USYA ile Türkiye arasındaki krizi yumuşatabilecek ilk buluşma 3 Aralık tarihinde gerçekleşecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini açıkladı.

Lavrov açıklamasında, "Türk Dışişleri Bakanı ile 3-4 Aralık'ta Belgrad'daki Agit Zirvesi'nde görüşeceğim" dedi.

 

BELGRAD'DA FARKLI BİR ŞEY ORTAYA ÇIKABİLİR

"Çavuşoğlu'nun bize Belgrad'da anlatacaklarını dinleyeceğiz" diyen Lavrov, "Uçak düşürüldükten bir gün sonra kendisiyle telefon görüşmesi yapmıştık fakat Ankara'nın ilan ettiği pozisyondan farklı bir şey duymamıştım. Belki Belgrad'da kamuoyuna açıklanandan farklı bir şey ortaya çıkabilir" diye konuştu.

 

LAVROV - ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİ ÖNEMLİ ÇÜNKÜ

Türkiye'nin Rusya savaş uçağını vurmasının ardından Moskova Ankara hattında ilk kez yüzyüze bir görüşme gerçekleşmiş olacak. Dışişleri Bakanları düzeyindeki bu görüşme olumlu sonuçlandığı taktirde iki ülke arasındaki diplomatik savaşta gerilim eşiği biraz düşmüş olacak.

Lavrov'un Türkiye'yle diyalog sürecini başlatma yönünde verdiği bu mesaja henüz Türk dışişlerinden bir yanıt gelmedi.

 

PUTİN ERDOĞAN'DAN KAÇMIŞTI

Pazartesi günü gerçekleşen Paris'deki iklim zirvesinde Erdoğan, Putin ile görüşmek istemişti. Putin görüşme talebini kabul etmediği gibi Erdoğan ile aynı karede görünmemek için zirve fotoğrafına bile girmemişti.

 

PUTİN NASIL MESAJLARINI YARIN VERECEK

Türkiye ile yaşanan uçak krizinde hayli üst perdeden reaksiyonlar veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yarın Federal Meclis üyelerine hitap edecek. Saat 11.00'da yapacağı bu konuşması Rus kanalları tarafından canlı yayınlanacak.

Putin'in Federal Meclis üyelerine yönelik her yıl yaptığı konuşma siyasi, ekonomik ve ideolojik değerlendirmelerden oluşuyor. Bu yılki konuşmasının ana konusunun ise Türkiye olması bekleniyor. Putin'in yaşanan krizdeki son tutumunu görmek açısından bu konuşma büyük önem taşıyor. 

 

ERDOĞAN O SÖZÜNE AÇIKLAMA GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım sabahı düşürülen Rus uçağının milliyetinin bilinmesi halinde daha farklı davranacakları yönündeki sözlerine açıklık getirdi.

Erdoğan o sözleri "Uyarının şekli değişebilir, süresi uzatılabilirdi anlamında söyledim” dedi. 

 

PİLOTUN CENAZESİNİ RUSYA'YA BİZ GÖTÜRECEKTİK AMA...

Vurulan uçakta hayatını kaybeden Rus pilotun naaşının Rusya’ya teslim edilmesinden de bahseden Erdoğan, “Naaşı kendi uçağımızla götürüp kendilerine Rusya’da teslim etmeyi de teklif ettik. Ama bunu kabul etmediler. Kendi uçaklarını göndererek almak istediklerini belirttiler. Silahlı Kuvvetlerimiz karşı tarafın bu arzusunu da tabii ki yerine getirdi. Naaşla ilgili olarak bir Ortodoks din adamı çağırılarak, dini kurullara da riayet edildi. Bu üzücü olayla ilgili olarak her hususta azami düzeyde hassasiyet gösterildi” ifadelerini kullandı.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim