Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı"nı açıkladı. Davutoğlu, 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören programın ilk 9 maddesini paylaştı.

Eylem planları ve sektörel dönüşüm programlarının bir temenni olmadığını öncelikle dile getiren Başbakan Davutoğlu, ''Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır" şeklinde konuştu.

Davutoğlu programla ilgili olarak, "Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir." dedi.

İŞTE O MADDELER VE DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

"Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız.

2015 seçimlerine giderken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar ve güven ortamının korunması elzemdir ve buna öncelikle önem vereceğiz.

Gezi olayları ve toplumsal olayların ekonomiye nasıl olmusuz bir etki yaptığını hep beraber gördük. O yüzden şimdi açıklayacağımız planlarla 2018'e kadar olan hedeflerimize ulaşacağız.

İŞTE 5 ANA PRENSİP

5 ana prensipten bahsetmek istiyorum.

BİRİNCİSİ siyasi istikrar ile ekonomi arasındaki dengedir. Seçimlere giderken ve daha sonraki dönemleri planlarken siyasi istikrar önemlidir.

İKİNCİSİ insan odaklı kalkınma önemlidir. Çünkü Türkiye'nin kaynakları itibariyle 2 önemli kaynağın altını sürekli çizdik. İnsanımız ve bulunduğumuz coğrafya. Ekonomide niteliksel dönüşümün doğal kaynağı insanımızdır.

ÜÇÜNCÜSÜ insan odaklı teknolojinin gelişmesi. Sanayide kaybettiğimiz yüz yılı yeni dönemde ARGE'ye ağır vererek yeni kayıplar oluşturmayacağız.

DÖRDÜNCÜSÜ ekonomide bütüncül bir anlayış geliştirmek. Ekonomi entegre bir bütündür. Reel sektörden kopuk bir finans sektörü devam edemez. Dolayısıyla siyasi istikrarla ekonomi arasında bir bağ varsa finans ile reel sektör arasında da bir bağ vardır. Bankacılık sektörü çöktüğünde fabrikalarda kapanmaya başladı. Bu dönemde en temel konu ekonominin bir bütün olarak yönetilmesidir.

BEŞİNCİ ilke ise ekonominin dünya ile bütünleşmesidir. Kapalı ekonomi sistemler varlığını devam ettiremez. Dünyadan kopuk ekonomiler krizleri yönetme kabiliyetlerini kaybeder. Küresel ekonomik gelişmeleri anlayabilen ve yönetebilen bir ülke olmalıyız.

"HAYAL OLARAK GÖRÜLMESİN"

Eğitimde çok büyük reformlara imza atılmıştır. 12 yıl önce açıkladığımız hedefler o günlerde hayalcilik olarak görülebilirdi ama şimdi görüldü ki bunlar gerçekleştirildi. Şimdi ilan edeceğimiz planlar da gerçekleşecektir. İlgili bakanlıklarımız detaylarıyla çalıştılar.

İŞTE 9 MADDELİK EYLEM PLANI

1- İTHALATA OLAN BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI PROGRAMI

Cari açığın arkasında bu sebep vardır. Bu problemi çözmek önemlidir. Türkiye'nin ihtiyacı belirlenerek MTA'nın yurt dışında da madencilik yapacağını sağlayacağız. Enerjide kullanılan techizatın yurt içinde üretilmesini sağlayacağız. Yurt dışından alınmayacak. Demir sektörünün hurdaya bağımlılığını azaltacağız. Sanayi statejini revize edecek sektörel stratejileri bulacağız. Elektrikli araçlar için batarya geliştirilmesini destekleyeceğiz.

2- TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI

Öncelikli sektörlerde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Enerji, sağlık, hava, uzay sektörlerinde teknoloji yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizde test alt yapısını geliştireceğiz. Kobiler başta olmak üzere girişimciler ve yatırımcılar arasındaki bağları geliştireceğiz. Kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz. Bu yolla 2018 yılına kadar ürün ve marka sayımızı arttıracağız.

3- KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME PROGRAMI

Kamu kurum ve kuruluşlarında farkındalığı arttıracağız.

4- YERLİ KAYNAKLARA DAYALI ENERJİ ALIM PROGRAMI

Bu alana özgü yeni destek programları bulacağız. Kurumlar arası koordinasyonu destekleyeceğiz. Linyit kaynaklarımızı ekonomimize kazandıracağız. Dış ticaret gibi önemli bir konuda da zaafı gidermeyi umut ediyoruz.

5- ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROGRAMI

Bilinçlendirme programlarını yaygınlaştıracağız. Enerji verimliliği yatırımlarını geliştirmek için programlar bulacağız. Sanayide yüksek verimli motorları geliştirmeyi destekleyeceğiz. Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştıracağız. Termik santrallerde atıklardan azami seviyede yararlanacağız.

6- TARIMDA SU KULLANIMININ ETKİNLEŞTİRİLMESİ PROGRAMI

Modern sulama metotlarını yayınlaştıracağız. Açık sistemleri kapalı sistemlere dönüştüreceğiz. Arıtım sularının tarımda kullanacağız. Çiftçiler başta olmak üzere bilgilendirmeler yapacağız. Modern sulama tesisi sayısını her yıl yüzde 10 artıracağız

7- SAĞLIK ENDÜSTRİLERİNDE YAPISAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI

Yönlendirme komiteleri oluşturacağız. İlaç ve tıbbi ilaç alımlarında yerli üretimi arttıracağız. Biyo teknolojik ilaç alanlarında araştırmaları geliştireceğiz. Kobilere yönelik finansal destek mekanizmaları bulacağız.

8- SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI

Sağlık turizminde hedef ülke bazında programlar hazırlayacağız. Bu alanda hizmet verecek işletmelere ağırlık vereceğiz. Yabancı dil başta olmak üzere çalışanlara eğitim vereceğiz. Yurt dışı tanıtım kapsamında geliştirmeler yapacağız.

9- TAŞIMACILIKTAN LOJİSTİĞE DÖNÜŞÜM PROGRAMI

Lojistik alanda çalışan tüm kurumlar için programlar kuracağız. Ulaşımda elektronik sistemleri geliştireceğiz. Devlet demir yollarının yapılanmasını tamamlayacağız. Gümrük işlemlerini hızlandıracağız. Gümrük kapılarının sayısını arttıracağız. Ürünlerimizi daha az maliyetle ulaştıracağız.

Kesinlikle soyut temennilerden ibaret kalmayacaktır. Türkiye çağdaşlaşma ve küreselleşme ile birlikte gelen tüm meydan okumalara kavuşacağız.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Aslında vurguladığım gibi ülke ekonomisindeki gelişmelerin tüm bölgelere yayılmasına önem veriyoruz. Doğuda da ciddi bir yatırım cazibesi oluşmuştu, oralarda ekonomik bir canlanma gözlemlendi. En fazla teşvike mazhar durumda. Huzur ile istikrar ile bu teşvikler bir araya geldiğinde Doğu'da büyük bir kalkınma olacağına inancımız tam. Son 6-7 Ekim olaylarında iş yerlerinin hedef alınması aslında o bölgede kalıcı bir yatırım hedeflenmesi gerektiğini gördük. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza hükümetimiz kararlı bir mesaj veriyor. Zikrettiğim hususlarda teknoloji olan alanlarda ek teşviklerin verilmesi.

TARIMA ÖZEL BİR KOMİTE

Yapısal dönüşüm planlarına baktığınızda tarım sektörüne özel bir ilgi gösterdiğimiz görülür. Sulama alanında yapacağımız modernizasyon önemlidir. Tarım alanında özel bir komite kuruyoruz. Hangi ayda hangi proje tamamlanacak ne şekilde yürütülecek hepsi planlandı. Bu bir temenni paketi değil, yakından takip edilecek bir çizelge gibi oluşturuldu.

"DÜNYADA İLK 10'DA OLMAK İSTİYORUZ"

Son 12 yıl içinde en yakından takip ettiğimiz hususlardan biri Türk ekonomisini dünyaya duyurmak. Dünyada ilk 10 ekonomi içinde olmak istiyoruz. Diğer 9 ülkeye baktığınızda coğrafya olarak Türkiye'den çok büyük ülkelerdir. Engelleri kaldırmakla bu mümkün olabilir. Vizeleri kaldırmak gibi. Ticaret alanımızı genişletmenin en önemli etkeni de gümrük kapılarıdır."

Editör: TE Bilisim