Kritik MGK Toplantısı Sona Erdi: Demografik Yapıyı Değiştirme Eylemleri Endişe Verici

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilenMGK toplantısı sona erdi. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantının ana konusunuSuriye'de yaşanan sorunlar oluşturdu.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan Haziran ayı olağan toplantısı; 7 Haziran seçiminden sonra ortaya çıkan siyasi tablonun ardından ilk toplantı olması özelliğinin yanısıra Suriye'nin Türkiye sınırında IŞİD'in varlığı ve PYD'nin etkinliği nedeniyleAnkara'da rahatsızlık yaratan gelişmeler çerçevesinde de kritik bir nitelik taşıdı.

DEMOGRAFİK YAPI VURGUSU

Toplantının ardından yayınlanan bildirgede "Terör saldırılarıyla bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik eylemler endişe verici. Alınacak tedbirler hassasiyetle değerlendirilmiştir. Sivil halka yönelik eylemler endişe verici." denildi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK MÜCADELE SÜRECEK"

MGK bildirisinde Suriye'de yaşanan sorunlarla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Güney komşularımızdan Suriye'de cereyan eden hadiseler etraflıca değerlendirilmiş, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. Bölgede yaşayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirilmiştir.

Milletimizin kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatarak ülke genelinde vatandaşlarımızın güvenliğini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir."

KIRMIZI KİTAP

Güncellenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin de Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesinin toplumun huzur ve barışına katkı sağlayacağına dikkat çekildi.

29.06.2015 TARİHLİ MGK BİLDİRİSİ'NİN TAM METNİ

İşte yapılan açıklamanın tam metni:

"Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine müteallik hususlar etraflıca görüşülmüştür. Ülke güvenliğine yönelik muhtemel tehditler ile alınan ve alınacak tedbirler hassasiyetle değerlendirilmiştir. Halkımızın demokratik hassasiyet bilinci içerisinde ve yüksek oranda bir katılımla gerçekleşen 25'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde ve seçim sırasında yaşanan hadiseler üzerinde durulmuştur. Milletimizin kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatarak ülke genelinde vatandaşlarımızın güvenliğini ve hayat hakkını ortadan kaldırmayı hedef alan terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin altı çizilmiştir.

Ülkemizde ve yurtdışında meydana gelen hadiselerin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle güncellenen milli güvenlik siyaseti belgesinin Bakanlar Kurulunda kabul edilmesinin toplumun huzur ve barışına önemli katkılar sağlayacağı ifade edilmiştir.

Milli güvenliğimizi tehdit eden, başta paralel devlet yapılanması olmak üzere, tüm yasadışı oluşumlara karşı yürütülen mücadeleye kararlılıkla devam edileceği bir kez daha dile getirilmiştir.

Güney komşularımızdan Suriye'de cereyan eden hadiseler etraflıca değerlendirilmiş, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. Bölgede yaşayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirilmiştir. Uluslararası kamuoyunun bölgede yaşanan insan hakları ihlallerine karşı sürdürdüğü duyarsız tutumuna dikkat çekilerek, ülkemize sığınan insanların mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar yapılan insani çalışmaların kararlılıkla devam ettirileceği ifade edilmiştir. Irak'ın, terör örgütleri ile mücadelesi kapsamında yaşanan son gelişmeler gözden geçirilmiş, ülkemizin ve bölge ülkelerinin Irak ile olan ilişkileri ele alınmış, Irak sınırları içerisinde yaşayan soydaş ve akraba toplulukların durumları hassasiyetle değerlendirilmiştir.

YemenLibya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ele alınmıştır.

Ukrayna'daki gelişmeler ele alınmış ve çatışmaların sona erdirilerek minsk önlemler paketinin uygulanmasının önemi vurgulanmıştır."

 
 
    Editör: TE Bilisim