Başbakan Erdoğan'ın ABD'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada"2014'te 3 seçim olabilir"demesiyle siyasetin gündemini yine seçim heyecanı sardı.

 

MUHALEFETTEN CEVAP GECİKMEDİ

Daha sonra Hüseyin Çelik'in açıkladığı AK Parti'nin formülü ortaya çıkınca muhalefet cephesinden yanıtlar da gecikmedi. Her üç parti de AK Parti'nin bir yıl sonra yapmayı planladığı üç ayrı seçime hazır olduklarını açıkladı. Başbakan'dan sonra Ak Parti Sözcüsü Çelik'in açıkladığı martta yerel, ağustosta Cumhurbaşkanlığı, kasımda ise anayasa referandumu yapılabilmesini öngören AK Parti formülüne, muhalefetin yaklaşımı şöyle:

 

CHP: ÖRGÜTÜMÜZE GÜVENİYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: "Bunu, çözüm sürecine bağlıyorum. Orada sanıyorum bazı tıkanma, sıkıntılar olabilir. Akil insanlar faaliyetleri biraz tavsamıştır, ilk hızını kaybetmiştir. Ama çözüm süreci nerede, nereye geldi, nereye gitmektedir, sağlıklı bilgiye sahip değiliz. Bugündem değiştirmesi çözüm süreci bağlamında bazı sıkıntılar olduğuanlamına gelebilir. Hangi seçim yapılacaksa, CHP buna hazır olacaktır. Bu konuda halkımıza, partimize, örgütümüze güveniyoruz. Yerel seçimlerde zaten yoğun hazırlıklarımız var. Eğer Türkiye hazırsa bu seçimlere, CHP haydi haydi hazırdır. Bu konuda hiçbir endişemiz yoktur."


MHP: HEMEN YAPILSIN

MHP Grup Başkanvekili Vural, partisinin her türlü seçime hazır olduğunu söyledi. Vural, Başbakan Erdoğan'ın '2014'te üç sandık' açıklamasıyla ilgili zaten 2014 yılında 2 seçim yapılacağını, Ak Parti iktidarının anayasa referandumunu da 2014 yılında gerçekleştirme arzusunda olduğunun kamuoyuna yansıdığını kaydetti. Vural MHP'nin her türlü seçime hazır olduğunu dile getirdi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri "Seçim bir an önce yapılıp bu iktidar gitmelidir"dedi.

 

BDP: ÖNCE REFERANDUM

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbbakan Erdoğan'ın '2014'te üç sandık'açıklamasıyla ilgili TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Önce anayasa referandumu yapılsın" diye konuştu. Kaplan şöyle devam etti; "İçinde bulunduğumuz barış ve çözüm sürecini de dikkate aldığımız zamanmutlaka seçimler öncesi anayasal ve yol temizliği dediğimiz demokratik,yasal -bunun içinde siyasi partiler, seçim yasaları, seçim barjları var-mutlaka yapılması gerekir. Bu üç seçim olabilir. Ama anayasaya ilişkin seçim, yani referandumun mutlaka başkanlık sisteminden önce olması gerekir. Ve başkanlık seçiminden önce yapılacak bir referandumun halka oylarını özgürce kullanma imkanı vermesi açısından son derece önemlidir. Yerel seçimler 29 Mart, mayıs ayında bir anayasa referandumu, ağustosta da normal Cumhurbaşkanlığı seçimi mevcut takvime göre yapılabilir."

Editör: TE Bilisim