Soma Maden İşletmeleri yetkileleri basın mensupları tarafından yöneltilen sorulara şu şekilde cevap verdi;

KAZA SIRASINDA YER ALTINDA 787 İŞÇİMİZ VARDI

13 Mayıs günü meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin çogunu tanıyorum ve çok büyük bir acı içerisindeyim. Madenimizde toplam 2 bin 941 çalışanımız var. Toplam madenimize giren çalışan sayımız 787 kişidir. Bu arkadaşlarımız madene kart basarak giriyorlar.

TRAFODAN KAYNAKLANMADI

Kaza 140 kotunda meydana gelmiş bir kaza. Burada tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Ocakta aşırı bir hava akımı olduğu için kızışma sonrası bir göçme meydana gelmiş. Bu göçükte düşen korlar aşırı hızlı hava akımı ile büyük bir yangına yol açtı. Trafoda yangın çıkması gibi bir durum söz konusu değil. Trafolarımız sağlam bir şekilde duruyor. Zaten trafoyla kazanın meydana geldiği yer arasında 400 metre var. Biz kazanın tam olarak nasıl kaynaklandığını bilmiyoruz araştırmalarımızı sürdürüyoruz.

YANARAK CAN VERME SÖZ KONUSU DEĞİL

Yangın sonrasında gazın çalışanlara 5 dakika gibi kısa bir sürede ulaştığını tahmin ediyoruz. Oksijen maskeleri alanlarda mevcut. Yoğun dumandan kaynaklı işçilerin görüş mesafesi 1 metreye düştü. Yangın açık alev değil o yüzden yanarak can verme gibi bir durum söz konusu değil.

18 KİŞİ YER ALTINDA

İçeride maksimum 18 kişi var! Kaza anında 787 işçimizin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 arkadaşımızı bizzat benimde içinde olduğu ekip tarafından servislere bindirilerek evlerine gönderildi. 284 işçimiz hayatını kaybetti. 122 yaralı arkadaşımız var.

15 YAŞINDA İŞÇİMİZ YOK!

Kemal Yıldız diye bir işçimiz yok. Cemal Yıldız diye bir arkadaşımız var kendiside 19 yaşındadır. Bahsedildiği gibi 15 yaşında değildir. Madenimizde bir tane yabancı uyruklu bir tane 18 yaşın altında, bir tane de taşeron işçi bulamazsınız. Hayatını kaybeden Cemal Yıldız kendisi elektrik bilgisine sahip bir arkadaş.

HİÇBİR İHMALİMİZ YOK!
Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. 20 yıldır böyle bir olay görmedik. Ocakta temiz hava verirsiniz bütün ocağı süpürür pis hava dışarı çıkar. Ocakta sensörlerimiz var. Herhangi sıkıntı durumunda mühendislere bilgi veriliyor. Biz kurtarma ekibi olarak önce yangına müdahale ettik. Duman çok yoğun olduğu için ikiye bölündük. Temiz hava vererek içeride olan arkadaşlarımızı kurtarmaya çalıştık.
MADENDE YAŞAM ODASI YOKTU

Madende 1 tane yaşam odası bulunuyordu. Bu oda 500 işçi kapasiteliydi. Biz bu işletmeyi aldığımızda bu odayı kurduk. İşçilerimizin en yoğun çalıştığı yere bu alanı oluşturduk. Ancak kurduğumuz alanda çalışmalar bitince o odayı sökerek farklı bir yere kurma çalışmalarımız sürüyordu. O yüzden madenimizde yaşam odası yoktu. Kanunen de yaşam odası yapma zorunluluğu yok.

SON DENETİM MART AYINDA YAPILDI

Madende en son denetim Mart ayında yapıldı. Denetimlere gelen arkadaşlar Bakanlığa bağlı.

HER AY TATBİKAT YAPIYORUZ

Madende her ay tatbikat yapıyoruz. Onun belgelerini savcılık aldı. Hangi ay ne yapmışız hepsi bu belgelerde var. Biz eğitimleri yeni işe alırken de her daim veriyoruz. Her türlü risk ve karşılaşacağı sorunlarla ilgili tüm arkadaşlarımızı eğitiyoruz.

DAHA ÖNCE YANGIDA KAYBETTİĞİMİZ İŞÇİMİZ YOK

Geçen sene bu madende bir arkadaşımızı kaybettik. Kendisi göçük sonrası hayatını kaybetti. Daha önce yangında kaybettiğimiz işçimiz yok.

GEREKİRSE İSTİFA EDERİM

Arkadaşlarımı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum gerekirse istifa ederim. Çünkü ölen 300 arkadaş benim canım ciğerimdi.

Editör: TE Bilisim