Darbecilerin haberleştiği bir uygulama programı olan 'ByLock'u kullanan kişiler MİT tarafından tespit edildi. Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde geçen hafta bir araya geldiği medya temsilcilerine yaptığı açıklamada “devletin eLinde 50 bin kişilik bir liste bulunduğundan” söz etti.

Milliyet'te yer alan habere göre,  MİT, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, darbe girişimcilerinin kendi aralarında haberleşmek amacıyla kullandıkları “ByLock” adlı şifreli bir program üzerinde çalışmaya başladı ve bu programın şifrelerini kırdı.

MİT’teki bilişim uzmanları, Litvanya tarafından oluşturulan bu şifreli haberleşme yazılımını kullanan yaklaşık 53 bin kişiyi tek tek tespit etti.

 

LİSTELER SGK'YA GÖNDERİLDİ

Belirlenen isimlerden oluşan listeler iki hafta önce önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilerek, kimlerin devlet görevlisi, kimlerin özel sektör çalışanı olduğu ayrıştırıldı.

SGK’daki ilk süzgeçten geçirilen ByLock kullanıcı listeleri ilgili kamu kurumlarına ulaştırıldı.

 

 

Kurumlar, FETÖ'nün kendi arasında haberleşmede ve bilgi aktarımında kullandığı ByLock’çu personelle ilgili idari işlemlere başladı. Ardından bu personelle ilgili adli işlemlerin başlatılacağı öğrenildi.

 

ByLOCK'ÇULAR 4 GRUBA AYRILACAK

ByLock soruşturması 4 aşamalı bir tespit ve tasfiye sistemiyle yürütülecek.

Haklarında FETÖ üyesi olmak iddiasıyla araştırma ve soruşturma başlatılan devlet görevlileri 4 gruba ayrıldı.

BİRİNCİ GRUP: Fiilen veya sözle 15 Temmuz darbe girişimine destek olanlar. FETÖ içinde “abi / abla / imam” düzeyinde sorumlu olanlar. Örgüte yeni üye kazandırmak veya örgüt tabanındaki kişileri örgüte bağlı tutmak için faaliyet yürütenler.

İKİNCİ GRUP: FETÖ’ye mensubiyeti veya iltisakı bilinenlerden; 17/25 Aralık süreci sonrasında örgüt hakkında bildiklerinin anlatmamış, ifade vermemiş, itirafta bulunmamış olanlar. 17/25 Aralık süreci sonrasında örgütle mücadele etmemiş, karşı tavır almamış, mücadelede isteksiz davranmış olanlar.

ÜÇÜNCÜ GRUP: FETÖ örgütü ile geçmişte irtibatı olsa da 17/25 Aralık süreci sonrasında, örgütten kopmuş ve karşı tavır almış, ifade vererek bildiklerini anlatmış, devletine ve milletine sadakatini kaybetmeden tarafsız görev yapabilir olanlar.

DÖNDÜNCÜ GRUP: FETÖ ile hiç bir üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olmayanlar.

Editör: TE Bilisim