Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kilit öneme sahip olduğu vurgulanan Kürt oylarının nereye gideceğini sorgulayan Radikal yazarı Murat Yetkin, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sürece bakış açısını masaya yatırdı. Öcalan'ın çözüm süreci ve Kürtlerin talepleri açısından güçlü bir Erdoğan mı yoksa görece zayıf bir Erdoğan mı istediği sorusuna yanıt arayanMurat Yetkin, Kürt oylarının kaderinin de bu soruya verilecek cevaba göre değişeceğini yazdı.

İşte Yetkin'in yazısındaki ilgili bölüm:

ÖCALAN GÜÇLÜ BİR ADAY İSTERSE ERDOĞAN'A DERS VERECEK DEMEKTİR

İmralı’da, cumhurbaşkanlığı seçimi için Kürt oylarının kader gününe dönersek…
Eğer bu görüşmeler sonrasında HDP, Demirtaş gibi güçlü bir aday açıklarsa, anlayın ki Öcalan da HDP tabanı gibi ilk turda Erdoğan’ın yüzde 50’nin altında kalmasını, HDP tabanındaki deyimle “Bir ders verilmesini” istemektedir. Ve bu olursa, ikinci tur öncesi özerklik olsun, hapishane koşulları –hatta serbest kalma- olsun, pazarlığa oturmayı amaçlamaktadır.

ÖCALAN ÇÖZÜMÜ GÜÇLÜ BİR ERDOĞAN'DA MI GÖRÜYOR?

Eğer İmralı görüşmesi sonrasında HDP, Demirtaş’ı değil de, mesela Türk solundan bir adayı, ya da şanımız yürüsün diye bir kadın adayı gösterirse, anlayın ki sandığa yüklenmeyecek. Kürt oyların sandığa akın etmediği bir durum, daha düşük katılım sonucu Erdoğan’ın oy oranını artıracaktır.
Soru şudur: Öcalan, Kürt diyalog sürecini Erdoğan başta ve güçlü olduğu sürece mi mümkün görmektedir? Eğer böyleyse, HDP’ye Erdoğan’ın ilk turda seçimi almasını engelleyecek bir gövde gösterisinin kendi serbestliği dahil, süreci tehlikeye atmasını istemediğini söyler mi?
Bu ihtimal Erdoğan’ı rahatlatır ve artık ne Gül, ne de bir başka siyaset unsuruna ihtiyaç duymadığını düşündürtebilir.

Alternatifi, Öcalan’ın Erdoğan bütün gücü elinde toplarsa artık sürece ihtiyaç duymayabileceği düşüncesine dayanır; ne de olsa 2015 seçimi ardından dört yıl herhangi bir sandık milletin önüne konmayacaktır.

ERDOĞAN KÜRTLERE BAŞKANLIK KARŞILIĞINDA YENİ ANAYASA SUNABİLİR

Bu durumda Erdoğan, eğer küçük ihtimalle de olsa gücünü sınatmayıp yerinde kalmayı, Gül’e ikinci dönem teklif etmeyi düşünmüyorsa, adaylığını ilan ederken Kürt seçmene, kendisine başkanlık, ya da yarı-başkanlık getirecek şekilde bir Anayasa değişikliği vaat etme yoluna gidebilir.
Dolayısıyla Öcalan’ın HDP’ye vereceği mesaj, cumhurbaşkanlığı ve sonrası için önemli olacaktır.

Editör: TE Bilisim