Bakan Yıldız, saat 12.50'de yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şu ana kadar 485 kişiyi kurtardık. 301 işçimiz hayatını kaybetti. 10 işçimizin cenazesini ailelerine teslim edeceğiz. Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi." Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı, yangın kontrol altına alındı. Madende kaldığı belirtilen 2 işçinin de çıkarıldığı ise saat 15.00 sularında yapılan açıklama ile duyuruldu. Yıldız 16.30 sıralarında yaptığı açıklamada madendeki çalışmaların sona erdiğini açıkladı. Yıldız, "Bize 12 ailenin kayıp talepleri vardı. 10 işçimizi çıkardık 2 ‘sinin de yerini tespit ettik. Cenazeleri çıkartıldı. Bize yeni gelen bir talep yok. Arama çalışmalarını artık nihayetlendirdik" dedi. 

İşte Yıldız'ın açaklamaları;

"Bir yerde lokal olarak farklı bir yangın başladı. Önceki yangınla ilgili olmayan bir yangın başladı. Farklı bir noktada başladı. Müdahale edilmekte. Önceki noktadan 250-300 metre ileride çıkan ve üzerinde hızlıca bir işlem yapmamız gereken yangın. Bütün maden ocakları üretime dönüktür. Üretim durduğu anda bir takım komplikasyon çıkabiliyor. Yangın yarım saat, 45 dakika önce çıktı."

"Ocak şu anda hem denetlenmeye, hem de kontrole muhtaç. Hem teknik, hem de idari çalışmaları bir arada yürütebilecek karar vermemiz gerekiyor. Önemli kararlar vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi bir an önce çıkarmamaz lazım. Aynı zamanda denetleme de başlamalı. Bu denetlemede de kimseyi risk altına sokmamak gerek. Arkadaşlarla bugün yine bir toplantı yapıp, değerlendirmelerde bulunacağız. Olanı doğru bir şekilde paylaşmamız gerek. Tüm gelişmeleri birebir aktaracağız. Dün gece verimli bir çalışma yaptı arkadaşlar. Sabaha kadar aralıksız çalıştılar. 15 işçimizi çıkarmış oldular. Bu sıra dışı hepimizi derinden yaralyan önemli bir kazadır. Bu kazayı bir kurumumuza mal etmek doğru değil, ne yapılması gerekiyorsa bunda sonra yapılacaktır." 

ÖLÜ SAYISI 292'YE YÜKSELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
, dün saat 21.50 sıralarında yaptığı açıklamada Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 8 işçinin daha cesedine ulaşıldığını bildirdi. Ölü sayısı 292'ye yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İşçilerin cenazelerinin henüz çıkarılmadığı öğrenildi.

Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Dün saat 20.10 sıralarında ölü sayısını 283 olarak açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 00.50 sıralarında yaptığı açıklamada 1 işçinin daha cesedine ulaşıldığını söyledi.

TAHKİMATLAR ZARAR GÖRDÜ
Yıldız, saat 03.00 sıralarında çalışmaları takip ettiği AFAD merkezinde kısa bir bilgilendirme yaptı. 'Yangının sönmeye yüz tuttuğunu' kaydeden Yıldız, hedeflenen iki bölgeden birine de ulaşıldığını söyledi.

Yıldız, "Her tarafı didik didik aramamız ve işçilerimize ulaşmamız lazım. Ekipten yana bir sıkıntımız yok. Tahkimatların güçlendirilmesi lazım. Geçtiğimiz yerlerdeki kurtarma faaliyetlerine devam edeceğiz. O yolu güçlendirmememiz lazım. Yangında tahkimatlar zarar gördü" diye konuştu.



RAKAM BİLİNMİYOR
Kurtarma çalışmalarına 500'e yakın ekip katılırken, madence mahsur kalan işçilerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Yangının büyükölçüde kontrol altına alındığı ve kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileyen karbonmonoksiet seviyesinin de dün geceye göre 3/1 oranına düştüğü belirtiliyor. Ekipler şu sıralar, soğutma çalışmaları yapıyor.

Bazı cenazelere ulaşıldığı ve çıkarılan cenazelerin muhafaza edilmek üzere soğuk hava deposunun bulunduğu Kırkağaç'a gönderildiği de gelen bilgiler arasında. 

HASTANE ÖNÜNDE UMUTLAR AZALIYOR
Saatler ilerledikçe umutlar da giderek azalıyor. Soma Devlet Hastanesi önünde bekleyen madenci yakınlarının sayısı ise giderek azalıyor. Canlı kurtulma umutlarının saatler ilerledikçe azalması nedeniyle, madenci yakınları bekleyişlerini soğuk hava deposunun bulunduğu Kırkağaç'ta sürdürüyor.

Hastande tedavisi süren 3 işçinin ise yakın bir sürede taburcu edilmesi bekleniyor.

NELER YAŞANDI? 
Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama - 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu.

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi.


Editör: TE Bilisim