1856 - Islahat Fermanı ilan edildi.

 

Avrupa Devletleri Kırım Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin yanında yer almıştır. Yapılan yardımlara karşılık Osmanlı Devleti üzerinde topraklarında yaşayan azınlıklar hakkında ıslahatlar yapılması isteğinde bulunmuşlardır.

Osmanlı Devleti gördüğü bu desteğin sürmesini istemiştir. Avrupalı devletlerce yapılan baskıların şiddetlenip iç işlerine karışılması derecesine gelmemesi için bazı yenilikler yapılması gerektiği değerlendirilmiştir. Bu sebeplerle 1856 yılında Osmanlı yöneticileri tarafından Islahat Fermanı hazırlanmış ve yayınlanarak uygulamaya sokulmuştur.

 

1870 - Osmanlı padişahı Abdülaziz "Bulgar Eksarhanesinin" (Rumlardan bağımsız Bulgar Ortodoks Kilisesi) kurulmasına izin verdi.

 

Osmanlı Devleti’nin millet sistemi içerisinde yüzyıllar boyunca yaşayan Balkan milletleri, 1789 Fransız ihtilalinden sonra ortaya çıkan milliyetçilik ve özgürlük akımlarından etkilenmişlerdi. Balkanlarda XIX. yüzyılın başlarında, ilk olarak Sırplar, Osmanlı Devleti’ne karşı ayaklanmalar başlamış, bu ayaklanmalara Avrupalı büyük devletler de destek vermiştir.

Bu çıkışla Bulgar-lar da kendilerini ifade edebilmek, kendilerinin bir ulus olduğunu göstermek ve ayrıca kendi kiliselerini ve kendi dilinde ibadet yapmak için girişimlerde bulunmuşlardı. Bu süreçte Osmanlı Devleti de Rumlara karşı bir denge unsuru olarak Bulgarları desteklemişti. Bu amaçla Osmanlı Devleti tarafından Bulgar Eksarhanesinin kurulmasına izin verildi.

 

1902 - Gürcistan'ın başkenti Batum'da bulunan Rothschild fabrikasında işten çıkartmalara karşı 400 işçinin katılımıyla bir grev yapıldı. Polis 32 işçiyi tutukladı. Grev öncesinde fabrikada kurulan grev komitesinin lideri Jozef Stalin'di.

 

1937 - Meteoroloji Genel Müdürlüğü kuruldu.

 

1945 - Türkiye, Birleşmiş Milletler Beyannamesi'ni imzaladı.

 

1953 - Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında, Balkan Paktı adıyla Dostluk ve İşbirliği Antlaşması, Ankara'da imzalandı.

 

Balkan Paktı'nı oluşumunu ilgilendiren antlaşmalar; 28 Şubat 1953'te politik antlaşmalarla Ankara'da başlayıp, 9 Ağustos 1954'te Bled'te imzalanan askeri antlaşmalarla devam etmiştir.

Bu antlaşma; uluslararası anlaşmazlıkları güç kullanmadan çözmek, saldırı durumunda askeri destek vermek ve imzacı ülkelerin savunma kapasitelerini geliştirmek gibi 14 ana maddeden oluşuyordu. 20 yıl boyunca, pakta üye ülkelerin temsilcilerinin yılda iki kere toplantı yapmaları kararlaştırılmıştır.

 

1980 - Yurt dışında çalışan vatandaşlara dövizle askerlik yapma imkânı tanıyan yasa TBMM'de kabul edildi.

 

1994 - Kuzey Atlantik Antlaşması(NATO) tarihinin ilk saldırısını Sırplara karşı gerçekleştirdi.

 

 

1997 - Türkiye Millî Güvenlik Kurulu'nun 9 saat süren toplantısında 28 Şubat süreci olarak adlandırılan kararlar alındı. Bu kararlar, irticayı Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike olarak saptadı. MGK'da, Atatürk ilke ve inkılaplarının ödünsüz uygulanması kararı verildi.

 

 

En uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Başbakan Necmetin Erbakan'a yapılan baskılar iyice arttı. O MGK’da “bin yıl sürecek” denilen süreç için önemli bir viraj dönülüyordu.

Sonunda 28 Şubatçıların istediği oldu, Başbakan Erbakan istifa etti. Bu istifayla birlikte, korku senaryoları yerini siyaset mühendisliğine bıraktı. O süreçte siyasi krizleri ekonomik krizler takip etti. Türkiye ekonomik olarak adeta diz çöktürüldü.

 

2001 - Ulusal Bank'a el konuldu.

 

1985 tarihinde yabancı bir banka olarak Saudi American Bank adıyla kurulmuştur. Daha sonra Cıngıllı Holding'in satın almasıyla oluşan 6 Şubat 1997 tarihinde Ulusal Bank T.A.Ş. adını almıştır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Ulusal Bank T.A.Ş.’nin yönetim ve denetiminin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesini kararlaştırdı. Kararda, şöyle denildi:

 “Zararı özkaynaklarını aşan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen, faaliyetine devamı mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren Ulusal Bank T.A.Ş.’nin, temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun 14. maddesinin 3 numaralı fıkrasına istinaden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verilmiştir.”

Editör: TE Bilisim