Kamu çalışanlarının ve memurların yakından takip ettiği Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen, “15/04/2015 tarihi itibari ile devlet memuru olarak göreve başladım. Daha önce SSK'lı olarak çalışmaktaydım. 07/08/2013 tarihinde girdiğim SSK'lı iş yerinden 14/04/2015 tarihinde ayrılıp ertesi gün memuriyete geçiş yaptım. İzin hakkından yararlanabilmeyi düşündüğüm için tarihlere çok dikkat ettim ancak şu an geçmiş çalışmamın iznime bir faydası olmadığı söyleniyor. 4200 gün SSK hizmetim var. Bu durumda izin hakkımla ilgili olarak ne yapmalıyım?” sorusuna cevap verdi.

 

İşte Ünlü’nün yanıtı:

Devlet Memurları Kanunu'nun “Yıllık izin" başlıklı 102'nci maddesinde;“Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür..." hükmüne yer verilmiş 103'üncü maddesinde ise yıllık izinlerin nasıl kullanılacağı açıkça belirlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre, aday veya asil memurun yıllık izne hak kazanabilmesi için en az bir yıllık hizmetinin bulunması gerekmektedir. Hizmet kavramından ise; hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet süreleri anlaşılmalıdır.

Şayet SSK'lı olarak çalıştığınız süreler kazanılmış hak aylık derece ve kademenizde değerlendirilecek sürelerden ise ancak bu halde SSK'lı hizmetler yıllık izinde dikkate alınır. Örnek vermek gerekirse; 657 sayılı Kanunu'nun 36/C-1'inci maddesine göre, teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya özel müesseselerde ifa edenlerin hizmetlerinin 12 yılı geçmemek üzere ¾'ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmektedir.

İşte hizmetleri bu şekilde değerlendirilenlerin bu sürelerinin yıllık izin hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Bunların dışında özel sektör hizmetleri yıllık izin hesabında dikkate alınmamaktadır. Anlaşıldığı kadarıyla SSK'lı hizmetleriniz kazanılmış hak aylığında değerlendirilecek hizmetler kapsamında değildir. Aksi durum söz konusu ise yeniden kurumunuza müracaat etmenizi öneririz.

Editör: TE Bilisim