Çalışanların kıdem tazminatını alabilmesi için birden fazla şartı yerine getirmesi gerekiyor. Kıdem tazminatında kaç yıl çalıştığınız, sigortanızın ne zaman başladığı gibi unsurlar önem arzediyor. İşte kıdem tazminatının püf noktaları...

Kıdem tazminatı için bir işyerinde en az 1 yıl sigortalı çalışmak şart. Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alamıyor. Bunun bir istisnası var. 0 da 15 yıl ve 3600 gün prim süresi. Ancak sigortanın ne zaman başladığı çok önemli.

 

 

Yaş dışındaki şartlar Türkiye'de çalışanların merak ettiği en önemli konuların başında emeklilik ve kıdem tazminatı geliyor. Bu iki durum da belirli koşullara bağlı olarak gerçekleşiyor. Yani her isteyen istediği zaman emekli olmadığı gibi kıdem tazminatına da hak kazanamıyor.

Peki hangi durumda kıdem tazminatına hak kazanmak mümkün? Ya da başka bir şekilde sorulursa:

"15 yıl ve 3600 gün prim süremi de doldurdum. Şu andaki işimden istifa edip tazminatımı alarak yeni şirkette işe başlayabilir miyim?"

Çok önemli olan bu sorunun yanıtı ise şu: 15 yıl 3600 prim günüyle kıdem tazminatı, emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları doldurmak anlamına geliyor. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran işçi yaş şartını çalışmadan bekleyebilir ve bu nedenle işinden ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir. 

Ancak bu durum bütün işçiler için (15 yıl, 3600 günle emeklilik) söz konusu olmayabilir. 15 yıl 3600 gün şartı 8 Eylül 1999'dan önce ük kez sigortalı olanlar için geçerli. Örneğin; 1 Ocak 2000 tarihinde ilk kez sigortalı olan bir işçinin yaş dışmdaki şartları tamamlaması nedeniyle kıdem tazminatı alabilmesi için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık şartlarını tamamlaması gerekiyor. Yani 15 yıl 3600 prim günüyle emekli olmak herkes için geçerli değil. 8 Eylül 1999 sonrasında ilk kez sigortalı olanlar sigortalı oldukları tarihe göre farklı şartlara tabidirler.

 

SGK'DAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR YAZISI ALINMALI

SGK'dan yazı alınmalı tik kez sigortalı olunan tarihe göre değişen emeklilik koşullarından prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini dolduran işçiler, bu durumlarını tespit eden yazıyı bağlı oldukları SGK il veya ilçe müdürlüklerinden alıp işverene verdikleri takdirde kıdem tazminatlarını alabilirler. SGK gerekli kontrolleri yaparak kişinin emeklilik için gerekli yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması halinde çalışana 'kıdem tazminatı alabilir' yazısı vermektedir. 

Son iş yerinden alınıyor İşverenin bu yazıyı kabul etmemesi veya kıdem tazminatı ödememesi mümkün değildir. İşverenin bu yazıya rağmen tazminat ödememesi halinde işçi mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını talep edebilir. Ancak bu yazının SGK'dan alınmış olması çok önemlidir. 

İşçi bu yazı olmadan işverenden kıdem tazminatı talep ederse işveren yazıyı görmeden ödeme yapmayabilir. İşçi, emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları tamamlamış olması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanmışsa tazminatını son işvereninden alır. Son işverenine bağlı olarak yalnızca 1 yıl çalışmış işçi 1 yılın karşılığı olarak 1 brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilir.

Editör: TE Bilisim