Antalya'da limon fiyatı, bir ayda yüzde 20 ile 30 arasında arttı. Limon, pazarda 8 ile 10 TL arasında değişen fiyat aralığında satılıyor.

 

FİYATAR DÜŞMEYECEK

2 ayda fiyatı en çok artan ürünlerden olan limonun, çiçeklenme dönemindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle, rekoltesinde düşüş bekleyen üreticiler, hasat başladığında da fiyatlardaki yüksek seyrin süreceğini tahmin ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı verilerine göre, tüketici fiyatları bazında yüzde 28,38 ile en yüksek fiyat artışı yaşanan limon, Haziran ayı verilerinde de aynı bazda, yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli tatil fiyatlarının ardından yüzde 36,05 artışla ikinci oldu.

 

FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜN

Limon, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Haziran verilerine göre ise ürün arzında yaşanan azalmaya bağlı olarak yüzde 30,37 oranıyla fiyatı en fazla artan ürün unvanını aldı. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, önceki hasat döneminden depolanmış yatak limonun şu an piyasada yer aldığını belirterek, bu durumun da fiyatların yüksek seyretmesine neden olduğunu söyledi. İncefikir, fiyatların ancak yeni sezon ürünler çıktığında düşüşe geçeceğinin altını çizerek, Türkiye'deki limon üretiminin yüzde 85'ine yakınının yapıldığı Mersin-İskenderun kuşağında en erkenci türün olan mayerin hasadına 10-15 Ağustos'ta başlandığını ifade etti.

 

MERSİN'DE 1 LİRA

Yataklık ayrılan limonun kış aylarında yüzde 25 oranında soğuktan çürümesiyle stokların hızlı azalması ve ithalatın geçen yıla göre yüzde 30 artması gibi nedenlerle limon fiyatı, Antalya ve Mersin hallerinde bile zirve yaptı. 22 Temmuz'da (dün) Antalya Hali'nde 17 kiloluk yatak limonun kasası 100-105 liradan işlem görürken, Mersin Hali'nde yatak limonun kasası 40-80 liradan satıldı. Mersin Hali'nde dal limonun kilosu 1.50-3 lira, file limonun kilosu 1.75-3.50 lira ve çıkıntı limonun kilosu da 1-2 liradan işlem gördü. İstanbul Hali'nde de Erdemli - Silifke arasında yetişen kaliteli lamas limonun sandığı 110-130 liradan, enterdonat limonun sandığı 50-60 liradan, çıkma limonun sandığı da 35-40 liradan işlem gördü. 2014'ün 22 Temmuz'unda ise lamas 105-120, enterdonat 55-80, çıkma ise 50-60 liradan işlem görmüştü.

 

2015-07-22-limonun-fiyati-el-yakiyor

 

% 376 FARK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) yaptığı araştırmaya göre limonun üreticiden çıktığı fiyat ile tüketicinin marketten satın aldığı fiyat arasında kat kat fark oluştu. TZOB, 13 Temmuz'da açıkladığı raporunda, üreticinin 2.10 TL'ye sattığı limonun halde 4, pazarda 6, markette ise ortalama 7.33 TL'ye satıldığını, üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 249.6 olduğunu açıklamıştı. 13 Temmuz'dan bu yana geçen 10 günde limonun fiyatı 7 liradan 10 liraya yükseldi. Böylece üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 376'ya yükseldi.

 

İTHAL EDİLİRSE FİYAT DÜŞER

Limondaki fahiş zamları, kuru fasulye ve patateste oynanan oyuna benzeten tüketiciler, ithalat yapılarak fiyatların düşürülmesini talep ediyor. 2014 yılında kuru fasulye fiyatları anormal artış gösterdiğinde ekonomi bakanlığı ithalat vergilerini düşüreceğini açıklayınca fiyatlar hızlı bir şekilde düşmüştü. 2015 nisan sonu, mayıs başında da patates fiyatları 5 liraya vurunca patates ithalatı gündeme gelmiş ve fiyatlar yeniden 2 liraya gerilemişti. Tüketiciler ithalat yapılması halinde fiyatların normale döneceği beklentisini dile getiriyor.

Editör: TE Bilisim