Öğrencilere ve mezunlara yönelik olarak Destekleme ve Yetiştirme Kursu (takviye kurs) açılan/açılacak resmî örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan memurlara fazla çalışma ücreti ödenmesi 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mümkün olabilecek.

DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI

Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına ilişkin düzenlemelere göre;

-Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel ortaokullara, imam-hatip ortaokullarına ve resmi/özel ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrenciler ile açık öğretim öğrencilerine yönelik kurslar örgün eğitim kurumlarında açılmaktadır.

-Mezunlara (kursiyerlere) yönelik kurslar ise yaygın eğitim kapsamında Halk Eğitim Müdürlüklerinde açılmaktadır.

-2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılında;1. Dönem Kursları 3 Ekim 2015 - 24 Ocak 2016 tarihleri arasında, 2. Dönem Kursları 8 Şubat 2016 - 17 Haziran 2016 tarihleri arasında, Yaz Dönemi Kursları ise 20 Haziran 2016 - 11 Eylül 2016 tarihleri arasında yapılacak.

ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ DIŞINDAKİ MEMURLARA FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

Bu yıl imzalanan ve kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali hakları konusunda düzenlemeler de içeren Toplu Sözleşmede; Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurs merkezlerinde görev yapan (yönetici ve öğretmenler hariç) ve normal çalışma saatleri dışında bu merkezlerde kurs süresince fiilen çalışan memurlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere ilgili yılın bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin iki katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesi de kararlaştırılmıştır.

Ancak, Toplu Sözleşme hükümlerinin 1 Ocak 2016 tarihinden geçerli olarak hüküm ifade edecek olması nedeniyle, takviye kurslarının açıldığı kurumlarda (okul, halk eğitim merkezi) görev yapan ve fazla çalışma ücreti alabilecek olan personele, 2015 yılında yapacakları fazla çalışmalar karşılığında ücret ödenemeyecek.

MEMURLARA ÖDENECEK FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN MİKTARI

Takviye kurslarının yapıldığı okul veya merkezlerde görevli olup normal çalışma saatleri dışında kurs süresince fiilen çalışan memurlara, bu çalışmaları karşılığında, Ocak 2016 tarihinden itibaren ayda 50 saate kadar fazla çalışma ücreti ödenecek.

Fazla çalışılan her bir saat için ödenecek ücretin miktarı, ilgili yıla ait bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin iki katı tutarında olacak. Ayda 50 saatten fazla süre için ödeme yapılmayacak. Hesaplanacak fazla çalışma ücreti üzerinden gelir ve damga vergisi kesilecek.

(Not: 2015 yılı için saat başı fazla çalışma ücreti 1,63 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamı esas aldığımızda, takviye kurslarının bulunduğu kurumlarda görev yapan memurlar bir ayda en çok 163 TL brüt ücret alabilecek. 2016 yılına ilişkin saat başı fazla çalışma ücretinin yaklaşık 10 kuruş artırılacağını düşünüyoruz.)

Editör: TE Bilisim