İstanbul Rumeli Fener'inde içinde kaçakların bulunduğu belirtilen bir tekne battı. Teknede organizatörle birlikte Afgan ve Suriye uyruklu toplam 43 kişi bulunuyordu. Sahil Güvenlik Komutanlığı yaptığı açıklamada 7 kişinin sağ kurtarıldığını, 24 kişinin ise cansız bedenlerine ulaşıldığını açıkladı. Kayıp 12 kişi ise hala aranıyor.

BALIKÇILAR DENİZDEN CESET TOPLUYOR

Kurtarma çalışamalarına balıkçı tekneleri de katıldı. Balıkçılar denizden ceset topladıklarını söyledi. Kurtarma çalışmalarına katılan Kaptan Kadir Sert, o anları şöyle anlattı: "Can yelekleri vardı. Ancak her yer cesetti. Bebekler, çocuklar... 15-20 cesedi biz çıkardık."

TEKNE ALABORA OLDU

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri faciayı doğruladı. Kaçakları taşıdığı ileri sürülen tekne, Rumeli Feneri'nin 4 kilometre açıklarında alabora oldu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, teknede organizatörle birlikte Afgan ve Suriye uyruklu toplam 43 kişi bulunuyordu.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Rumeli Feneri açıklarında tekne faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada 7 kişinin sağ kurtarıldığını, 24 kişinin ise cansız bedeninin denizden alındığını açıkladı. Arama faaliyetlerinin halen devam ettiği kaydedildi.

"BURADA DEHŞETİ YAŞIYORUZ"

KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILAN KAPTAN ALİ SARUHAN FACİAYI ŞU SÖZLERLE ANLATTI:

"Balıkçılar da kurtarma çalışmalarına katılıyor. Telsizlerden anonslar yapılıyor. Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgar çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti görüyoruz. Denizde çocuk cesetleri görüyoruz. Çocuklardan birinin cenazesi gemimizde, sanırım Afrika kökenli. Burada dehşet yaşanıyor."

RUMELİ FENERİ BALIKÇILARINDAN KADİR SERT, KURTARMA ÇALIŞMASI SIRASINDA YAŞADIKLARINI ŞÖYLE ANLATTI:

"Balık tutuyorduk. O civardaydık. Haberi alınca gittik. Tüm balıkçılar yadım ediyoruz. Cesetler denizden fasülye gibi fırlıyor. Bur buçuk saattir denizdeyiz. Ceset topluyoruz. 15-20 ceset çıkardık. Batan teknenin adını alamadık. Ucu görünüyordu. Hepsinin can yeleği vardı. Bunu yapanları divan-ı harbe vermek lazım. Böyle insanlık mı olur. Bebek cesetleri yüzüyordu suda... Yakalayamıyoruz bunları."

"KURTARAMAYACAĞIZ DİYE KORKTUK"

BİR MÜLTECİYİ DENİZDEN SAĞ KURTARMAYI BAŞARAN KAPTAN SALİH BAYRAKTAR DA O ANLARI ŞÖYLE AKTARDI:

"Erken saatlerde bir teknenin battığını duyduk. Saat 08.00'e yaklaşıyordu. Önce balıkçı teknesi sandık. Deniz sert değildi. Balıkçı tekneleri için normal hava şartları vardı. Ağ atmış dönüyordum. Haberi alınca biz de kurtarmaya katıldık. Denizin üzerinde birinin çırpındığını gördük. Can yeleği vardı. Batıp çıkıyordu suya. Ancak yaşıyordu. Tekne yüksekti. Zor aldık. Korktuk alamayacağız diye. Ancak canlı olarak kurtardık. Yanında kız kardeşi vardı. O yaşamıyordu. Bir de 3-4 yaşlarında bir kız çocuğu aldık. Maalesef o da yaşamıyordu. Zor anlardı. Kurtardığımız 25 yaşlarındaki erkek ürkçe 'Kardeşim, kardeşim' diye dövünüyordu. Ancak Türk değillerdi. Suriyeli olduğunu tahmin ettik. Sorduk. Ancak hiçbir şey söylemedi. Sadece kardeşim diyerek ağlıyordu... Şoktaydı. Rumeli Feneri'ne getirdik. Üzerini değiştirdik. Ambulansa verdik."

"TEKNENİN ADINI ALAMADIK"

Teknenin kıç tarafının battığını belirten Bayraktar, "Adını alamadık. Sadece baş tarafında bir ucu görünüyordu. Fiber bir tekneydi. 8-10 metrelik bir tekneydi. Hava normaldi. Ancak sanırım en az 20-25 kişi vardı. Rüzgar 2-4'tü. Ancak böyle bir tekne için hava şartları normal değildir. Dalgalara dayanamamıştır. Denizdekilerin üzerinde can yelekleri vardı. Ancak yüzme bilmeyen biri o yeleklerle 10 dakika zor dayanır. Bulduğumuz kişi de batıp çıkıyordu." dedi.

2 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı deniz faciasına ilişkin soruşturma başlattı. 2 savcı görevlendirildi

Editör: TE Bilisim