KHK'lara yargı yolu kapalı olduğundan, KHK ekli ihraç listelerinde adı bulunanların kamuya dönmek için idare mahkemesine ya da Danıştay'a başvurmalarının da önü kapalı. KHK ekli liste ile ihraç edilenlerin doğrudan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaları gerekiyor. Ancak AİHM'in "iç hukuk yollarının tüketilip tüketilmediğine" bakma ihtimali gözönüne alınarak, şeklen İdare Mahkemesine (ya da hakim-savcılar için Danıştay'a) başvuru yapma olasılığı da düşünülmeli. Bu başvurunun yapılması "nafile" olarak görülebilir. Ancak İdare Mahkemesi ya da Danıştay'dan alınacak "red" kararı, AİHM başvuru sürecini kolaylaştırıp, AİHM'in "iç hukuk yolları tüketilmedi" kararı almasının önünü kesebilir.

Eğer başvuru doğrudan AİHM'e yapılır ve AİHM "önce iç hukuk yolları denenmeli" kararı verirse, bu kez KHK ekli listeyle ihraç edilen kamu görevlisi İdare Mahkemesi ya da Danıtay'a başvuru süresini kaçırdığı için, AİHM yolu da kapanabilir. Bu nedenle, önce "nafile" bile olsa, Danıştay ya da İdare Mahkemesi'ne başvurmak, buradan alınacak red yanıtı üzerine AİHM'e gitmek daha güvenli olabilir.

KURUMLARI TARAFINDAN İHRAÇ EDİLENLER

Kurumları tarafından doğrudan ihraç edilen kamu personelinin ise, idare mahkemesine (HSYK kararıyla ihraç edilen hakim ve savcıların ise Danıştay'a) süresi içinde başvurması gerekiyor. Başvuru süresi kuruma bağlı olarak 30 ila 45 gün arasında değişebiliyor. Başvuru süresi gecikirse, hukuken geri dönüş yolu tamamen kapanıyor. İdare mahkemesine başvuranların geri dönme konusunda "red" kararı alması halinde, Danıştay'a gitme imkanı bulunuyor. Danıştay'dan da benzer bir karar çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'ne "bireysel başvuru" hakkı doğuyor. Anayasa Mahkemesi'nden de bireysel başvurusu reddedilenlerin ise AİHM'e gitme imkanı var.

 

(Kaynak: Memurlar.Net)

Editör: TE Bilisim