Dün darbe girişimi nedeniyle 2008 yılından beri en sert günlük yükselişini yaşaması ardından piyasalarda bugün bir miktar daha sakinleme bekleniyor. Bugün gözler Merkez Bankası’ndan gelecek son dakika faiz kararında olacak. Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak sorusunda ise uzmanlar bankanın faizleri sabit tutacağı görüşünde.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapılması öngörülüyor.

 

 

"POLİTİKA FAİZİ VE KORİDORUN ALT BANDI SABİT KALABİLİR"

Reuters'ın 19 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre sekiz katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan, altı katılımcı 50 baz puan indirim beklerken, beş katılımcı ise sabit tutmasını bekliyor. Katılımcıların tamamı ise politika faizi ve koridorun alt bandının sabit kalacağını öngörüyor.

Cuma günü yayınlanan Reuters anketine katılan 18 kurumun 13'ü 50 baz puan, beşi ise 25 baz puan olmak üzere tamamı koridorun üst bandında indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.
 

“FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEYECEK”

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci bu sabah geçtiği notta,“TCMB'nin TSİ14.00 açıklayacağı PPK kararında faizleri sabit tutacağını tahmin ediyoruz. Ancak, makro ihtiyati çerçevede bazı adımlar gelebilir. TCMB bugün Temmuz ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını düzenliyor. Normal şartlar altında TCMB'den 25-50 baz puan civarında bir faiz indirim kararı bekleniyordu. Ancak, başarısız darbe girişimi sonrasında piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalar ve TL'deki değer kaybı karşısında TCMB'nin bugünkü toplantısında faizleri sabit tutması beklenmeye başlandı. Biz de bu kategoride yer alıyoruz. TCMB'nin bu kararına ilave olarak likidite anlamında bazı adımlar daha atabileceğini, karşılık oranlarında bir miktar indirime gidebileceğini de düşünüyoruz. TCMB'nin faiz indirimi yönünde bir karar vermesi halinde bunun TL üzerinde olumsuz etkisi olabileceğinden endişe ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim