Irak'ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoförünün dışında, 4 TIR şoförünün daha aynı yerde rehin alındığı belirtildi.

Musul'da yönetimi ele geçiren IŞİD militanları tarafından dün SabahMusul'a 60 kilometre ve Mahmur'a 30 kilometre uzaklıkta olan 50 bin nüfuslu Geyara ilçesindeki Termik santralde rehin alınan 28 Türk şoföründen birine DHA muhabiri telefonla ulaştı.

KAÇIRILAN ŞOFÖR SAYISI 32'YE ULAŞTI

Güvenlik gerekçesiyle adının yazılmasını istemeyen şoför, dün Sabah 50 bin nüfuslu Geyara ilçesinin yönetimini ele geçiren IŞİD militanları tarafından rehin alınan Türk şoför sayısının 32'ye ulaştığını söyledi. Mazot taşıyan tanker şoförlerinin yanı sıra 2 TIR'ın 4 şoförünün de rehin alındığını söyledi.

"11 ARKADAŞIMIZIN DURUMUNDAN HABER YOK"

Rehin alınan şoför, şöyle konuştu: "Saat 08.00 sıralarında 7-8 kişilik silahlı grup bizi rehin aldı. Daha sonra 11 arkadaşımızı ellerini ve gözlerini bağlayan başka yere götürdüler. Burada kalan arkadaşlarımızın şu anda sağlık durumu iyi. Bizi bir yere kapatıp bekletiyorlar. Ama götürdükleri 11 arkadaşımızın durumundan haberimiz yok. Onların durumundan endişe ediyoruz. Bizi rehin alanlar bizimle görüşmüyor. Biz onlardan gizli firma yetkilileri ile görüştük. Bizi kurtarmak için çalışma yaptıklarını söylediler."

DAVUTOĞLU: YOĞUN TRAFİK İÇİNDEYİZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şoförlerin durumuna ilişkin, “Biz, onların bir an önce kurtarılması, en kısa zamanda ailelerine ve ülkelerine kavuşmaları için yoğun bir trafik içindeyiz. Durumlarının iyi olduğunu haberalmış olmak şimdilik bizi teselli etti.” demişti.

İLERLİYORLAR

Dün Irak'ın Musul kentini ele geçiren IŞİD terör örgütü eylemlerine bugün de devam ediyor. Son gelen bilgilere göre örgüt petrol rafinerisi Beici’ye doğru ilerliyor. Reuters haber ajansı tarafından geçilen son haberde IŞİD militanlarının Kuzey Irak’ta Selahattin kenti yakınlarındaki petrol rafinerisi Beici’ye ilerlediği belirtildi.

KERKÜK'ÜN İLÇELERİNDE SICAK ÇATIŞMA

Kerkük'ün ilçelerinde IŞİD ile sıcak çatışma yaşandı. IŞİD'in Tuzhurmatu'yu da ele geçirdiği belirtiliyor. Bölgesel Kürt yönetimine bağlı 2 Peşmerge Tugayının Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine vardığı bildirildi.

2 İLÇEDEN PÜSKÜRTÜLDÜLER

Irak'ın Musul kenti ve çevresini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Kerkük'ün Riyaz ve Reşad ilçelerinden püskürtüldü. Sabahsaatlerinde asker ve polisin terk ettiği iki ilçeye geceyarısı Albay Serhat Kadir komutasındaki birlikler operasyon düzenledi. 12. Tümene bağlı asker ve polisin katıldığı operasyon sonucu iki ilçenin kontrolü yeniden ele geçirildi. IŞİD militanlarının ise kaçarken tüm askeri araçları yakarak tahrip ettiği bildirildi.

TUZHURMATU'YU DA ELE GEÇİRDİLER

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu.

DHA MUHABİRİ: TUZHURMATU MERKEZİ HALA Irak ORDUSUNUN KONTROLÜNDE

Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmen Yengice köyü ile 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü IŞİD kontrolüne geçti. DHAmuhabirinin edindiği bilgiye göre, akşam saatlerinde polis ve orduya ait güçler 2 köyü terk etti. Güvenlik güçlerinin terk etmesinden kısa süre sonra IŞİD üyeleri 2 köyü ele geçirdi. 2 köyde yaklaşık 25 bin Türkmen yaşıyordu. Köyde yaşayan Türkmenler'den bir bölümünün gün içinde ayrıldığı, bir bölümünün ise köyde kaldığı belirtildi.

DHA muhabiri Tuzhurmatu merkezinin henüz işgal edilmediğini öğrendiğini belirtti.

2 PEŞMERGE TUGAYI TUZHURMATU'DA

Bölgesel Kürt yönetimine bağlı 2 Peşmerge Tugayının Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine vardığı bildirildi.

Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şellal Abdul Ahmed, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinden 2 tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi. Kaymakam Ahmed, "Bu güçler ilçeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından korumak amacıyla geldi. Özellikle ilçenin Süleyman Beg bölgesi ve Yengice, Bastamlı ve Meftul köyleri IŞİD'nin eline geçtikten sonra geldiler" dedi.

Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde dün meydana gelen saldırılarda 32 kişi ölmüş ve 191 kişi de yaralanmıştı.

MUSUL'DAN 10 BİNLER KAÇIYOR

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarından kaçarak Ninova vilayetini terk eden yaklaşık 150 bin kişi arasında Irak ordusu askerleri de bulunuyor.Irak Başbakanı Nuri Maliki parlamentodan olağanüstü hal ilan ederek yetkilerinin genişletilmesini talep etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kaçırılan 28 şoförün kurtarılması için girişimlerde bulunduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gelişmeden büyük kaygı duyduğunu belirtirken, ABD ise IŞİD'in bütün bölge için bir tehdit unsuru olduğunu belirtti.
Abd Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Musul'daki durumun "son derece ciddi" olduğunu ifade ederek, saldırganların püskürtülmesi için "güçlü ve eşgüdümlü bir karşılığı" desteklediklerini söyledi.

120 İŞÇİ KÜRT GÜVENLİK NOKTASINA SIĞINDI

Musul'da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçinin yaklaşık 25 kilometre yürüdükten sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne sığındığı kaydedildi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, işçiler gece saatlerinde şirket yetkililerinin talimatı üzerine harekete geçerek, Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaştı.

İşçilerden Cumhur Özen, "Sağolsun yardımsever Kürt kardeşlerimiz burada yemek ve su dağıttı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Şu an bir sıkıntımız yok çok şükür" dedi. İşçiler, otobüslere bindirilerek Türkiye'ye gönderildi.

Editör: TE Bilisim