Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Murat Karayılan, "devletin Kürt halkını iradesizleştirmek istediğini" savundu ve "saldırılara karşı direneceklerini" söyledi.

Karayılan, "Ateşle oynuyorsunuz. Böyle yapmaya devam ederseniz, gerilla da daha da fedaice katılacaktır. Ve artık Kürt halkı ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki bağ tamamen kopacaktır. Siz tank ve toplarla halkımızı ezerseniz, biz artık beraber yaşayamayız" diye konuştu. Karayılan, bölgede yaşanan çatışmaları "iç savaş" diye nitelendirdi.

 

"Lozan ortadan kalkıyor"

Karayılan, "Özellikle Kobani ve Şengal'in başarısı ile Kürt halkının Ortadoğu'da temel bir aktör olduğu ortaya çıktı. Kürt halkı olmadan bölge yeniden dizayn edilemez. Kürt inkârı üzerinde şekillenen Lozan Antlaşması artık ortadan kalkıyor. Dolayısıyla, Davutoğlu daha bir yıl önce karar aldıklarını söylüyor ki bu doğrudur. Kobani başarısından sonra, daha Ekim ayı sonunda, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında topyekûn savaş kararı aldılar" ifadelerini kullandı.

 

Demirtaş: Direniş sürecek

HDP, DTK, HDK ve DBP eş başkanları bugün Diyarbakır'da basın toplantısı düzenlemişti. DTK Eş Başkan'ı Hatip Dicle, çözüm arayışına vurgu yaparken HDP Eş Başkan'ı Selahattin Demirtaş, "Direniş devam edecek" diye konuşmuştu. Tüm eş başkanlar öz yönetim taleplerini haklı bulduklarını ve arkasında olduklarını da belirtmişti.

Hükümet, Güneydoğu illerindeki operasyonların sonuç alınana kadar süreceğini ifade ediyor. Perşembe günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Konya'da, PKK'ya yönelik operasyonların bölgede huzur sağlanana kadar devam edeceğini ifade ederek, "O evlerde, o binalarda açtığınız hendeklerde yok olacaksınız" demişti.

Bulgaristan seyahati dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Güneydoğu’da yürütülen operasyonların, “tüm ilçeler teröristlerden temizleninceye kadar kesintisiz devam edeceğini” söylemişti. Başbakan, “Biraz daha gecikmiş olsaydık, bunların niyeti çok daha kapsamlı bir iç savaşı başlatmaktı” demiş, “Onlar böyle kapsamlı harekât yapacağımızı beklemiyordu” ifadelerini kullanmıştı.

Hükümet, PKK'ya yönelik operasyonların durdurulması ve görüşmelere yeniden başlanabilmesi için PKK'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor.PKK lideri Abdullah Öcalan, 21 Mart 2013 Nevruz'unda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilân etmiş, bütün PKK unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl Mayıs ayında başlayan çıkışlar Gezi Parkı sürecinde yine Öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu. Kandil Türkiye dışına çıkan PKK unsurlarının daha sonra Türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı. Çözüm süreci, PKK’nın Temmuz ayında Ceylanpınar’da iki polisi evlerinde uyurken kafalarına kurşun sıkarak öldürmesiyle tamamen sona ermişti.

Kaynak: Fırat Haber Ajansı

Editör: TE Bilisim