Bingöl-Erzurum Karayolu üzerinde bulunan Elmalı Köyü girişinde asılan tabelayı gören sürücüler, tabela ile birlikte hatıra fotoğrafı çekerek, sosyal medyada paylaşıyor.

Elmalı Köyü sakinlerinden 11 çocuklu, 75 yaşındaki Mehmet Kına, dedesinin, birinci dünya savaşı sırasında Rusların köy yakınına kadar geldiğini ancak, Rus askerlerinin köylerine girmesine izin vermediğini aktardı.

 

 

"RUS ASKERLERİ GELİNCE GÖĞÜS GÖĞÜSE ÇARPIŞMIŞLAR"

Rus askerlerinin geleceği haberini önceden alan dedesi ve köylülerinin Bingöl-Karlıova sınırına 500 metre mesafede mevzilendiklerini ileten Kına, "Rahmetli dedem, ölmeden önce defalarca Ruslarla girdikleri muharebeyi anlatırdı. O dönem Rus askerlerinin geleceği istihbaratını alan dedem ve köylüler, Bingöl-Karlıova sınırına 500 metre kala hazırlık yaparak siperde beklemişler.

 

TÜRK ASKERİ YARDIMA YETİŞTİ

Rus askerleri gelince de göğüs göğüse çarpışmışlar. Köydeki yaşlı, genç, kadın, erkek ve çocuklarla birlikte çarpışmışlar. Çarpışma devam ederken, bir tabur Türk askeri, dedem ve köylülerin yardımına yetişmiş. Askerlerle birlikte çarpışan dedem ve köylüler, Rus askerleri mağlup ederek püskürtmüşler" dedi.

 

ANIT İSTİYOR

Bu hatıların kaybolmaması, çocukları ve torunları ile gelecek nesile taşınması için 15 yıl önce köy girişine, "Birinci Dünya Savaşında Ruslar, bu köye giremediler" yazılı tabella astıklarını belirten Kına, Rus askerlerinin püskürtülmesini simgeleyen bir anıtın köye yapılması talebinde bulundu.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim