Bingöl’ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Sudurağı Köyü’nde 8 Aralık 2011 tarihinde o sırada 14 yaşında olan Hasan Salık’ın da dahil bulunduğu yedi PKK ’lı yakalanmıştı. Yakalanma görüntüsünde, bir askerin Hasan Salık’a montunu vermesi basına, “Askerin şefkati” olarak yansımıştı. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hasan Salık ile ilgili dava 3 ay önce sonuçlandı. Taraf gazetesinden Remzi Budancir’in haberine göre mahkeme, Salık’ı 75 yıl hapis cezasına çarptırdı. Salık’ın yaşı küçük olduğundan cezası 45 yıla indirildi.

Hasan’ın kaybolmadan çekilen fotoğrafları ile bekleyişlerini sürdüren ve oğlunun, yakalandığı zaman 14 yaşında olduğunu anlatan baba Mehmet Salık, “Hasan kaybolmuştu. Dağa gittiğini bile bilmiyorduk. 6 ay sonra bizi devlet aradı. ‘Oğlunuzu yakaladık’ dediler. Bingöl’de 7 kişi ile birlikte yakalamışlar. O tarihe kadar PKK’ya katıldığını bile bilmiyorduk” dedi.

AĞIR CEZADA YARGILANDI
 Oğlunun görüntülerini haberlerde gördüğünü anlatan Mehmet Salık, şunları söyledi: “Çocuğuma bir asker parkesini veriyor. Askerin şefkat gösterdiği anlatılıyor. Ben de umutlandım. Oğlum daha çocuk, belki şefkat gösterip bırakırlar diye. Başbakan da o görüntü üzerine konuşmuştu. Yargılanması Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Yaşı küçük olduğu için dosyası öbürlerinden ayrıldı ancak çocuk mahkemesinde yargılanmadı. Ağır Ceza mahkemesinde hakkında 75 yıl isteniyordu.”

MAHKEME AFFETMEDİ
En son karar duruşmasında, Mahkeme başkanına bir dilekçe verdiğini belirten Salık, “Mahkemeye oğlumun küçük olduğunu, kendi iradesinin olmadığını söyledim. Mahkemeden, ‘Oğlumu bana verin. Ceza vermeyin. Kefili olurum. Mahkeme 3 ay önce oğlum için istenen 75 yılı onayladı, yaşı küçük olduğu için 45 yıla indirdi. Şimdi bunu sormak istiyorum, Devletin şefkati 45 yıl mı” sözleri ile feryat etti. Burada çocukların için eylem yapan aileleri görünce, kendisinin de gelip sesini duyurmak istediğini belirten Salık, “Buradan Başbakana, tüm siyasilere sesleniyorum. Çocuklarımızı siyasete malzeme yapamadan bu soruna çözüm bulun. Devletin şefkati bu olmamalı. Çocuk olan biri hapiste çürüyecek. Çocuğumu hapiste çürütmeyin” diye seslendi.

‘HASANIM DAHA ÇOCUK’
Oğlunu anlatırken gözyaşlarına hâkim olamayan anne Habibe Salık, devletten çocuğunu geri istedi. Hasan’ın toplam 6 ay dağda kaldığını belirten Salık, “Hasanım küçük. Yakalandığın-da 14 yaşındaydı. Bir çocuğa bu ceza verilir mi? Gencecik bir çocuğu hapiste çürütmek günahtır. Burnumda tüten oğlumu bana geri verin” dedi.

Editör: TE Bilisim