Aylardır sokağa çıkma yasakları uygulanan ve güvenlik güçlerinin neredeyse aralıksız devam eden operasyonlarına rağmen hendek ve barikatların tam olarak kapatılamadığı Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde, öğretmenlerin ‘idari izinli’ sayılarak geri çağrılması ve peşi sıra sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından beklenen operasyon da başladı. Operasyonlara, polis özel harekat ile jandarma komando ve özel harekat birliklerinden 10 bin güvenlik görevlisinin katıldığı belirtiliyor.

Cizre'deki çatışmalar Sur, Cudi, Nur ve Yasef mahallelerinde yoğunlaşırken, geceyi patlama ve yoğun silah sesleri altında geçiren Silopi'de de askerler, sabah erken saatlerden itibaren evlere baskın düzenlemeye başladı.

 

SİLOPİ: ÇATIŞMALAR GECE BAŞLADI

Silopi’de Şırnak Valiliği’nce 14 Aralık 2015 gece saat 23.00'ten itibaren başlatılan sokağa çıkma yasağının ardından kısa süre devam eden sessizlik, dün gece başlayan operasyonlarla yerini yeniden silah ve patlama seslerine bıraktı. Dün gece asker ve polis birimleri mahallelere müdahale etmeye başladı. Zırhlı araçların da eşlik ettiği operasyonlarda ilçe patlama sesleriyle yankılanırken, sabah saatlerine doğru tekrar sessizlik hakim oldu.

Silopi'de başlatılan operasyon ile beraber dün geceden itibaren birçok mahallede elektriklerin kesildiği ve hala kesintinin devam ettiği öğrenildi. Bu arada ilçede görevlendirilen asker ve polislerin bir kısmı, yer sıkıntısı nedeniyle bazı okullara yerleştirildi.

 

HDP'Lİ VEKİLDEN TANK FOTOĞRAFI VE BASKIN VİDEOSU

Silopi'de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından Silopi'de İpek Yolu’nda çekilen tanklara ait bir fotoğrafı, "Silopi'de mahalleler tanklarla dövülüyor" notu ile paylaştı. Encü daha sonra ise içinde bulunduğu binanın kapısının zorlandığını belirterek, “Can güvenliğimiz yok” diye yazdı.

Encü bir süre sonra ise askerlerin kendi bulunduğu binaya geldiğini art arda attığı şu iki tweet ile duyurdu:

“Şu anda bulunduğumuz evin kapısını kırıyorlar. Zorla girecekler içeri...”

“İçinde olduğum binanın kapısını kırmaya çalışıyorlar. Can güvenliğimiz yok.”

Encü daha sonra kapıya gelen askerlerle tartışmalarını gösteren videolar da yayınladı.

 

CİZRE’DE YOĞUN ÇATIŞMA SESLERİ

Cizre'de önce SMS mesajı ile öğretmenlerin ilçeden ayrılması ve ardından Şırnak Valiliği tarafından 14 Aralık gecesi uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı devam ederken, ilçeye askeri sevkiyatın da devam ettiği öğrenildi. Dün sabah sessizliğin hakim olduğu ilçede öğleden sonra başlayan çatışmalar nedeniyle şiddetli patlama ve silah sesleri gelirken, çatışmaların hendek ve barikatların bulunduğu Sur, Cudi, Nur ve Yasef mahallelerinde yoğunlaştığı belirtildi. Dün gece yeniden başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden şiddetli çatışmalara, özel eğitimli Jandarma timlerinin de polis özel harekat timleri ile birlikte katıldığı belirtiliyor.

Cizre-İdil yolunda bulunan Cudi mahallesinin hakim tepelerine ise çok sayıda tankın konuşlandırıldığı görülüyor.

 

SİLOPİ VE CİZRE’DE ‘BEKLENEN BÜYÜK OPERASYON’ MU BAŞLADI?

Milli Eğitim Bakanlığı, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görevli öğretmenler hafta sonu SMS gönderilerek ‘hizmet içi eğitime‘ alındıklarını, bu nedenle ilçelerde okulların 3 gün tatil olacağını ve ‘eğitimlerini memleketlerinde alabileceklerini’ bildirdi. Bunun üzerine iki ilçede görev yapan öğretmenlerin çok önemli bir bölümü aynı gün ilçelerden ayrılarak memleketlerine döndü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Pazar günü A Haber’de katıldığı canlı yayın sırasında “Bütün o ilçeler terör unsurlarından temizlenecek. Gerekirse mahalle mahalle, ev ev, sokak sokak” demişti.

Öğretmenlerin ilçelerden geri çağrılması ve Başbakan’ın “gerekirse ev ev, sokak sokak temizlik” yapılacağını söylemesi, uzun süredir hendeklerin bulunduğu bu iki ilçeye çok geniş kapsamlı operasyon yapılacağı yorumlarına yol açmıştı.

 

HDP ÜÇ AYRI HEYET OLUŞTURDU

Bu arada HDP de bölgede yoğunlaşan sokağa çıkma yasakları ve Silopi ile Cizre’ye yönelik olarak beklenen askeri harekat için milletvekillerinden oluşan üç ayrı heyet oluşturdu. BU heyetler, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin’deki yasakları ve operasyonları gözleyecek.

HDP İzmir Milletvekili olan ve partinin Şırnak için oluşturduğu heyette bulunan Ertuğrul Kürkçü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bize gelen haberler ve fotoğraflar askerlerin kent içinde olduğu ve gece boyu patlama seslerinin duyulduğu. Vatandaşlar bunların top atışları olduğunu söylüyor ama tabi olayların kapsamı, çapı nedir şu anda tam olarak bilemiyoruz. Gidip kendimiz inceleyeceğiz” dedi.

 

DHA

Editör: TE Bilisim