daha önce HSYK, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçimlerini adaylar üzerinde tek tek tartışarak yapıyordu. Oysa yeni yönetmelikle bu sistem değiştirildi. Yeni yönetmelik uyarınca, Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçimleri HSYK'da şöyle gerçekleşecek;

ADAY ÜZERİNDE TARTIŞMA YAPILMADAN HIZLI SEÇİM

Öncelikle Yargıtay ve Danıştay'a üye olabilme şartlarını taşıyan tüm yargı mensuplarının yer alacağı "çarşaf liste" oluşturulacak. Ardından da HSYK üyeleri, bu liste üzerinden seçilmesini istedikleri Yargıtay ve Danıştay üyelerini tek tek işaretleyecekler. Yani HSYK üyeleri, çarşaf liste üzerinden Yargıtay'a üye olmasını istedikleri 128, Danıştay'a üye olmasını istedikleri ise 39 ismi işaretleyecekler.

Ardından da verilen oylar sayılacak. Yargıtay ve Danıştay üyeliği için, adayların en az 12 oy almaları şart haline getirildi. Eğer ilk seçimde bu sayıda oya ulaşılamaması halinde seçim 12 oya ulaşılana kadar devam edecek. Ancak HSYK'nın, yeni yargı paketiyle birlikte getirdiği yüksek yargıya yeni üye seçimine ilişkin bu yeni sisteme yargı camiasından sert eleştiriler geldi. Eleştirilerin temelinde ise yeni seçim sistemiyle adaylar üzerinde "hiç tartışılmaması", yani bir aday hakkında HSYK üyelerinin, eğer varsa, itirazlarını dile getirememeleri yer alıyor.

AMAÇ HIZLI SEÇİM Mİ?

Yine HSYK'nın seçimlere ilişkin yeni yönetmeliğine bir başka itiraz ise zamanlaması açısından oldu. HSYK'nın yönetmeliği, tam da Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin atanacağı dönemde çıkarmasının, "seçimlerin tartışma olmadan, çok hızlı şekilde yapılmasının" önünü açacağı ifade ediliyor.

Bunun zamanlama açısından önemi ise şöyle;

CHP'NİN ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMASI BEKLENİYOR

Başta CHP olmak üzere muhalefet TBMM'deki görüşmeler sırasında yeni yargı paketinin Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etmişti. Şimdi ana muhalefet partisi CHP'nin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de yaptığı açıklamada, yargı paketinin pek çok maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu konudaki iptal başvuru dilekçesini hazırlamakta olduklarını söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL KARARININ HÜKMÜ KALMAYACAK

Ancak Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin çok hızlı seçilmesi ve bugün sonuçların belirlenmesi halinde Anayasa Mahkemesi'nin olası bir iptal kararı vermesinin hükmü kalmayacak. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin kararları "geriye yürümüyor". Yani, eğer seçimler bugün tamamlanırsa Anayasa Mahkemesi yarın bile iptal kararı verse Yargıtay'ın ve Danıştay'ın yeni seçilen üyelerini etkilemiyor.

YÖNETMELİK İPTALİ OLUR MU?

Yargı çevrelerinde Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyelerin seçimine ilişkin HSYK'nın çıkardığı yeni yönetmeliğin de iptali yoluna gidilebileceği ifade ediliyor. Bunun için seçimlerden etkilenen kişilerin Danıştay'a başvurması gerekiyor. Ancak yargı çevreleri, Danıştay'a yönetmelik için bir başvuru olması halinde bile bu başvurunun "reddedilme ihtimalinin" büyük olduğunu belirtiyorlar. Bunun gerekçesi ise, Danıştay'a daha önce yapılan benzer başvurular gösteriliyor. Yönetmelik, "HSYK kararı" olarak resmiyet kazanıyor. Danıştay ise daha önce yapılan benzer başvuruları, "HSYK kararları konusunda iptal kararı veremeyeceği" gerekçesiyle reddetmişti.

Editör: TE Bilisim