AK Parti iktidarının, siyasi partiler hakkında kapatma davalarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Meclis'te kurulacak komisyonunun izni ve Genel Kurul'un onayı şartı getiren Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.


Komisyonda tartışılan düzenleme siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını da öngörüyor. Değişiklik teklifine göre ayrıca, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, Meclis'te ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri odaklaşmanın tespitinde gözetilmeyecek. Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gerekirken, mali denetimleri ise Sayıştay tarafından yapılacak.  Sayıştay'ın bu denetim sonunda vereceği kararlar kesin olacak.
 

KAPATMA YERİNE MALİ YARDIMI KESME

Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin dava talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca TBMM'ye ulaştırılacak. TBMM'de talebin ulaştığı tarihte grubu bulunan her siyasi partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyon 30 gün içinde oluşturulacak. Meclis Başkanı komisyona başkanlık edecek ancak oy kullanamayacak. Komisyonun dava açılmasına izin verilmesi ya da aksi yöndeki kararını kuruluşundan itibaren en geç 30 gün içinde üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla verecek.

Komisyonun kararı TBMM Genel Kurulu'nda en geç 30 gün içinde genel görüşme usulüne göre görüşülerek, gizli oyla karara bağlanacak. Genel Kurul'da karar yeter sayısı üye tam sayısının üçte ikisi olacak. Genel Kurul'un vereceği karar yargı denetimi dışında tutulacak. Meclis'teki siyasi parti gruplarınca, izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. İzin talebini görüşecek komisyonun oluşumu, izin talebinin görüşülme usul ve esasları Meclis İçtüzüğüyle düzenlenecek. Anayasa Mahkemesi ise, kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tali olup, tek başına dava konusu yapılamayacak.

 

SİYASET YASAĞI CEZASI ÜÇ YILA İNDİRİLİYOR
Teklifle Anayasa'nın 69. maddesindeki siyasi partilerin "temelli" kapatılması ile temelli kapatılan bir partinin başka ad altında kurulamayacağına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak. Bir siyasi partinin kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri için öngörülen siyaset yasağı süresi beş yıldan üç yıla inecek.


Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilisim