Türkiye’nin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen ve 301 işçiye mezar olan Soma’daki maden faciasının yankıları dünya medyasında sürüyor. Çin medyasına konuşan ve faciadan sağ olarak kurtulan Türk madenciler, Soma’daki maden faciasının ihmal ve denetimsizlikten kaynaklandığını ifade etti.

"HÜKÜMET TEFTİŞ YAPMADI"

Çin’in devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Salı günü meydana gelen ve resmi rakamlara göre 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasına ihmaller ve denetimsizlikler neden oldu. Madenden sağ kurtulan Erdal Bucak (24) ismindeki bir madencinin açıklamalarına yer verildiği haberde, Bucak’ın devlet yetkililerinin hiç bir zaman madenin içine girip derinlemesine teftiş etmediklerini söylediği belirtildi.

"MASKELER YILLARDIR DENETLENMİYOR"

Yetkililerin, madenin dibindeki kötü çalışma şartlarından haberleri olmadığını da vurgulayan Türk madenci, maden yöneticilerinin verdiği ve kaza esnasında işçilerin kullandığı eski oksijen maskelerinin de uzun yıllardır denetlenmediğini ifade etti.

"VARDİYA AMİRİNİN HABERİ VARMIŞ"

Yaşadıklarını anlatan ve vardiya değişimi sırasında yukarı çıkmakta olan Bucak, "Her işe bakan bir insan vardır orada. En azından takip eden insanlar vardır. Cihazları var kendince. Mesela metan yükseldiğinde cihaz öter, bundan da emniyetçinin haberi olur. Bizim duyduğumuza göre zaten vardiya amirinin haberi varmış. Ama demiş ki vardiya çıkışına kadar kimseyi salmayın. Gidecek olanları da geri göndermiş. En azından bize bir haber verilebilirdi yani. O duman oraya gelene kadar bize kesinlikle bir haber verilmedi. Yani ondan dolayı yani şirket en azından yani erken gidin deseydi biz oradan çıkmıştık. Zaten biz dışarı çıktığımızda zaten duman, göz gözü görmüyor. O yüzden çıkamadık." ifadelerini kullandı.

Bucak, kendilerine erken haber verilseydi, daha çok madencinin madenden sağ kurtulacığına da dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim