Taşerona kadro verildi ardından taşeron işçilerin yıllardır talep ettikleri diğer haklarında da birtakım iyileştirmeler yapılıyor. Avukatlar ve hukuk büroları, sayıları 720 bini bulan olan taşeron işçilere mesaj gönderecek; işçileri telefonla arayarak hakları konusunda bilgilendirecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "taşeron işçilere kadro verileceği" müjdesinin ardından taşeron işçilerin, şirketlere yüklü miktarda tazminat ödettirebileceği gündeme geld. Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, başta Maliye Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarda tasarı çalışması başlatıldı. İşçilerin devlet kadrolarına alınmasının ardından, işçilerin hukuk mücadelesi başlayacak.

 

TAŞERON MOBBİNG DAVASI AÇABİLECEK

Taşeron firmaların çalıştırdığı işçilere yönelik haksız ve hukuksuz uygulamalar, eşler arasındaki boşanma davalarında olduğu gibi ortaya çıkacak. Şirketlerden ilişiğini keserek devletle sözleşme imzalayan işçilerin, geçmiş yıllarda yaptığı çalışmalarla ilgili dava açabileceği kaydedildi. Özellikle tazminat vermemek ve yıllık izin hakkını kullandırmamak için işçileri 11 ay çalıştırıp, daha sonra tekrar işe başlatan şirketler, davaların sonuçlanmasıyla yüklü miktarda tazminata mahkum edilecek.

 

TAŞERON DEVLETTEKİ İŞİNİ GARANTİYE ALACAK!
Devletteki işlerini garantiye alacak işçiler, daha önceki işyerlerinde uğradıkları haksızlıkların yanı sıra mobbing davası da açabilecekler. Özellikle bayan çalışanların doğum yapmaması için baskı uygulayan taşeron firma yöneticilerinin, doğum olması halinde işten atılacağı yönünde mobbing uyguladığı yönündeki iddialar da gün yüzüne çıkarılacak. Evli kişilerin çocuğu olmasına rağmen anneye süt izni vermeyen işveren, yine hukuk yoluyla bu mağduriyetleri gidermek için tazminata mahkum edilecek.


 

HAKSIZLIĞA AF YOK!

Sigorta primlerinin düşük yatırılması veya bankaya yatırılan maaşın bir kısmının geri alınması, fazla mesai yaptırılması, yıllık izin kullandırılmaması, bazı işçilerin izin yapması için rapor almaya zorlanması gibi uygulamalar, bu davalarla birlikte ortaya çıkacak. İşçilerin haklarını vermeyerek haksız para kazanma yoluna gitmiş olan şirketlerin, işçilerin açacağı davalarla yüksek tazminata mahkum edilmesi bekleniyor.

 

AVUKATLAR YORULACAK
Hukuk büroları, taşeron işçilere "uğradıkları haksızlıkların giderilmesi için zaman aşımı olmaksızın dava açmaları gerektiği" yönünde bilgi verecekler.


 

TAŞERON FİRMALARININ AKRABA KIYAĞINA SON!

Bazı taşeron firmaların, hizmet verdiği kurumlarda çalıştırdığı işçilerin yanı sıra kendi yakın akrabalarını da çalışıyormuş gibi göstererek sigortalarını ödediği iddiaları da yargı aşamasında ortaya çıkarılacak. Aldığı ihale şartnamesinde 50 kişinin çalıştırılması zorunlu olan bir hizmet alımında 40 işçiyi söz konusu kurum yöneticilerinin istediği kişilerden seçen bazı firmaların, yaklaşık 10 kişiyi ise hiç çalıştırmadan kendi akrabalarını çalışıyor gibi gösterdiği iddiaları da kadro sözleşmelerinde ortaya çıkarılacak. Hiç çalışmadan SGK primleri yatırılan firma sahibinin yakınları, işe alımlarda yapılacak mülakatlarda tespit edilecek. Yetkililer, taşeronlukta kim ne kadar haksız ve hukuksuz işlem yaptıysa hepsinin ortaya çıkarılacağını kaydettiler.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim